2013-02-08 00:13:03
Φωτογραφία για Συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί
Με την κατάθεση του Γιώργου Γιάγκου, Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα... η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, ο κ. Γιάγκου που τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η εμπλοκή του γραφείου στο θέμα του φορτίου του πλοίου Monchegorsk ήταν «διεκπεραιωτική».

Στην κύρια εξέτασή του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που έγινε μεταξύ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάθοδο στο νησί της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για εξέταση του φορτίου του πλοίου. Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι ουδέποτε πήρε οδηγίες για χειρισμό του θέματος του πλοίου απ' ευθείας από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.


Στη συνέχεια η κα. Ευθυβούλου παρουσίασε ενώπιον του Δικαστηρίου ιατρική βεβαίωση από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Κύπρου για τον μάρτυρα Θεόφιλο Θεοδούλου, η οποία αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση του. «Εχουμε καταλήξει να παρουσιάσουμε τις γραπτές καταθέσεις του μάρτυρα που δόθηκαν στην Αστυνομία στις 12/7/2011 και στις 18/7/2011 χωρίς να είναι σε θέση ο μάρτυρας να την υιοθετήσει» είπε η κ. Ευθυβούλου με την υπεράσπιση να μην φέρει ένσταση.

Ακολούθως η κα. Ευθυβούλου ζήτησε από το Δικαστήριο όπως τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας που υπήρχαν στον κατάλογο της, δηλαδή ο Υπολοχαγός Χρήστος Κούμνας, ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Χριστοφή, ο Λεωνίδας Λεωνίδου από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο υπαστυνόμος Χρήστος Καράκωστας, να μην θεωρηθούν μάρτυρες της, αφού όπως είπε κρίνονται από την Κ. Α. ως αναξιόπιστοι, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στην υπεράσπιση να τους καλέσει. Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα προέκυψαν πριν από 20 περίπου μέρες όταν η Κ. Α. αρχή είχε προσωπικές συναντήσεις μαζί τους.

Επιχειρηματολογώντας η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι η θέση της Κ. Α. είναι πως οι κατηγορούμενοι 5 + 6 είχαν τη δυνατότητα μετά τη διαπίστωση της έκρηξης στις 4/7/2011 και την αυτοψία που έγινε στις 6/7/2011 να ενεργήσουν και να προειδοποιήσουν τους Πυροσβέστες και κατηγορούνται για τη μη λήψη ενεργειών και παραλείψεις μεταξύ 6-11/7/2011 και κατ' επέκταση και για τον 4ο κατηγορούμενο μέχρι τις 7/7/2011 που βρισκόταν στην Κύπρο.

Η κα. Ευθυβούλου έκανε αναφορά σε ένα συνοπτικό σχέδιο δράσης που θα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των χειρισμών για αποφυγή της τραγωδίας, αφού τέτοια είναι και η θέση της Κ. Α. Πρόσθεσε ότι οι κ.κ. Χριστοφή, Λεωνίδου και Καράκωστας δεν συμμερίζονται αυτό το συνοπτικό σχέδιο δράσης και σημείωσε πως η θέση της Κ. Α. βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με αυτή τη θέση και δεν είναι δουλειά της να παρουσιάζει μάρτυρες η μαρτυρία των οποίων είναι αντίθεση με την υπόθεσή της.

Εξηγώντας τους λόγους και τα κίνητρα η κα. Ευθυβούλου είπε πως ο Ανδρέας Χριστοφή δεν ήταν μάρτυρας επί των πρωτογενών γεγονότων και η μαρτυρία του έχει υπερκαλυφθεί από άλλους μάρτυρες που κατέθεσαν επί των πρωτογενών γεγονότων που γνώριζαν. Ο κ. Χριστοφή σε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Κ. Α. είχε πει ότι η πυρίτιδα δεν είναι εκρηκτική ύλη, ότι οι εκρηκτικές ύλες δεν εκρήγνυνται και πως επειδή η πυρίτιδα δεν αναφέρεται στον επιχειρησιακό οδηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ergo δεν όφειλαν οι πυροσβέστες να γνωρίζουν.

Για τον Λεωνίδα Λεωνίδου, η κ. Ευθυβούλου είπε ότι σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είχε πει στη συνομιλία του με την Κ. Α. ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα μπορούσε ποτέ να εκκενώσει το στρατόπεδο στις 11/7/2011(ημέρα της έκρηξης), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Κ.Α. που θεωρεί ότι μέρος της αμέλειας των κατηγορουμένων 5+6 είναι ότι δεν έγινε εκκένωση του στρατοπέδου.

Ανέφερε ακόμα πως όταν τέθηκε και στους δύο μάρτυρες, Χριστοφή και Λεωνίδου ποιες οδηγίες θα έπρεπε να είχαν δώσει στους Πυροσβέστες και οι δύο ήταν κάθετοι λέγοντας ότι δεν θα έδιναν οδηγίες. Ο μεν Λεωνίδου είπε ότι δεν θα συζητούσε καν με τους Πυροσβέστες ο δε Χριστοφή είπε ότι ουδέποτε θα έδινε οδηγίες. Πρόσθεσε πως διερωτηθήκαμε για τα κίνητρα των δύο αυτών μαρτύρων και έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου καταγγελίες στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από συγγενείς των θυμάτων με βάση τις οποίες τίθεται θέμα αξιοπιστίας των μαρτύρων.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Τεύκρος Οικονόμου δεν επέτρεψε στην κα. Ευθυβούλου να αναφερθεί στην συγκεκριμένη καταγγελία, λέγοντας της πως θέτει θέμα αξιοπιστίας των μαρτύρων και της ζήτησε να μην επεκταθεί.

Για τον Κώστα Καράκωστα η κα. Ευθυβούλου ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που πήρε στα χέρια του τις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία και άρχισε να τις διαβάζει, δυσανασχετούσε, δεν δεχόταν ότι τον έπεισε η Αστυνομία να πει όσα είπε και ισχυρίστηκε πως τον παρέσυραν οι Αστυνομικοί να πει αυτά που είπε. Ο μάρτυρας, συνέχισε η Κ. Α. δεν υποστηρίζει την αρχική του κατάθεση και αλλάζει άρδην πολλά σημεία της μαρτυρίας του.

Αναφορικά με τον Χρήστο Κούμνα, η εκπρόσωπος της Κ. Α. είπε ότι έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Υπουργό Αμυνας αφού είναι βαφτιστικός του και ο Ευστάθιος Ευσταθίου συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παπακώστα ανέφερε στο Δικαστήριο ότι λόγω της σχέσης που έχει ο συγκεκριμένος μάρτυρας με τον πελάτη του δεν τον θέλει ως μάρτυρα.

Η κα. Ευθυβούλου ανέφερε ακόμα ότι «με βάση όλα αυτά η Κ. Α. θεωρεί ότι οι μάρτυρες αυτοί (Χριστοφή, Λεωνίδου, Καράκωστας και Κούμνας) δεν είναι μάρτυρες αληθείας, δεν θα κληθούν να καταθέσουν», ζήτησε όπως αφαιρεθούν από τον κατάλογο με τους δικούς της μάρτυρες ώστε εάν επιθυμεί η υπεράσπιση να τους καλέσει και να αντεξεταστούν από την Κ. Α.

Ο Θανάσης Κορφιώτης συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, διερωτήθηκε για το χρόνο που επέλεξε η Κ. Α. να εγείρει το ζήτημα αυτό, δηλαδή την αξιοπιστία των τεσσάρων μαρτύρων. Υποστήριξε ότι το αίτημα αυτό εγείρεται καθυστερημένα, αφού όπως είπε αυτό έπρεπε να τεθεί πριν την έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης. Πρόσθεσε πως η Κ.Α. ουδέποτε ήγειρε ζήτημα πως οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν ήταν μάρτυρες αληθείας ή ότι δεν συμβαδίζουν με τη θέση της, αντίθετα με το να διατηρούνται στο κατηγορητήριο και να δίνονται οι καταθέσεις τους στην υπεράσπιση, δημιουργείται η εντύπωση στην υπεράσπιση ότι οι μάρτυρες αυτοί θα κληθούν στο Δικαστήριο και θα αντεξεταστούν.

Ανέφερε ακόμα ότι «το στάδιο που εγείρεται το θέμα είναι δικονομικά και διαδικαστικά απαράδεκτο, επηρεάζει τον τρόπο χειρισμού του θέματος από πλευράς υπεράσπισης και πως η υπεράσπιση θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ο κ. Ευσταθίου ζήτησε αναβολή για να μελετήσει όσα ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή και θα δώσει τη δική του θέση την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Ο Γιώργος Γεωργίου, συνήγορος υπεράσπισης των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι οι τέσσερις μάρτυρες δεν επηρεάζουν τους κατηγορούμενους 1 + 3 (Μάρκο Κυπριανού και Σάββα Αργυρού) και πρόσθεσε πως «επιθυμία του 1ου αλλά και του 3ου κατηγορούμενου είναι να προβάλουν την εκδοχή τους μέσω της ένορκης μαρτυρίας τους δίνοντας στην Κ. Α. την ευκαιρία να τους αντεξετάσει αλλά και στο Δικαστήριο να υποβάλει οποιεσδήποτε ερωτήσεις εάν το κρίνει σκόπιμο. Ως εκ τούτου μου έχουν δώσει οδηγίες να μην υποβάλω εισήγηση για εκ πρώτης όψεως υπόθεση» είπε.

Με τη θέση Γεωργίου συμφώνησε και ο Ευστάθιος Ευσταθίου ενώ ο Θανάσης Κορφιώτης επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 09.00 το πρωί.
alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ