2013-02-08 10:04:14
Φωτογραφία για Χωρισμένοι οι 27 σε Βορρά και Νότο
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014-2020 με τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά να πιέζουν για περικοπές και τις χώρες του Νότου να ζητούν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη, υποδομές και αγροτικές επιδοτήσεις. Οι διαπραγματεύσεις διακόπησαν τη νύχτα και ξεκίνησαν εκ νέου στις 7.30 το πρωί ώρα Ελλάδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ να καταθέτει νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ρόμπαϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές.


Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 972 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Κοντά σε συμφωνία

Οι ηγέτες των «27» φαίνεται, πάντως, ναι καταλήγουν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χωρισμένοι σε Βορρά και Νότο

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία.

Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπαϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Ο Βαν Ρόμπαϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις· αν υπάρξει συμφωνία οι δεσμεύσει θα περικοπούν 15-20 δισ.

Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

Δήλωση Σαμαρά

Προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν πάρει το δρόμο τους και το στοίχημα πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο concept ετοιμάζει η Opel
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέο concept ετοιμάζει η Opel
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ