2013-02-18 22:07:59
Φωτογραφία για Πόλεμο στην ανεργία κήρυξαν οι τρεις αρχηγοί
Προωθούνται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Δέσμη μέτρων κατά της ανεργίας και στήριξη των οικογενειών που πλήττονται περισσότερο αποφάσισαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στις τράπεζες, με τη μορφή προγραμματικών συμβάσεων, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Εν τω μεταξύ, υπήρξε εκ νέου διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, το θέμα που απασχόλησε περισσότερο της σύσκεψη ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο θέμα, εξάλλου, εστίασαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.


Οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι με δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν δεν πρέπει κανένας άνεργος να μείνει εκτός συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες χωρίς εργαζόμενο.

Παράλληλα, μέρος των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ, πρέπει - όπως τόνισαν - να κατευθυνθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη στήριξη και επανακατάρτιση ιδιαίτερα των νέων ανέργων.

Δεύτερο σημείο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν για συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει δέσμη προγραμματικών συμβάσεων με τις τράπεζες, ώστε αυτές να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο» και ότι το εργαλείο της κινητικότητας είναι αυτό που ισχύει και θα αξιοποιηθεί. Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων και η κινητικότητα, ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων.

Τέλος, ως προς το θέμα των αγροτών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δέσμη των προτάσεων και των αποφάσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιηθεί. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αποφάσεις όπως εκείνες που αφορούν στο πετρέλαιο κίνησης και το συνταξιοδοτικό των αγροτών πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, απάντησε χαρακτηριστικά: «Οχι, όχι!»

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι «μιλήσαμε και για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία. Για την ανεργία των νέων κυρίως» και πρόσθεσε «θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε πόρους που πάνε για την ανεργία και ιδιαίτερα για την ανεργία των νέων».

Κουβέλης: «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο»

«Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά το τέλος της σύσκεψης.

«Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι στις άμεσες στοχεύσεις μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση προχωρά και στο πλαίσιο αυτό θα απομακρυνθούν όλοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη θέση για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Μέτρα ενίσχυσης των 700.000 ανέργων προανήγγειλε ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην οικονομία, όπως η μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στον κοινωνικό τομέα.

Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, έθεσε ως στόχο το δίχτυ των προγραμμάτων κατά της ανεργίας να περιλάβει 700.000 άτομα, από 150.000 που αφορά σήμερα.

«Κανένας άνεργος δεν θα μείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά, ανεξάρτητα από τα ένσημα που έχει», δήλωσε.

Στουρνάρας: «Στόχος είναι να μειωθεί κυρίως η ανεργία των νέων»

«Κάναμε μια λεπτομερή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, μιλήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Επίσης τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν οι πόροι για την αύξηση της απασχόλησης και πως «στόχος είναι να μειωθεί κυρίως η ανεργία των νέων».

Δράσεις για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή.

Επίσης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου

Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία εν όψει της επίσκεψης Ολάντ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε τον γάλλο πρόεδρο ως έναν πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα, για την έξοδο από την κρίση, αναφέροντας πως στην ατζέντα των συνομιλιών με τη γαλλική αντιπροσωπεία βασικό θέμα θα είναι οι επενδύσεις.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε, εξ άλλου, ικανοποιημένος από την πορεία των «προαπαιτούμενων», ενόψει της άφιξης της τρόικας, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των δανειστών να πιέσουν για απολύσεις στο δημόσιο, δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα». 

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ