2013-02-01 22:48:03
Φωτογραφία για Ελέγχους παγκυπρίως σε όλα τα παλιά λεωφορεία διέταξε ο υπουργός Συγκοινωνιών
Ελέγχους παγκυπρίως σε όλα τα λεωφορεία που έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου διέταξε την Παρασκευή... ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρένζου δηλώνοντας ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα αλλάξουν οι ακολουθούμενες διαδικασίας και τις προσφορές για τη μεταφορά των μαθητών θα προκηρύσσει η αναθέτουσα αρχή και όχι οι ανάδοχες εταιρείες.

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε μετά τον τεχνικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε 25 παλιά λεωφορεία του ΟΣΕΛ, που δρομολογήθηκαν μετά την ακύρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε η εταιρεία, και κατέδειξε ότι τα 23 από αυτά δεν πληρούσαν τους όρους, ο κ. Φλουρέντζου διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς οι μαθητές να μεταφέρονται με ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επί του θέματος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι «επειδή δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και μόνο στη Λευκωσία η διαδικασία ελέγχου των λεωφορείων», ζήτησε σήμερα από το Τμήμα Μεταφορών να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των λεωφορείων που στο τέλος του χρόνου έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί με καινούργια, ώστε τα λεωφορεία που παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα να συντηρηθούν και διορθωθούν για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών για τις υπόλοιπες μέρες της σχολικής χρονιάς.


Ανέφερε ότι θα πρέπει το κράτος θα πληρώσει και πάλι για την επιδιόρθωση, σημειώνοντας ότι τα λεωφορεία που δεν επιδιορθώνονται θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Τα λεωφορεία που κρίθηκαν ακατάλληλα αυτές τις μέρες κυκλοφορούσαν και το Δεκέμβριο και το Νοέμβριο, ήταν η παρατήρηση του Υπουργού σε ερώτηση για την ασφάλεια των μαθητών.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξήγησε ότι οι ανάδοχες εταιρείες είχαν υποχρέωση με βάση τη σύμβαση να αντικαταστήσουν αυτά τα λεωφορεία με τη νέα χρονιά, προσθέτοντας ότι λόγω του ψηλού κόστους δανεισμού και της δύσκολης πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις, μέσω της αναθέτουσας αρχής ζήτησαν από την κεντρική επιτροπή ελέγχου αλλαγών και απαιτήσεων ένα χρόνο παράταση για την υλοποίηση της υποχρέωσης ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η κατάτμηση των προσφορών που ζητήθηκαν είχε αποτέλεσμα οι προκηρύξεις να μην πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ούτε και την εθνική περί προσφορών νομοθεσία, για αυτό και οι προκηρύξεις του ΟΣΕΛ για αυτή την υπηρεσία έχουν ακυρωθεί.

Πρόσθεσε ότι η διενέργεια ελέγχου των λεωφορείων του ΟΣΕΛ διατάχθηκε αμέσως μετά την ακύρωση των προσφορών.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «η παράταση δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να είναι ασφαλή».

Τόνισε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών θεωρεί ότι η ασφάλεια είναι πολύ μεγάλης σημασίας και δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις προς αυτή την κατεύθυνση και είπε ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται οι μαθητές με εφεδρικά λεωφορεία ή και με αναγκαίες αναπροσαρμογές στα δρομολόγια για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Υπάρχει στρέβλωση στη σύμβαση, η οποία θα διορθωθεί με τη νέα σχολική χρονιά και δόθηκαν οδηγίες ότι δεν θα προκηρύσσουν προσφορές οι ανάδοχες εταιρείες, αλλά η αναθέτουσα αρχή ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα των διαδικασιών και να διασφαλίζεται επίσης ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ