2013-01-15 09:58:33
Φωτογραφία για Μέτωπο απέναντι στην Τρομοκρατία
Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας αναδεικνύει η επίθεση χθες τα ξημερώματα εναντίον των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού: παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε από το Βερολίνο τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Πρωθυπουργό, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για επίθεση με «τρομοκρατικά» και «μαφιόζικα» χαρακτηριστικά, που έχουν στόχο να εκφοβίσουν και να ανακόψουν την κυβερνητική πορεία, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιότυπο «αντάρτικο πόλης» που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης φρόντισε, εξάλλου, να τονίσει και ο Πρωθυπουργός, μεταβαίνοντας χθες το βράδυ στα κομματικά γραφεία, ενώ ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο «κατά του εκφοβισμού και του εκφασισμού», όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, θα επιδιώξει να διαμορφωθεί σήμερα με αφετηρία τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η πρόσκληση, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ που χθες έσπευσε να καταδικάσει με κατηγορηματικό τρόπο την εμφάνιση των Καλάσνικοφ.


«Εναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτίριο που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», διαμήνυσε ο κ. Σαμαράς.

Την κυβερνητική ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός «αντάρτικου πόλης» ενισχύει το ντόμινο των επιθέσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε στόχους που οι δράστες θεωρούν ότι έχουν πολιτική ταυτότητα (όπως τα κομματικά γραφεία, τα σπίτια δημοσιογράφων, την κατοικία του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου).

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούσαν προπομπό της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία της Συγγρού, την οποία ερμηνεύουν και ως «συμβολικό χτύπημα» εναντίον του κ. Σαμαρά. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τον φραστικό πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι η στάση της Κουμουνδούρου όλες τις προηγούμενης ημέρες ευνοούσε το κύμα της βίας, καθώς επένδυε σε ένα κλίμα εντάσεων και εσωτερικής αναταραχής. Το σκηνικό που διαμορφώνεται, πάντως, από την αλυσίδα της βίας, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό και καταδίκασε χωρίς περιστροφές την επίθεση στα γαλάζια γραφεία.

Η Κουμουνδούρου επίσης κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση της τρομοκρατικής βίας» ενώ ζητεί να ερευνηθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις η ένοπλη επίθεση στη Συγγρού που, όπως ανέφεραν στελέχη της, αναδίδει «άρωμα παρακρατικής τρομοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αυτό μετέφερε και ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά. Και ο τρόπος που διατυπώθηκε πυροδότησε, ουσιαστικά, τη νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να αναδείξει και το ενδεχόμενο μιας «προβοκατόρικης επίθεσης» που μέσω των γραφείων της ΝΔ είχε στόχο την Κουμουνδούρου.

Λάδι στη νέα φωτιά που άναψε με σημείο τριβής την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών ήρθαν στη συνέχεια να ρίξουν με δηλώσεις τους μια σειρά στελεχών κάθε πλευράς, ενώ ο πόλεμος μεταφέρθηκε και στη Βουλή. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος εκτίμησε ότι πίσω από το χτύπημα μπορεί να κρύβονται «παρακρατικές οργανώσεις, φίλιες προς τη ΝΔ», καθώς όπως είπε ο χώρος της Αριστεράς δεν έχει κανένα όφελος από τέτοιες επιθέσεις.

Η παρέμβαση Γλέζου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη καθώς και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6).

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ. Από κυβερνητικής πλευράς, το νόμισμα αντέστρεψε λίγο αργότερα ο Σίμος Κεδίκογλου, εκτιμώντας ότι πίσω από την επίθεση στα γαλάζια γραφεία βρίσκονται «ακροαριστεροί αναρχικοί», ενώ η μάχη κορυφώθηκε με την ευθεία σύγκρουση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. «Εχουμε μία συμβολική σφαίρα κατά του Πρωθυπουργού και μία κλιμάκωση στην προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία... Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να έχουμε μισόλογα και εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει καλή και κακή πολιτική βία. Πρέπει να προσέξουν όλοι όσοι στο παρελθόν, εκθείαζαν ορισμένες μορφές κατανοητής βίας», ήταν το καρφί του κ. Κεδίκογλου προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα γεγονότα, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού και απαξιώνοντας τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου...», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας παράλληλα το κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Δ.Νασόπουλος

***

Στη βαριά σκιά της επίθεσης κατά των γραφείων της ΝΔ εκτυλίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση προαπαιτούμενων διατάξεων με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε καθώς στην ψηφοφορία επί της αρχής που διεξήχθη αργά χθες το βράδυ το αποτέλεσμα ήταν 166 «υπέρ» έναντι 123 «κατά» και 1 «παρών» σε σύνολο 290 βουλευτών.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά όλα τα κόμματα εξέφρασαν απερίφραστα την καταδίκη τους για το περιστατικό, την ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας πυροδότησε η τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ο οποίος υποστήριξε ότι «τα φαινόμενα βίας οργανώνονται από παρακρατικές ομάδες φιλικές προς τη ΝΔ».

Η δήλωση του κ. Γλέζου μετέτρεψε την αίθουσα της Ολομέλειας σε «εμπόλεμη ζώνη», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι από τη μια «φλερτάρει με τη βία» και από την άλλη επιχειρεί «πολιτικό ρεσάλτο κάνοντας επίδειξη νοικοκυροσύνης». «Εχω εκπλαγεί πραγματικά από τον σεβαστό μου Μανώλη Γλέζο ή από στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, που λένε ότι αυτά τα γεγονότα μπορεί να προέρχονται από παρακρατικές δυνάμεις» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φιλική προς την τρομοκρατία αμηχανία». Για απαράδεκτη παρέμβαση μίλησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Αν ο κ. Βενιζέλος αναζητεί στον ΣΥΡΙΖΑ φλερτ με τη βία, χτυπά λάθος πόρτα και φοβούμαι ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία. Δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιολόγησε στο παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον πράξεις αθλιότητας με σφαίρες και γκαζάκια».

Αμεση ήταν όμως και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε πως «ούτε ως υπονοούμενο, δεν μπορεί να γίνεται δεκτό ότι δήθεν, επειδή επικοινωνιακά μετακινείται το κέντρο βάρους από τα μεγάλα προβλήματα στην τρομοκρατία, ωφελείται η ΝΔ, άρα, μήπως οι παρακρατικοί και οι φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια».

Μπαίνοντας στην αντιπαράθεση, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως κάποιοι επιδιώκουν να αλλάξουν την ατζέντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή ήταν τα γκαζάκια. Σήμερα είχαμε τα Καλάσνικοφ. Ελπίζω να μην γίνουν και άλλα μέχρι την Πέμπτη».

Λίγο αργότερα η διένεξη μετατοπίστηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, παραχωρεί την εθνική κυριαρχία. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος παρατήρησε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν υπέγραφε τέτοια κείμενα, όταν παρέδιδε τη χώρα στους Γερμανούς». Η αναφορά προκάλεσε τη δυσφορία του αντιπροέδρου της Βουλής Χρήστου Μαρκογιαννάκη ο οποίος έκανε λόγο για «δεινή ύβρι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος επισήμανε πως «όταν κάποιος ομιλεί για Τσολάκογλου, ουσιαστικά νομιμοποιεί τα Καλάσνικοφ».

Α.Καραγεώργου I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ