2013-01-28 14:54:05
Φωτογραφία για Πάντα την αλήθεια στα παιδιά
Νομίζετε ότι τα παιδιά σας έχουν ασθενή μνήμη κι εσείς, ως μεγαλύτεροι, μπορείτε εύκολα να τα παραπλανήσετε; Πλανάσθε πλάνην οικτράν! Μια μεγάλη έρευνα του που δημοσιεύτηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Ψυχολογίας και περιείχε δείγμα 200 οικογενειών από διάφορες χώρες (από ΗΠΑ μέχρι και Κίνα) αποδεικνύει ότι τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πότε λέμε ψέματα ή όχι και… απαιτούν από τους γονείς τους την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή δεν θα τους αρέσει.

Η έρευνα έδειξε ότι το πιο συχνό ψέμα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους για να τα ηρεμήσουν όταν είναι άτακτα είναι ότι θα τα αφήσουν μόνα τους στο πλήθος. Τις πρώτες φορές μπορεί το κόλπο να… πιάνει, όμως με τον καιρό το παιδί καταλαβαίνει ότι η απειλή δεν είναι πραγματική και δεν συμμορφώνεται. Είναι, λοιπόν, πολύ καλύτερο να μην χρησιμοποιείται τέτοιου είδους συμπεριφορά, γιατί καθιστά τον γονέα αναξιόπιστο στα μάτια του παιδιού.

Εκεί, όμως, που η παιδική μνήμη δίνει… ρέστα είναι στις υποσχέσεις που δεν τηρούνται
. Το 80% των γονιών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υποσχεθεί πάνω από μία φορά στα παιδιά τους ότι θα τους αγοράσουν ένα παιχνίδι που βλέπουν μπροστά τους την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν το συγκεκριμένο μαγαζί. Προφανώς οι γονείς προσπαθούν να αποφύγουν την επιμονή των παιδιών, είναι όμως καλύτερο να το ξεγράψουν από την αρχή παρά να τα γεμίζουν με υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν. Αποδείχτηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που συμμετείχε στην έρευνα θυμόταν έντονα τις φορές που ζήτησε ένα παιχνίδι και ο γονιός του υποσχέθηκε ότι θα το πάρει κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά δεν το έκαε.

Το τρίτο πιο διαδεδομένο ψέμα στα παιδιά έχει να κάνει με το φαγητό τους και συγκεκριμένα με συγκεκριμένα είδη που δεν τους αρέσουν. Εκτός από τις απειλές για τιμωρία, που τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται, πολλοί γονείς καταλήγουν σε ψέματα σχετικά με την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου φαγητού, όπως π.χ. ότι τα μπρόκολα βοηθούν το παιδί να ψηλώσει και η διαφορά φαίνεται αμέσως μόλις σηκωθεί από το τραπέζι. Το παιδί διαπιστώνει γρήγορα ότι το σώμα του παραμένει ίδιο και στο τέλος φτάνει να αποδίδει… κακές ιδιότητες σε κάποιο φαγητό απολύτως απαραίτητο για την υγιεινή του διατροφή.

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ