2012-12-18 13:56:03
Φωτογραφία για Οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν στη σύνεση
Κατά τον 21ο αιώνα, μεγάλη τράπεζα ίσον άσχημα νέα , οι μεγάλες οικονομικές απώλειες, πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές, απολύσεις – δεν είναι καν ειδήσεις πλέον. Στην πραγματικότητα, είμαστε έκπληκτοι όταν τα πράγματα πάνε καλά.

Οι τραπεζίτες ζούνε σε ένα κόσμο πιστώσεων. Δανείζουν και δανείζονται και υπόσχονται να τα επιστρέψουν. Αλλά όταν οι πιστωτές ζητάνε τα χρήματά τους, οι τραπεζίτες μάταια αναζητούν κεφάλαια. Φαίνεται ότι τα χρήματα είναι αλλού.

Οι κρίσεις ρευστότητας και φερεγγυότητας είναι επαναλαμβανόμενες. Όμως η συντριβή του 2007-2009 και τα παρατεταμένα επακόλουθά της ενέχουν και νέα στοιχεία. Ήταν, και παραμένει, μια κρίση όχι μόνο μόχλευσης χρηματοδότησης, αλλά και κοινωνικοποιημένης ανάληψης κινδύνων.

Η Citigroup έχει παίξει το ρόλο της στα δράματα αυτά εδώ και 200 χρόνια. Άλλοτε έχει κερδίσει και άλλοτε έχει χάσει. Είχε περισσότερες ζωές από ότι μια γάτα, και η επιβίωση της λέει πολλά για την εξέλιξη, αν αυτή είναι η λέξη, των αμερικανικών τραπεζών.


Η ιστορία χωρίζεται σε δύο εποχές, αρχαία και σύγχρονη. Μεταξύ του εμφυλίου πολέμου και της μεγάλης ύφεσης, οι τράπεζες φροντίζαν τον εαυτό τους. Δεν υπήρχε ομοσπονδιακή ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων, το δολάριο είχε οριστεί σε βάρος χρυσού και καμία τράπεζα δεν ήταν πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει. Ένας καλός τραπεζίτης δάνειζε έναντι εμπορικών γραμματίων με σύντομη ημερομηνία λήξης και ποτέ με εγγύηση την ιδιοκτησία.

Σε αυτές τις παλιές μέρες, οι καπιταλιστές κέρδιζαν αλλά και έχαναν. «Εάν μια τράπεζα αποτύχει», έγραφαν ο Jonathan R. Macey και ο Geoffrey Miller σε ένα άρθρο τους το 1992, «ο δέκτης θα καθορίσει την έκταση της έλλειψης ρευστότητας και στη συνέχεια θα αξιολογούσε τους μετόχους για ποσό μέχρι και συμπεριλαμβανομένης της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους »- η επανομαζόμενη διπλή ευθύνη. Εξάλλου η τράπεζα άνηκε στους μετόχους όχι στους φορολογούμενους. Και, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι μέτοχοι είχαν την τάση να πληρώνουν. Παρά το μεγάλο ποσό της διαφοράς, το συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης των μετόχων ήταν σχετικά υψηλό.

Ο πρόδρομος της σημερινής Citi σήμερα ήταν βαθιά συντηρητικός εκείνη την εποχή. «Αυτός δεν πληρώνει τόκο, φέρει το ισχυρότερο αποθεματικό οποιασδήποτε τράπεζας στην πόλη και προσελκύει μεγάλη σειρά καταθέσεων από εξίσου δειλούς ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται ότι τα χρήματά τους είναι λίγο πιο ασφαλή σε αυτή την τράπεζα από ότι θα ήταν σε κρατικά ομόλογα», έγραφε ένας σχολιαστής για τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο το 1891.

Στη συνέχεια ήρθε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, το μεταπολεμικό χρυσό πρότυπο,ο John Maynard Keynes και η ύφεση. Με την ύφεση του 1929 ήρθε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων και η κατάργηση των νόμων διπλής ευθύνης. Ο ακράτητος ατομικισμός έδωσε τη θέση του σε ένα είδος οικονομικού κολεκτιβισμού.

Αρχικά, φάνηκαν όλα ρόδινα. Η εποπτεία και η ρύθμιση της δεκαετίας του 30 ενίσχυσε την οικονομική προσοχή σε δανειστές και δανειολήπτες. Καταρρεύσεις τραπεζών φαινόταν μια κακιά ανάμνηση. Μεταξύ 1944 και 1974, κατά μέσο όρο λιγότερο από τέσσερις τράπεζες έκλειναν ανά έτος .

Αλλά αυτά ξεχάστηκαν και μια νέα γενιά τραπεζιτών άρχισε να αναρωτιέται αν υπάρχει ανάγκη για τόσες ρυθμίσεις. Το 1966 ένας τραπεζίτης της Citi ανησυχούσε ότι «τόσο λίγοι υπεύθυνοι δανείων σήμερα ... έχουν βιώσει μια περίοδο συχνών προβλημάτων πίστωσης.» Τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα όμως. Με τον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 ήρθε η μανία για την ώθηση πίστωσης στις τότε χώρες του τρίτου κόσμου.

Δάνεια κατοικίας έγιναν αξιοσέβαστα.Η Citi συμμετείχε σε κάθε καινοτομία. Το 1973, ο Walter Wriston, ο πρόεδρός της, υποσχέθηκε να επεκτείνει τα κέρδη της τράπεζας κατά 15 τοις εκατό το χρόνο. Οι άνθρωποι μείναν με το στόμα ανοιχτό. Εδώ ήταν κάτι νέο: μια εμπορική τράπεζα ως μετοχή με προοπτική ανάπτυξης.

Και η Citi είχε αυξηθεί, κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία. Αλλά δεν μεγαλώσε και σε σοφία. Αργά στη δεκαετία του 1980, μια πτώση της αγοράς στην εμπορική ακίνητη περιουσία ώθησε εκατοντάδες τράπεζες και τα ιδρύματα στο γκρεμό. 534 κατέρρευσαν μόνο το 1989.

Και δεν επιβίωσε τη μεγαλύτερη κρίση του 2007-09 ως ανεξάρτητη καπιταλιστική επιχείρηση. Έγινε κομμάτι του κράτους - ακόμη χειρότερα, ένα κατοικίδιο ζώο του κράτους. Σε απομνημονεύματα της, η Sheila Bair, πρώην πρόεδρος FDIC, κατηγορεί τη Citi και τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές που την αντιμετώπιζαν όχι σαν προβληματική τράπεζα, αλλά σαν εθνικό θησαυρό.

Όταν, περισσότερα από 100 χρόνια πριν, ο George Gilbert Williams, πρόεδρος της περίφημα συντηρητικής Chemical Bank, ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του, εκείνος απάντησε: «Ο φόβος του Θεού.» Μπορείτε να έχετε το φόβο του Θεού ή την κοινωνικοποίηση των κινδύνων, αλλά δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο ταυτόχρονα.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Winter Festival 2012 στη Φλώρινα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Winter Festival 2012" στη Φλώρινα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ