2013-01-13 19:37:03
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν ελλείψεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια με τα μεγαλύτερα κενά να εμφανίζονται σε Γαλλία και Γερμανία, εκτιμά ο... Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης χρειάζονται να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά περίπου 400 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

"Έχει υπάρξει βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που είναι προφανώς καλοδεχούμενο", δήλωσε ο Sebastian Barnes, σύμβουλος του ΟΟΣΑ. "Αλλά η σταθερότητα της ανάκαμψης αυτής θα ενισχυθεί από τα μέτρα για τα οποία μιλάμε".

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι είναι απαραίτητα τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ο Barry υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εμποδίζουν τις αναγκαίες αλλαγές στη δομή πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών οι οποίες πρέπει να στραφούν από την εγχώρια κατανάλωση στις εξαγωγές.


"Βλέπουμε μια σημαντική συρρίκνωση του δανεισμού", δήλωσε ο Barnes και πρόσθεσε: "Δεν έχει ακόμα επιστρέψει κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και αυτό δυσχεράνει την προσπάθεια των κρατών για την ανακατανομή των πόρων τους στο πλαίσιο της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιούν".

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο στόχος της ενίσχυσης του ορίου του 9% για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier-1 δεν πέτυχε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη καθώς βασίζεται σε εσωτερικές αξιολογήσεις των τραπεζών για ορισμένους κινδύνους. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει οι τράπεζες να διακρατούν κεφάλαια που θα καλύπτουν το 5% του ενεργητικού.

Με βάση αυτή την ανάλυση, ο Οργανισμός συνεχίζει να βλέπει μεγάλα κενά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Διαπιστώνει μάλιστα ότι τα κενά είναι μεγαλύτερα σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι γαλλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σωρευτικό κεφαλαιακό έλλειμμα ίσο με το 7,5% του ετήσιου ΑΕΠ της Γαλλίας. Για τις γερμανικές τράπεζες το έλλειμμα αυτό φτάνει το 5,5% του ΑΕΠ.

"Αυτό δεν αφορά απλά ένα πρόγραμμα διάσωσης στην περιφέρεια", σημειώνει ο Barnes και προσθέτει: "Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις χώρες. Οι χώρες του πυρήνα έχουν να αντιμετωπίσουν ορισμένα σημαντικά θέματα".
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ