2013-01-16 09:04:53
Φωτογραφία για Αναστάτωση σε Τράπεζες και Συγκοινωνίες
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά τις εξελίξεις που αφορούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στις 11:00 έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και, στη συνέχεια, πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις, με κεντρικό αίτημα να υπάρξει δέσμευση για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Τέλος, επισημαίνει ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί σε κλαδικό επίπεδο, αν προκύψουν εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις τράπεζες, αλλά και με άλλες δυναμικές αγωνιστικές μορφές και παρεμβάσεις, που θα καθορισθούν σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας.


***

Έντονες ζυμώσεις για τη δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας διεκδικήσεων καταγράφονται στους κόλπους των σιδηροδρόμων και των αστικών συγκοινωνιών, καθώς τα συνδικάτα εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινών δράσεων.

Οι συνδικαλιστές διατηρούν ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους και προτάσσουν το κοινό αίτημα για εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) μπορεί να επιτευχθεί δια της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ούτως ώστε να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί να τεθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, τα συνδικάτα αφήνουν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ενταχθούν τελικά οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών στο ενιαίο μισθολόγιο, τότε θα προχωρήσουν σε κοινές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι μακράς διαρκείας.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο θεωρούν ότι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο τους αδικεί κατάφορα, καθώς εν αντιθέσει με την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, εργάζονται τη νύχτα, τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ αναμένουν νέα από τις διοικήσεις της ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) και της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ), οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ζητήσει - μέσω του υπουργείου Υποδομών - οδηγίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξομοίωσής τους με τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτιμάται ότι είναι θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αυτή την «εκεχειρία», όμως, έσπασε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο προκήρυξε απεργία για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Όπως παρατηρούν εργαζόμενοι στο Μετρό, το ΣΕΛΜΑ έχει αυτονομηθεί, την ώρα που τα περισσότερα σωματεία της ΣΤΑΣΥ τείνουν να συντονιστούν για κοινές δράσεις.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές στηρίζουν το αίτημα των σιδηροδρομικών για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO) που αποσχίζεται από τον ΟΣΕ. Ήδη, υπήρξε το παράδειγμα της πρόσφατης 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών, στην οποία συμμετείχαν και τα μέσα σταθερής τροχιάς για μία ημέρα.

Η ΠΟΣ είχε συναντήσεις με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με αίτημα την κατάθεση διάταξης περί επιστροφής στον ΟΣΕ των εργαζομένων της τεχνικής βάσης που θα περισσέψουν από την απόσχιση της ROSCO.

Ωστόσο, αν και η πρόταση υποστηρίχθηκε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣ, κ. Θανάση Λεβέντη η θέση είχε αρχικά εγκριθεί από τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, όμως στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι το υπουργείο έκανε πίσω. «Αυτό μας βάζει σε σκέψεις για το εάν τελικά υπάρχει ειλικρινής διάλογος με το υπουργείο» σημειώνει.

Η ΠΟΣ υπογραμμίζει το παράδοξο γεγονός ότι την ώρα που η ROSCO παίρνει τον δρόμο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο ΟΣΕ δεν έχει εδώ και έξι μήνες διοικητικό συμβούλιο και αντιτίθεται στην αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, μιλώντας για «αποελληνοποίηση των υποδομών».

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, χωρίς λεωφορεία θα μείνει την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη, λόγω της επίσχεσης εργασίας των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ αυτό προέκυψε «εκ του γεγονότος ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποδοχές, επειδή από το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που οφείλονται» στον οργανισμό.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο και έχουν λαμβάνειν 6,5 εκατ. ευρώ. Ο ΟΑΣΘ δηλώνει ότι τα ταμεία του είναι άδεια και διεκδικεί την άμεση καταβολή 30 εκατ. ευρώ, τα οποία του επιδίκασε διαιτητικό δικαστήριο. Το δημόσιο θα προσφύγει στο εφετείο για την ανατροπή της απόφασης.

***

Άκαρπες απέβησαν οι συνεννοήσεις της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ώστε να μην προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη σε επίσχεση εργασίας, όπως είχαν προαναγγείλει.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ με δελτίο Τύπου αναφέρει ότι την Τετάρτη ο Οργανισμός δε θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό και ζητά «κατανόηση» για την «ταλαιπωρία».

Υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στη μη καταβολή οφειλών του δημοσίου προς τον οργανισμό, και

σημειώνει ότι ο ΟΑΣΘ «ουδεμία ευθύνη έχει».

«Ζητήσαμε 10 εκατ. ευρώ, έξι για δεδουλευμένα 1,5 μήνα, μέχρι σήμερα, τρία εκατομμύρια για καύσιμα και ένα εκατομμύριο για τρέχουσες υποχρεώσεις και έξοδα, ως ελάχιστο όριο για να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες και να λειτουργήσουμε, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην επίσχεση εργασίας φτάνει τις 2.500 (επί συνόλου 2.650 εργαζομένων) και όπως δηλώνει ο Δημήτρης Τσερμενίδης, εάν δε βρεθεί λύση, «δεν θα κινηθεί ούτε ένα λεωφορείο την Τετάρτη, εκτός από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για ΑΜΕΑ».

Τη στήριξή της προς τους εργαζόμενους εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της, καθώς θεωρεί «αδιανόητη» τη μη επίλυση του προβλήματος των οφειλών προς τον οργανισμό, ενώ ζητά να βρεθεί «άμεσα λύση προκειμένου να μην παραλύσει η αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης».

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ