2013-01-24 10:31:03
Φωτογραφία για Κυπριακή Βουλή: Αποφάσισε ενέργειες για δράση εναντίον ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος
Επαφές των κομμάτων με τα φιλικά και όμορα κόμματα σε χώρες από τις οποίες εκπορεύονται οι κατηγορίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή της ...Βουλής στη σύνοδο της COSAC και στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα και πραγματοποίηση επαφών από τον Πρόεδρο της Βουλής αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών η εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η σύσκεψη συνήλθε μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη αρχηγών συζητήθηκε η ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η Βουλή ώστε να αντιμετωπισθούν οι συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε όπως τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώξουν συναντήσεις – επαφές με τα αντίστοιχα όμορα ιδεολογικά κόμματα των διαφόρων χωρών από τις οποίες έχουν πορευθεί τέτοιες κατηγορίες και αποφασίστηκε όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων πάρει μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υπό ένταξη χωρών (COSAC) στο Δουβλίνο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου όπως και στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα για το ευρωπαϊκό εξάμηνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο πλαίσιο ή στο περιθώριο αυτών των διασκέψεων, οι Βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές και να εξηγήσουν με στοιχεία και τεκμηρίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται πλήρως προς τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν στην αποτροπή χρηματοοικονομικού εγκλήματος συμπεριφορές
. Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι υπάρχει και η διεθνής ομάδα δράσης κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος, η οποία έχει επαινέσει την Κύπρο γιατί έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις της και δεν έχει κάνει καμιά παρατήρηση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι αποφασίσθηκε επίσης ότι θα διερευνηθεί το ταχύτερο δυνατό η αποστολή κοινοβουλευτικών αποστολών σε χώρες από τις οποίες έχουν εκπορευθεί τέτοιες κατηγορίες για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προκειμένου να έχουν επαφές με τα αντίστοιχα κοινοβούλια ή με πολιτικά κόμματα για να εξηγήσουν κατά τρόπο τεκμηριωμένο την πραγματική θεσμική και νομική κατάσταση σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή ξεπλύματος μαύρου ή βρόμικου χρήματος μέσω του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ερωτηθείς εάν ως Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβει κύκλο επαφών, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα για το οποία ήδη η Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων της Βουλής άρχισε να διερευνά ενδεχόμενες επαφές του Προέδρου της Βουλής.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκε στην προτροπή ή την επιθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να υιοθετήσει μια σειρά μνημονιακά μέτρα μέσω νομοθεσίας για να διευκολυνθεί η συνομολόγηση δανειακής σύμβασης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σήμαινε και δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραδοθεί κατά κάποιο τρόπο ή ύψωσε λευκή σημαία, ή έχει υπογράψει λευκή επιταγή.

«Ασφαλώς μέλημα όλων μας είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ασφαλώς η προστασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό του λαού μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», ανέφερε και συνεχίζοντας παρατήρησε ότι από εκεί και πέρα το θέμα που εγείρεται από ορισμένους και όχι από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σε επίπεδο είτε Euro-Group, είτε εθνικών κοινοβουλίων, είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί πολυεπίπεδα, με παρεμβάσεις της Βουλής, με παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και μέσω επιχειρηματιών, οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές τις χώρες και μπορούν πολύ πιο εύκολα ως εκ του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται να δώσουν από πρώτο χέρι τεκμηριωμένα την πληροφόρηση προς αυτές τις χώρες, προς τα κοινοβούλια ή προς τις εκτελεστικές εξουσίες, ότι πράγματι η Κύπρος συμμορφώνεται απολύτως προς διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αναφορικά με την αποτροπή φαινομένων χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Σε ερώτηση εάν οι χώρες που καταγγέλλουν την Κύπρο κλείσουν την πόρτα στην όποια προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η Κύπρος είναι εταίρος με άλλες 26 χώρες στην ΕΕ. Απλώς θα γίνει μια διερεύνηση για να είναι παραγωγικές οι ενδεχόμενες επισκέψεις, πρόσθεσε.

«Και το ένα ποιείν και το άλλο μη αφιέναι», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι και τα κόμματα ήδη απέστειλαν έγγραφα που τεκμηριώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες για αποτροπή φαινομένων και συμπεριφορών εγκλημάτων χρηματοοικονομικής φύσης.

Είπε ακόμα ότι εκεί που θα κριθεί ότι είναι αναγκαίο και παραγωγικό θα πραγματοποιηθεί και κοινοβουλευτική αποστολή.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής πριν τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου είπε πως θα βρίσκεται σε επαφή με τα κόμματα και εάν κρίνει ότι υπάρχει συναίνεση θα συγκληθεί η Βουλή, διαφορετικά ανέφερε η πρώτη συνεδρία θα γίνει για την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ