2012-12-24 08:52:02
Φωτογραφία για Γιώργος Σαμπάνης: Γιατί να εκδικηθώ; Αφού μπορώ ν' αγαπήσω!
O Γιώργος είναι ένα “παιδί” ταλαντούχο, ιδιαίτερο και θα τολμούσα να πω και ιδιόρρυθμο. Έχει κάνει από νωρίς τις επιλογές του, τις πιστεύει, αγωνίζεται γι” αυτές και στο τέλος βγαίνει νικητής. Δηλώνει κοινωνικός στο “φαίνεσθαι” αλλά μοναχικός στο “είναι”. Μία καλοφτιαγμένη μηχανή δημιουργιών κι επιτυχιών προσαρμοσμένη σε μια προσωπικότητα με συναισθήματα κι ευαισθησίες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η τρίτη σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Δεν Είμαι Ήρωας”. Σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες δύο;

Ο συγκεκριμένος δίσκος δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα μουσικής ωρίμανσης και εξέλιξης αλλά κι ένα βήμα ενηλικίωσης στη ζωή μου! Δουλεύτηκε μ” έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο… Δεν προσπαθήσαμε να γράψουμε τραγούδια. Αντιθέτως καταγράψαμε στιγμές και γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή μας. Είναι ένας δίσκος με αλήθειες τόσο δικές μου, όσο και της Ελεάνας Βραχάλη.

Όταν διαβάζει κανείς για μια τέτοια συνεργασία, τότε το αποτέλεσμα θα έχει σίγουρα έρωτα και πόνο Το έθεσες πολύ ωραία. Η Ελεάνα νομίζω πως αποτελεί τον καθρέφτη της ζωής μου! Είναι σαν να στέκεται μόνιμα απέναντί μου και να δείχνει την εικόνα μου, αυτό που πιστεύω, αυτό που είμαι. Είναι αμέτρητες οι φορές που μου στέλνει στίχους και τη απαντώ: “Πως γίνεται να με ξέρεις τόσο καλά;”.


Για να γράψεις μουσική χρειάζεται συναίσθημα;

Φυσικά και χρειάζεται! Συναίσθημα όμως δεν είναι απαραίτητα ο έρωτας αλλά η ανάγκη της αγάπης για τους ανθρώπους γύρω σου, τους φίλους σου, την οικογένειά σου, την κοπέλα σου… Όταν νιώθεις άδειος και αδιάφορος συναισθηματικά το αποτέλεσμα δεν θ” ανταποκρίνεται σε κάτι αξιόλογο κι αληθινό. Επομένως καταλαβαίνεις πως σ” αυτό το δίσκο είχα πραγματικά την ανάγκη να νιώσω αγάπη.

Λένε πως τα καλά ερωτικά τραγούδια προκύπτουν από έντονο έρωτα ή δυνατό χωρισμό. Ισχύει;

Και τα δύο είναι χαρακτηριστικά ταυτόσημα για να γράψει κανείς ένα ερωτικό τραγούδι. Απλά αλλάζουν τα συναισθήματα σε κάθε περίπτωση… ο έρωτας θα μιλάει για χαρά ενώ ο χωρισμός για λύπη!

Μέσα στο νέο δίσκο βλέπω και την επανεκτέλεση του “Σαν Κι Εσένα” της Έλενας Παπαρίζου. Γιατί το συγκεκριμένο;

Από την πρώτη στιγμή είχα όνειρα και πίστευα στο συγκεκριμένο single! Μπορεί να μην ακούστηκε όσο θα έπρεπε, ωστόσο είπα δώσω μία δεύτερη ευκαιρία και να το χτίσω από την αρχή.

Τελικά είσαι ή δεν είσαι ο ήρωας;

Το λέει κι ο τίτλος του δίσκου… δεν είμαι ο ήρωας!

Στη ζωή σου έχεις ήρωες;

Ήρωες με τον τρόπο που το θέτεις δεν νομίζω να έχω! Υπήρχαν όμως άτομα που σταθήκαν δίπλα μου, με στήριξαν και θα τους νοιάζομαι σ” όλη μου τη ζωή. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η μητέρα μου.

Περνώντας στα μουσικά, βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια μια ανάπτυξη της house και της dance μουσικής στην Ελλάδα. Νιώθεις καθόλου απειλή;

Απειλή νοιώθω από τους κλέφτες που μπορεί να μπουν στο σπίτι μου όχι από ένα νέο κι αναπτυσσόμενο μουσικό κίνημα. Βέβαια όπως σε όλα τα είδη της μουσικής έτσι και στην ηλεκτρονική υπάρχουν οι “καλοί” και οι “κακοί”. Παρόλαυτά δεν δηλώνω ιδιαίτερα fan… προτιμώ την rock σκηνή!

Όταν όμως οι επιχειρηματίες τη σημερινή εποχή προτιμούν έναν DJ μαζί με έναν vocalist κι όχι εσένα με την μπάντα σου… αυτό δεν είναι απειλή;

Σε καμία περίπτωση! Όλοι έχουμε δικαίωμα στην εργασία… τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Επειδή εγώ κάνω pop – rock θα χάσει ο DJ την δουλειά του; Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας, η αγορά είναι ανοικτή, επομένως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την πρότασή του!

Παρόλαυτά εσύ δεν ακολούθησες ποτέ τη μόδα. Αντιθέτως παρέμεινες πιστός στο style σου…

Μα αυτό μπορώ να κάνω, δεν έχω άλλες δυνατότητες… δεν ξέρω να γράφω ηλεκτρονική μουσική! Όπως σου είπα και προηγουμένως στόχος μου δεν είναι ν” ακολουθώ τη μόδα αλλά να μπορώ να εκφράζομαι. Βέβαια αν ακούσεις προσεκτικά το “Αν Θες Εμένα” θα παρατηρήσεις ότι υπάρχει και μία δόση dupstep στο κομμάτι…

Έχεις συνεργαστεί δισκογραφικά με μία πλειάδα καλλιτεχνών όπως η Ε. Παπαρίζου, ο Γ. Μαζωνάκης, η Πέγκυ Ζήνα και άλλοι. Επειδή σου είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία από αυτές, με ποιους άλλους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω γιατί μου “ρχονται πολλοί στο μυαλό αυτή τη στιγμή… από την Χαρούλα Αλεξίου και την Γλυκερία μέχρι τον Κωνσταντίνο Βήτα και τους Vegas!

Πως και δεν έχεις γράψει για την ώρα σ” έναν πρωτοεμφανιζόμενο; Δεν σε βρήκε ή εσύ δεν τον έψαξες;

Το θέμα έχει να κάνει με απλά μαθηματικά! Σύνολο τον χρόνο γράφω γύρω στα δεκαπέντε κομμάτια. Τα μισά από αυτά τα χρειάζομαι για μένα… τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε ανθρώπους που είναι φίλοι μου, κάνουμε παρέα και έχουμε χτίσει μία υγιή συνεργασία τόσα χρόνια. Για να συνεργαστώ μ” ένα νέο παιδί πρέπει να έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που να με συγκλονίσει! Για την ώρα δεν έχω βρει κάποιον που να με κάνει να θυσιάσω ένα κομμάτι μου και να του το δώσω. Αν βρω τον κατάλληλο να ξέρεις θα το κάνω…

Παρόλο που δεν σου αρέσουν οι ταμπέλες, έχεις αυτήν του καλού παιδιού… ο Γιώργος έχει κακιά πλευρά;

Το κακό είναι κάτι πολύ γενικό…

Για παράδειγμα εκδικείσαι κάποιον που σ΄ ενόχλησε;

Γιατί να εκδικηθώ; Αφού μπορώ ν΄αγαπήσω!

Λάθη συγχωρείς;

Εξαρτάται τι λάθος. Το λάθος είναι σχετικό. Μια δολοφονία; Όχι! Ένα ψέμα; Μπορεί! Την απιστία; Ανάλογα…

Φιλίες κάνεις εύκολα;

Η λέξη φιλία είναι σημαντική αλλά δύσκολη και δυσεύρετη. Ο φίλος διαφέρει από έναν καλό γνωστό που τυχαίνει να περνάς καλά μαζί του. Φίλους δεν έχω πολλούς. Τους περισσότερους τους έχω από το σχολείο… πριν γίνω ακόμα τραγουδιστής.

Έχεις φοβίες;

Φοβάμαι την μοναξιά παρόλο που με βοηθάει να βρω τη μουσική μέσα μου! Προσπαθώ όμως να την αντιμετωπίσω. Όταν ήμουν μικρός σιχαινόμουν να κολυμπώ πάνω από τα φύκια. Κάποια στιγμή άρχισα να πατάω πάνω τους μέχρι να τα συνηθίσω… και τα κατάφερα. Έτσι γίνεται και με την μοναξιά… κολυμπώ από πάνω της και την πατάω μέχρι την καταπολεμήσω.

Κάνεις όνειρα;

Πάντοτε έκανα… και μου αρέσει να κάνω όνειρα! Πολλά από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί, άλλα πάλι όχι. Φοβάμαι μήπως μερικά από αυτά δεν πραγματοποιηθούν ή μου τα καταστρέψουν άλλοι.

Αν σου έλεγα να ταυτιστείς με μία πασίγνωστη κινηματογραφική προσωπικότητα, ποια θα ήταν αυτή;

Γενικά θαυμάζω τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο και την λάμψη των stars της Αμερικής την δεκαετία του πενήντα. Ήταν χαρακτήρες απόμακροι, σκληροί και μαζεμένοι αλλά με πολύ ωραία συναισθήματα. Μπορεί να μην έχω καμία σχέση με τον συγκεκριμένο αλλά αγαπημένος μου είναι ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο “Γεράκι Της Μάλτας” ή στο “Καζαμπλάνκα”. Ειδικά στο δεύτερο βρίσκω κοινά στον τρόπο που αγάπησε την πρωταγωνίστρια…

Από μουσική τι σου αρέσεις ν” ακούς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Πρόσφατα αγόρασα ένα δίσκο των Metallica κι έναν των ACDC! Από τιν νέες κυκλοφορίες αγόρασα τον τελευταίο δίσκο της Lana Del Rey… και πραγματικά γ***ει! Μου αρέσει απίστευτα η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός.

Κλείνοντας γνωρίζω πως είσαι χρόνια κάτοικος των νοτίων προαστίων… Πού σου αρέσει να συχνάζεις;

Όλα τα νότια προάστια είναι μοναδικά γιατί έχουν το προνόμιο της θάλασσας. Υπάρχουν πολλά ωραία μέρη για καφέ, φαγητό ή ποτό… Προσωπικά μου αρέσει να πηγαίνω στο “Εν Πλώ” και στη Βουλιαγμένη.
southcity.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελλάδα, Χριστούγεννα 1960
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελλάδα, Χριστούγεννα 1960
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ