2013-01-14 23:03:05
Φωτογραφία για Βουνά ξύλων από τα Βαλκάνια
(του Στ. Τζίμα)

Υπάρχουν πολλών ειδών καυσόξυλα: από παράνομη υλοτόμηση στα ελληνικά δάση, εισαγωγής, φθηνά, από τη Βουλγαρία και όταν αυτά δεν επαρκούν τότε υπάρχουν και καυσόξυλα… Διαδικτύου. Μόνον που η «ιντερνετική» οξιά Πολωνίας ή το «ηλεκτρονικό» πέλετ Ουγγαρίας μπορεί να αποδειχθούν «άνθρακες» και οι ενδιαφερόμενοι αντί να ζεστάνουν τους πελάτες τους να «καούν» οικονομικά οι ίδιοι. Περιπτώσεις επιχειρηματιών που έπεσαν και πέφτουν θύματα επιτηδείων, κάνοντας παραγγελίες ξύλων και πέλετ, συνήθως από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καταγράφονται καθημερινά στην παραζάλη της εισαγωγής και εμπορίας καύσιμης ύλης.

Σε πρόσφατο συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Ζόλταν Σάμπο, ανέφερε ότι στη διπλωματική αποστολή της χώρας του έγιναν καταγγελίες Ελλήνων επιχειρηματιών ότι εξαπατήθηκαν από δήθεν ουγγρικές -και όχι μόνο- εταιρείες με τις οποίες νόμιζαν ότι είχαν συμφωνήσει την εμπορία καύσιμης ύλης
. Η συναλλαγή γινόταν μέσω Διαδικτύου και ο ενδιαφερόμενος προπλήρωνε την ποσότητα του καυσόξυλου ή του πέλετ, πλην όμως ουδέποτε παραλάμβανε το εμπόρευμα, αφού οι εταιρείες ήταν ανύπαρκτες Παρόμοια κρούσματα εμφανίστηκαν και με εταιρείες - φαντάσματα από Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, κ. ά. «Καλό είναι οι υποψήφιοι αγοραστές και οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να προβούν σε εισαγωγές, να ελέγχουν την αξιοπιστία των “εταίρων” τους μέσω των πρεσβειών», σημείωσε ο Ούγγρος διπλωμάτης. Ο κύριος όγκος των εισαγωγών καυσόξυλων ωστόσο δεν γίνεται μέσω Διαδικτύου. Γνωστές εταιρείες ξυλείας, αλλά και ευκαιριακοί ξυλέμποροι, μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες από χώρες της βαλκανικής, ακόμα και από τα δάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Βουλγαρία κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις. Δεκάδες νταλίκες περνούν καθημερινά...

τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αλλά και τις διαβάσεις της Εξοχής Δράμας και του Ορμενίου Εβρου με προορισμό τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, προμηθεύοντας ξύλα έως και την Αθήνα. Τελωνειακοί υπολογίζουν ότι μόνο από τον Προμαχώνα «περνούν» περισσότεροι από 500 τόνοι καυσόξυλων ημερησίως. Οι Ελληνες έμποροι εισάγουν ξύλα από τη Βουλγαρία γιατί η τιμή αγοράς είναι χαμηλή και τα έξοδα μεταφοράς μειωμένα. Μάλιστα, κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας σπεύδουν οι ίδιοι πίσω από τα σύνορα για να φορτώσουν καυσόξυλα σε ημιφορτηγά ή και τρακτέρ, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, αφού τα οχήματά τους είναι... εμφανώς υπέρβαρα!

Ωστόσο, η τεράστια ζήτηση αυξάνει τους κινδύνους εισαγωγής επικίνδυνων καυσόξυλων. Δασολόγοι λένε ότι πρόκειται για ξύλα που δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν και εμποτίζονται με χημικές ουσίες ώστε να καίγονται ευκολότερα στις σόμπες ή το τζάκι, οπότε κατά την καύση διαχέονται στον χώρο άκρως επικίνδυνα για την υγεία σωματίδια.

Καθημερινή
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ