2012-12-18 12:07:24
Φωτογραφία για Η αρχιτεκτονική ως διδασκαλία και πράξη - Εκθεση του Θεοφάνη Δαυίδ,
Παρουσιάζονται κυρίως δομημένα έργα αλλά και αντιπροσωπευτικές δουλειές φοιτητών του,

Το έργο ενός διεθνούς αρχιτέκτονα, που γεννήθηκε και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η καταγωγή του είναι από την Κύπρο, του Θεοχάρη Δαυίδ παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς δείχνοντας το διττό χαρακτήρα της δουλειάς του στην πράξη αλλά και στη διδασκαλία. Κι' αυτό γιατί ο ίδιος μοιράζει την δραστηριότητά του ανάμεσα στα πανεπιστημιακά έδρανα από το 1964 ως μόνιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρώην πρόεδρος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Pratt Institute της Νέας Υόρκης και στον κατασκευαστικό κλάδο σχεδιάζοντας οικιστικά, εκπαιδευτικά, τουριστικά και εμπορικά projects από τη Νέα Υόρκη ως τη Λευκωσία.

Σύνθεση αυτών των δύο συνιστωσών η έκθεση «Δομημένες ιδέες: μια ζωή διδασκαλίας, εκμάθησης και δράσης» παρουσιάζει κυρίως δομημένα έργα αλλά και αντιπροσωπευτικές δουλειές φοιτητών του, προσπαθώντας να αποδείξει πώς και σε ποιο βαθμό η διαδικασία σχεδιασμού εμπλουτίστηκε από την πραγματικότητα των τεσσάρων υποκειμενικά επιλεγμένων θεμάτων: τέχνη, προηγούμενο (precedent), τοπίο και συμβολισμός.


Ο επισκέπτης λοιπόν καλείται να αξιολογήσει κατά πόσον ο αρχιτέκτονας πέτυχε στην ανάδειξη ενός ή περισσότερων θεμάτων μέσα από την αρχιτεκτονική του και επίσης βλέποντας την εργασία των φοιτητών του που εκπροσωπούνται στην έκθεση, μπορεί να αξιολογήσει τη μεταφορά της γνώσης μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένων.

Εν τέλει, ένα από τα μηνύματα της έκθεσης είναι η δυνατότητα να υλοποιηθούν ιδέες ανεξάρτητα από φήμη ή τους διαθέσιμους πόρους και προϋπολογισμούς. Με άλλα λόγια, ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη στιγμή για το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής. Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και την επιμέλειά της έχουν ο Νίκος Καλογεράς και η Μαριάννα Μηλιώνη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από τον Μπίσμαρκ στη Μέρκελ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από τον Μπίσμαρκ στη Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ