2012-12-31 09:27:08
Φωτογραφία για Η Ιρλανδία στο τιμόνι της Ε.Ε. για ενα εξάμηνο
Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε μεγάλα ανοικτά θέματα, όπως ο καθορισμός των κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2014-2020, η τραπεζική ενοποίηση, αλλά και την αναχαίτιση της ανεργίας, η Ιρλανδία αναλαμβάνει από αύριο, για έβδομη φορά στην ιστορία της, την κοινοτική προεδρία, η οποία συμπίπτει το 2013 με την 40κοστή επέτειο από την ένταξή της στην Ε.Ε.

Η Ιρλανδία έχει και άλλη μία ιδιαιτερότητα, θα είναι η πρώτη μνημονιακή χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., ενώ σε 12 μήνες από τώρα θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Το Δουβλίνο διαδέχεται τη Λευκωσία στο «τιμόνι» της Ε.Ε. ελπίζοντας ότι θα καταφέρει τελικά να έχει μια εξίσου παραγωγική προεδρία με την κυπριακή, η οποία πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2013. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και η κυπριακή προεδρία έμεινε μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας, εξαιτίας της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην αναδειχθεί όσο θα έπρεπε το έργο της.


Τα πρώτα βήματα

Ορόσημα της κυπριακής προεδρίας ήταν η ιστορική συμφωνία επί του Ενιαίου Πακέτου Ευρεσιτεχνίας και η συμφωνία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, που αποτελεί πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.

Η κυπριακή προεδρία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες ώστε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον καθαρισμό των κοινοτικών πόρων της περιόδου 2014-2020, οδηγώντας το θέμα σε ένα επίπεδο ωριμότητας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να βρεθούν πιο κοντά σε συμφωνία. Περαιτέρω, σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, για το οποίο η συμφωνία είναι πολύ κοντά.

Η έγκαιρη συμφωνία που πέτυχε η κυπριακή προεδρία επί του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2013, καθώς και των διορθωτικών προϋπολογισμών για το 2012, έχει ως αποτέλεσμα η Ενωση να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολλά προγράμματα και δράσεις προς όφελος των πολιτών της από την αρχή του επόμενου έτους. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Σιγκαπούρης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ε.Ε.

Προτεραιότητες

Η ιρλανδική προεδρία βάζει ως βασικούς στόχους την επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ μέσα στους πρώτους δύο μήνες του έτους, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας στα άλλα δύο σκέλη της τραπεζικής ενοποίησης, δηλαδή του μηχανισμού αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, καθώς και την εναρμονισμένη λειτουργία των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Αγορά ομολόγων

Το Δουβλίνο, παράλληλα με την άσκηση της κοινοτικής προεδρίας, βάζει και ένα μεγάλο εσωτερικό στοίχημα αυτή τη φορά, να γίνει δηλαδή η Ιρλανδία η πρώτη μνημονιακή χώρα που θα βγει στις αγορές ομολόγων με μόνιμο τρόπο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Η μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο δημοσιονομικό τομέα έχει αναγνωριστεί εμπράκτως από τις αγορές, με το spread των 10ετών ομολόγων να έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα της Ιταλίας, δηλαδή στις 320 μονάδες βάσης. Στόχος είναι η περαιτέρω υποχώρησή του, ώστε να μπορεί η χώρα να δανείζεται με επιτόκια κάτω του 4%, που καθιστούν βιώσιμη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Φυσικά, υπάρχουν και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεδομένου ότι το τίμημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν βαρύ για τον ιρλανδικό λαό. Η συνολική ανεργία κινείται στο 15% και στους νέους κάτω των 25 ετών πάνω από 30%, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση τα τελευταία 4 χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε κρίση, προϊόν της κατάρρευσης των τραπεζών της.

Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που υπέγραψε μνημόνιο διάσωσης με την Ευρωζώνη. Αυτό έγινε το Νοέμβριο του 2010, όταν χρειάστηκε 85 δισ. ευρώ από τους εταίρους και το ΔΝΤ προκειμένου να σώσει το τραπεζικό σύστημα και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους.

Η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο και 0,2% το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον, δεδομένου ότι η παραδοσιακή δύναμη της Ιρλανδίας είναι οι εξαγωγές.

Φυσικά, όπως όλες οι προεδρίες των τελευταίων ετών, το Δουβλίνο βάζει ψηλά στην ατζέντα, μάλιστα χαρακτηρίζει ως κορυφαία προτεραιότητά της την επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας σε θετική τροχιά. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Ιμον Γκίλμορ, ανέφερε ότι η ιρλανδική προεδρία σχεδιάζει να προωθήσει μια σειρά νομοθετικών μέτρων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα σε τομείς με μεγάλες δυνατότητες, όπως η ψηφιακή τεχνολογία. Το σύνθημά μας, είπε, είναι «σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση», τονίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνεργοι, προαναγγέλλοντας ότι η προεδρία θα δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Συμφωνίες συναλλαγών

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Σιγκαπούρης, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ε.Ε.

Το θέμα «Τουρκία»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις που θα κάνει η ιρλανδική προεδρία και στο θέμα της διεύρυνσης και ειδικότερα έναντι της Τουρκίας. Στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, η Αγκυρα είχε «παγώσει» τις επαφές και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τώρα ελπίζει σε αναθέρμανση και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από ιρλανδικής πλευράς έχει εκφραστεί η βούληση να προχωρήσει το θέμα.

Νίκος Μπέλλος I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ