2012-12-24 08:53:24
Φωτογραφία για Με στόχο, τις επενδύσεις...
Επιχείρηση... εξωστρέφεια θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με κυρίαρχο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει από τις αρχές της νέας χρονιάς έναν κύκλο ταξιδιών στο εξωτερικό, όπου προγραμματίζεται να έχει επαφές και με επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς.

Στις 8 Ιανουαρίου ταξιδεύει στο Μόναχο καθώς θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ενώ περί τα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Πολύ ψηλά στον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου βρίσκεται το ταξίδι στις ΗΠΑ την ερχόμενη άνοιξη. Στην Ουάσιγκτον ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια αλλά και με εκπροσώπους του ελληνοαμερικανικού λόμπι.


ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. Επίσης, εκκρεμεί το αμιγώς επενδυτικό ταξίδι στο Κατάρ το οποίο πιθανότατα θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στο Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται και επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα όπως και στο Πεκίνο, όχι όμως πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Κίνα.

Τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία τροφοδοτήθηκε από μία σειρά γεγονότων-ενδείξεων πως η Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της.

Μετά την αναβάθμιση της χώρας μας από τη Standard & Poors, ήρθε η «αναγνώριση» - όπως τη χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου - των προσπαθειών του Πρωθυπουργού για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» που τον ανακήρυξε πολιτικό της χρονιάς. Και βεβαίως τα χαμόγελα - έστω και συγκρατημένα - επέστρεψαν στο Μαξίμου και στη Συγγρού μετά την ανάγνωση των ευρημάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πως σταδιακά η ΝΔ ανακτά το χαμένο έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας την ψαλίδα που τους χωρίζει σε ποσοστά.

ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Εκ παραλλήλου οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού καταδεικνύουν ότι και από τα τρία κόμματα καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα. Ετσι και οι τρεις αρχηγοί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους συμφώνησαν ότι για το καλό της χώρας θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κάτι που ξεκαθάρισε άλλωστε και δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς και με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»: «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες, "ανασχηματισμός" και "πρόωρες εκλογές", να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Αρα, για το καλό της χώρας πρωτίστως...».

Επιβεβαιώνονται έτσι και οι σχετικές πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει στον κοντινό του ορίζοντα την προοπτική ανασχηματισμού.

****

Σε αυτές τις γιορτές, οι ανταποκριτές των ξένων μέσων στην Αθήνα περιγράφουν ένα σκηνικό μιζέριας - και τα γκάλοπ ένα σκηνικό αναζήτησης: η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται για μία ακόμη δύσκολη - ίσως τη δυσκολότερη - χρονιά. Ομως - όπως φαίνεται - δεν είναι πια απλώς οργισμένη. Πλέον αναζητά νέες λύσεις. Ψάχνει τους «μάγους» που θα την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Επιτυχημένους επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, ακόμη και τεχνοκράτες που θα μεταμορφώσουν την κρατική μηχανή. Νέους πολιτικούς που θα αλλάξουν το σύστημα. Ψάχνει νέα κόμματα στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - προκαλώντας αγωνία σε όλα τα κόμματα. Το πολιτικό προσωπικό έχει αντιληφθεί ώς κάποιον βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται και η κάθε πλευρά αποπειράται να προσφέρει τη δική της εκδοχή για τη νέα εποχή.

Οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς συνεχίζονται - παρά την αμφιθυμία της ΔΗΜΑΡ, που κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για τις συνεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ - μετά την κυβερνητική εμπειρία των δυόμισι Μνημονίων - προσπαθεί να ξαναβρεί τις χαμένες κοινωνικές του ρίζες και να αναζωπυρώσει τη σχέση του με την κοινωνία.

Η ΝΔ έχοντας πάρει την ανάσα της δόσης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του Αντώνη Σαμαρά - του πολιτικού της χρονιάς, κατά τους Γερμανούς. Ο έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για Κίνα και ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει να ζητά επιτακτικά εργασιομανία από τους υπουργούς του - καθώς γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχασμένοι ως προς την ταυτότητά τους. Οι μεν που βδελύσσονται τον κυβερνητισμό και - όπως η Νεολαία του ΣΥΝ που στηρίζει την κατάληψη της βίλας Αμαλία - ζητούν περισσότερο ριζοσπαστισμό. Και οι δε που αποπειρώνται να δημιουργήσουν την εικόνα ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού σχήματος.

Στη δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύθηκε στον «Τύπο της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 24,8% της ΝΔ. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, αυτής και μιας άλλης της Marc για το «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτει ότι η κατάσταση είναι πιο ρευστή και σύνθετη παρά ποτέ και οι πολίτες μπερδεμένοι. Αναζητούν αλλαγή σελίδας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είτε με νέα κόμματα, που θα βρίσκονται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε με νέα πρόσωπα σε διοίκηση και κυβέρνηση. Αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη άποψη για το πώς πρέπει να είναι το καινούργιο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Παρότι καλούν κάποιον, όχι απαραίτητα το πολιτικό προσωπικό, να το ανοίξει.

Παρά την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά και της σημερινής κυβέρνησης έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και τη διαχείριση της κρίσης αντίστοιχα, η κοινή γνώμη φαίνεται πως πλέον ψάχνει τους «μάγους» που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή. Κανείς όμως από τους ήδη γνωστούς βασικούς παίκτες δεν φαίνεται να ενσαρκώνει τον ρόλο αυτό.

Το 73,8% απαντά στην έρευνα της Rass πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι το 41,7% των συριζαίων ψηφοφόρων συμφωνεί με αυτή τη διαπίστωση. Το 45% του συνόλου εμπιστεύεται περισσότερο την παρούσα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση της χώρας, ενώ μόλις το 23,7% φρονεί πώς μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας εξασφάλιζε καλύτερες ημέρες. Η δε νέα κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου; Αν και «νέα» δεν πείθει. Το 83,6% πιστεύει ότι δεν έχει μέλλον. Το 64,7% των ψηφοφόρων Χρυσής Αυγής παραδέχεται ότι έριξε «ψήφο διαμαρτυρίας». Οσο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 26,6% του συνόλου απλώς αδιαφορεί για το μέλλον τους.

Κατηγορηματικό οχι. Η απάντηση στο ερώτημα: «Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα;», το οποίο έθεσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc στο δείγμα της, είναι αποκαλυπτική της ανάγκης των Ελλήνων για την αλλαγή. Το 84,1% των συμμετεχόντων δηλώνουν κατηγορηματικά όχι. Μόλις το 2,4% απαντά πως είναι ικανοποιημένο. Η συντριπτική πλειονότητα, 81,4%, εκτιμά ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι χρονιά αναδιάταξης του πολύπαθου πολιτικού σκηνικού με διασπάσεις κομμάτων, δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών αλλά και καινούργιες συνεργασίες.

Πάνω από τους μισούς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δημιουργία νέων κομμάτων. Το 54,5% πιστεύει πως τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα αν δημιουργηθούν νέα κόμματα. Ενδεικτικό της ανάγκης για αλλαγή είναι πώς το 23,8% των πολιτών ζητά από τα κυβερνητικά κόμματα να τοποθετήσουν σε θέσεις-κλειδιά της διοίκησης «καταξιωμένους κοινωνικά και επιτυχημένους επαγγελματίες» και το 20,5% «ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του πνεύματος», ενώ στην τρίτη θέση των προτιμήσεών τους με 20,1% βρίσκονται οι απεχθείς για κάποιους «τεχνοκράτες». Η επιλογή των έμπειρων πολιτικών γοητεύει μόλις το 10% του δείγματος. Αλλά και στην περίπτωση ανασχηματισμού, 23,5% θέλει να δει τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, 24,4% ακαδημαϊκούς και 32,2% νέους πολιτικούς. Οσο για τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη; Τα εμπιστεύεται ακόμη μόλις το 6,4%.
ΝΕΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΣΕΡΜΑΝΤΙΝΙ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΣΕΡΜΑΝΤΙΝΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ