2013-02-22 10:14:03
Φωτογραφία για Απόφαση ΕΔΕΚ: Ομόφωνα η ΚΕ αποφάσισε να μην τοποθετηθεί υπέρ κανενός υποψηφίου στο Β' γύρο
Απευθύνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ομοψυχίας και συλλογικής συστράτευσης, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ, ομόφωνα και χωρίς οποιαδήποτε άλλη εισήγηση, αποφάσισε να αποδεχθεί την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και να μην τοποθετηθεί υπέρ κανενός υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, στη διευρυμένη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνήλθε απόψε στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα της Λευκωσίας, "στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής η ΕΔΕΚ δεν επιλέγει κανέναν εκ των δύο υποψηφίων".

"Από εκεί και πέρα", πρόσθεσε, "δεν ποδηγετούμε τους πολίτες, όπως δεν προσπαθήσαμε να τους ποδηγετήσουμε και πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών" και οι ψηφοφόροι και φίλοι της ΕΔΕΚ έχουν αρκετές επιλογές και "δεν θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε συγκεκριμένη υπόδειξη, από την στιγμή που δεν μας εκφράζει οποιαδήποτε των δύο υποψηφιοτήτων".


"Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων της ΕΔΕΚ δεν θα πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εκλογών της Κυριακής", πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας ότι "η ΕΔΕΚ κατέθεσε την θέση της για τις προεδρικές εκλογές στη βάση της πρότασης του ενδιάμεσου χώρου, όπως αυτή έχει εκφρασθεί με τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα και το πολιτικό πρόγραμμα που συν-διαμορφώσαμε και αυτή υπήρξε και είναι η ολοκληρωμένη και αυθεντική πρόταση της ΕΔΕΚ".

Σε δηλώσεις του μετά την απόφαση της ΚΕ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι με την ομόφωνη απόφασή της, η Κεντρική Επιτροπή "υιοθετεί την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που προνοεί ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν της επιτρέπουν να τοποθετηθεί υπέρ υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών".

"Δεν μπορούμε", συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "να μοιραστούμε την ευθύνη για πολιτικές προτάσεις που δεν συν- διαμορφώσαμε και με τις οποίες διαφωνούμε. Θα ήταν ασέβεια προς το λαό και προς τη διαχρονική μας συνέπεια να αλλοιώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας με στόχο μερίδιο εξουσίας και θα ήταν εμπαιγμός και ακύρωση των αρχών και αξιών στις οποίες πιστεύουμε και τις οποίες υπηρετούμε", δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Με την αποψινή απόφασή της, η ΚΕ της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, καλεί τους πολίτες "να ενεργήσουν με γνώμονα τη διασφάλιση της ακεραιότητας του προγράμματος, των θέσεων και των αρχών που καταθέσαμε στην προεκλογική περίοδο και με δεδομένο ότι η προγραμματική μας διακήρυξη, οι θέσεις και οι προτάσεις μας στα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα του τόπου δεν συνάδουν και δεν είναι σύμφωνες με τις θέσεις κανενός από τους δύο υποψηφίους".

Διευκρινίζοντας πως "η σημερινή Σύνοδος της ΚΕ πραγματοποιείται με μοναδικό θέμα την τοποθέτηση του Κινήματος στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής", ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα προβεί σε πλήρη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε μεταγενέστερο στάδιο. "Σήμερα θα ήθελα συνοπτικά να παραθέσω κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα", είπε ο κ. Ομήρου, αναφέροντας ότι "από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες δικαίωσαν την απόφαση της ΕΔΕΚ να υποστηρίξει υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, όπως είχαμε αποφασίσει και στη βάση της κοινής προγραμματικής διακήρυξης με μίαν και μόνον υποψηφιότητα".

"Την υποψηφιότητα Λιλλήκα", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "στήριξε πέραν του 80% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, περίπου το 55% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και πάνω από το 60% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ", ποσοστά που "αποτελούν για την ΕΔΕΚ πολιτική και ηθική δικαίωση. Η πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ", συνέχισε, "αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης μας, την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, προκειμένου να καταλήξει η ΕΔΕΚ στην απόφαση της και –κυρίως- την πολύ μεγάλη συνοχή στο εσωτερικό της ΕΔΕΚ, συνοχή που αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο για τη μελλοντική πορεία του Κινήματος".

"Στην ΕΔΕΚ", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "οφείλουμε να ενεργήσουμε για την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος και η μεγάλη προτεραιότητα τώρα είναι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας από την επαπειλούμενη χρεοκοπία, η έξοδος από την οικονομική κρίση, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η επανεκκίνηση της οικονομίας με πολιτικές ανάπτυξης".

Επίσης, πρόσθεσε, "η αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κυπριακό, αφού είναι βέβαιο ότι η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του διαβόητου Ντάουνερ, θα παρέμβει με τη λεγόμενη κωδικοποίηση που εγκυμονεί τον κίνδυνο οι υποχωρήσεις των τελευταίων πέντε ετών -εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή εποίκων, απαράδεκτες προτάσεις στο περιουσιακό, παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους- να καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά".

"Η ΕΔΕΚ", είπε ο κ. Ομήρου, "θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για μιαν καινούρια στρατηγική στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, για γρήγορη έξοδο από τα μνημόνια που δεσμεύουν την εθνική και ακρωτηριάζουν την οικονομική μας κυριαρχία, για αναστήλωση του κράτους και των θεσμών, για πάταξη της διαφθοράς, συναλλαγής και αδιαφάνειας στη δημόσια ζωή, από τη θέση μιας σοβαρής, υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, με μοναδικό στόχο να βγει ο τόπος από την κρίση και να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική στο Κυπριακό".

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ