2012-12-19 09:29:56
Φωτογραφία για ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 4,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΡΕΗ
Την είσπραξη ποσού πάνω από 4,5 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα με το νέο μνημόνιο, το οποίο ορίζει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και για τη διενέργεια ειδικών φορολογικών ελέγχων, την παραπομπή υποθέσεων στον εισαγγελέα, καθώς και εσωτερικών ελέγχων σε προϊσταμένους ΔΟΥ και ελεγκτές.

Ταυτόχρονα, ενώ επικρίνει τις επιδόσεις του υπουργείο Οικονομικών για το 2012, προσδιορίζει και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το β' μέρος των αλλαγών στη φορολογία, που θα επικεντρωθεί σε θεσμικό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα λάβει την οριστική της μορφή μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η έκθεση της Κομισιόν και το Μνημόνιο ορίζουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εισπράξει 775 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και το ποσό να αυξηθεί σε 1.900 εκατ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.


Ο στόχος για το 2012 πάντως δεν επιτεύχθηκε, αφού, αντί για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ, μέχρι το Δεκέμβριο, έως και τον περασμένο Οκτώβριο οι εισπράξεις ήταν χαμηλότερες από 1 δισ. ευρώ.

Πρόβλεψη

Σημειώνεται όμως ότι ο στόχος για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ το 2013 αφορά μόνο στα παλαιά χρέη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τα νέα χρέη, που δημιουργούνται από την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών, να εκπληρώσουν τις βασικές τους φορολογικές υποχρεώσεις.

Το μνημόνιο ορίζει πως πέραν των 1,9 δισ. ευρώ θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να εισπραχθεί το 14% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ το ποσοστό μέχρι το τέλος του 2013 να διαμορφωθεί στο 24,5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα φετινά δεδομένα, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, από τις αρχές του έτους, το 24,5% αναλογεί σε ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ και με την προσθήκη και του 1,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αντλήσει έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται και νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, αλλά θα πρέπει να περάσει πρώτα από την έγκριση της τρόικας, η οποία είναι αρνητική.

Σε πλούσιους και ελεγκτές

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς ελέγχους, το μνημόνιο επιβάλλει ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων ελέγχων, με τη χρήση του συστήματος ELENXIS, με διαφανείς διαδικασίες και από το οποίο δεν θα μπορούν να ξεφύγουν όσοι παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία.

Θα γίνεται ανάλυση κινδύνου με βάση τους ελέγχους για τις μεγάλους φορολογούμενους και θα επιλέγονται οι ελεγκτικοί στόχοι, με βάση τον κίνδυνο που αναδεικνύει το ELENXIS.

Θα καταγράφεται επίσης ο αριθμός των περιπτώσεων που παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα για οικονομικά εγκλήματα και για λόγους σκόπιμης φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο των ελέγχων φορολογουμένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι αριθμητικοί στόχοι που τίθενται προβλέπουν 330 ελέγχους στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και 750 ελέγχους στο β' εξάμηνο.

Επίσης, θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι σε 350 επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται επίσης ως ομάδες υψηλού κινδύνου για τη διάπραξη φοροδιαφυγής.

Υποχρέωση ολοκλήρωσης

Απ' όλους αυτούς τους ελέγχους, το ΥΠ.ΟΙΚ. υποχρεώνεται να τους ολοκληρώσει και να επιβάλει φόρους και πρόστιμα στο 65% των περιπτώσεων μέχρι τον Ιούνιο και στο 75% μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

Ορίζει επίσης πως θα πρέπει να σταλούν στον εισαγγελέα οκτώ περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντός του πρώτου εξαμήνου και 18 μέχρι το τέλος του 2013.

Παράλληλα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα πραγματοποιηθούν 1.200 έλεγχοι σε πρόσωπα με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες, ενώ 2.600 έλεγχοι θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του 2013. Από τις υποθέσεις αυτές θα έχει τελεσιδικήσει με επιβολή φόρων και προστίμων το 40% μέχρι τον Ιούνιο και το 65% μέχρι το Δεκέμβριο.

Ελεγχος του φοροελεγκτικού μηχανισμού

Για τα στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού τίθενται συγκεκριμένοι ελεγκτικοί στόχοι και συγκεκριμένες διαδικασίες. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα επιλεγούν προς έλεγχο 50 υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΟΥ και επιπλέον 110 στο β' εξάμηνο. Ακόμη θα ελεγχθούν 50 ελεγκτές στο πρώτο εξάμηνο και 130 ελεγκτές στο β' εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών και θα αφορούν στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του διαχειριστή, διευθυντή ή ελεγκτή, κινητών και ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του/της συζύγου. Επίσης, ο έλεγχος θα εκτείνεται χρονικά προς τα πίσω σε όσα έτη χρειάζεται και δεν θα περιορίζεται στη δεκαετία.

Θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα, οι (τραπεζικοί) λογαριασμοί και η περιουσία, σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του ΥΠΟΙΚ για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων.

Ο σκοπός αυτού του ελέγχου θα είναι να εντοπίσει και να δικαιολογήσει τη νομιμότητα της απόκτησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να συλλέγει και να κοινοποιεί στην τρόικα μηνιαία στοιχεία, για τον κίνδυνο φοροδιαφυγής με βάση το πλήρες πεδίο εφαρμογής των ελέγχων και τους προσωρινούς ελέγχους των μεγάλων φορολογουμένων, αυτοαπασχολούμενους και τα άτομα υψηλού πλούτου και ΦΠΑ τη συλλογή των φόρων και των κυρώσεων, τη συλλογή των φορολογικών οφειλών, καθώς και ελέγχους των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από τους ελεγκτές και τα διευθυντικά στελέχη των τοπικών εφοριών.

Τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται από τον υπουργό Οικονομικών το αργότερο δύο εβδομάδες μετά το τέλος του κάθε μήνα. Η μηνιαία υποβολή θα περιλαμβάνει επίσης, για κάθε τοπική εφορία και ειδική μονάδα, για τον αριθμό των ελέγχων, των ωρών που δαπανώνται για τους ελέγχους για να αξιολογούνται τα αποτελέσματα, ο φόρος που προσδιορίζεται στο εισόδημα και το ΦΠΑ και οι κυρώσεις και προσαυξήσεις.

Θεσμικά μέτρα εντός του 2013

Το Μνημόνιο ΙΙΙ προδιαγράφει και τα θεσμικά μέτρα που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση εντός του 2013, με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το Μάιο.

Μέσω του νέου πλαισίου των αλλαγών, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την υλοποίηση των ακόλουθων ρυθμίσεων-οδηγιών:

- Την αναβάθμιση της διαδικασίας προσλήψεων και απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των φοροελεγκτών με στόχο έως τον Ιούνιο του 2013 να δραστηριοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 φοροελεγκτές.

- Εως το Δεκέμβριο του 2012 να εισάγει διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των φοροελεγκτών.

- Να προχωρήσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου.

- Να αποσύρει έως τον Ιανουάριο του 2013 τη ρύθμιση για τον αναγκαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών δηλώσεων τα δέκα τελευταία χρόνια, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους σε δηλώσεις προηγούμενων ετών.

- Να προχωρήσει έως το Μάρτιο του 2013 στη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή ενός μοντέρνου κώδικα όσον αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων και ενός συστήματος για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή.

- Να προσλάβει έως τον Απρίλιο του 2013 έναν εθνικό συντονιστή για τη δράση κατά της διαφθοράς.

- Να ιδρύσει ειδικές μονάδες διαχείρισης χρέους στις μεγαλύτερες τοπικές εφορίες και να τοποθετήσει σε αυτές τουλάχιστον 10% του προσωπικού. Στόχος είναι να ασχολούνται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Να προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει όλες τις ΔΟΥ.

 

με πληροφορίες από την naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ