2012-12-18 12:03:37
Φωτογραφία για Οι δύο όψεις των ΗΠΑ
Μιχάλης Ιγνατίου

[email protected] - Twitter: @mignatiou

Η Αμερική βρίσκεται σε «πόλεμο», αλλά περιέργως οι πολιτικοί και ο λαός επαναφέρουν στη μνήμη τους αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, όταν συμβαίνουν τραγωδίες, όπως αυτή στο σχολείο Σάντι Χουκ της πόλης Νιούταουν. Συγκλονίστηκαν δικαιολογημένα οι Αμερικανοί από το αποτρόπαιο έγκλημα της μαζικής δολοφονίας 20 παιδιών και των έξι δασκάλων τους, και θυμήθηκαν ξανά ότι στη χώρα τους αγοράζονται κάθε μήνα εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, τα οποία -και οι περιπτώσεις είναι πολλές- καταλήγουν στα χέρια τρελών και παρανοϊκών.

Στην επιμνημόσυνη δέηση της Κυριακής, η οποία πλημμύυριζε από θρήνο και συγκίνηση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ομολόγησε ότι η Αμερική δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα παιδιά της. Η παραδοχή του αυτή, για όσους παρακολούθησαν την ομιλία του, περιείχε και μία ισχυρή δόση αποφαστικότητας να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο «λόμπι» των κατόχων όπλων, το οποίο επηρεάζει δραματικά τα πολιτικά πράγματα των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Δεν μπορούμε», είπε, «να ανεχόμαστε πια αυτό. Οι τραγωδίες αυτές πρέπει να σταματήσουν. Και για να τις τελειώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος προεκλογικά είχε υποστεί μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία απαξίωσης από την οργάνωση NRA, τα μέλη της οποίας είναι στην πλεινότητά τους Ρεπουμπλικανοί και ακροδεξιοί. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι Αμερικανοί πολίτες κατέχουν αυτή τη στιγμή 270 εκατ. πυροβόλα όπλα. Πρόκειται για ένα στρατό, χωρίς στρατηγούς και ηγέτες, που θα μπορούσε να δράσει ανεξέλεγκτα. Είμαι βέβαιος πως εάν δώσει εντολή ο αρχηγός της εν λόγω οργάνωσης στα μέλη της, που πληρώνουν μία ακριβή συνδρομή για να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της, θα δράσουν ως άβουλα στρατιωτάκια. Και ο κ. Ομπάμα το γνωρίζει.

Αν αναλύσει κανείς διεξοδικά την Αμερική, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει και δείχνει δύο πρόσωπα. Είναι η υπερδύναμη, που αν ξέφευγε από τις ψυχροπολεμικές καταβολές της, θα είχε κατακτήσει τον κόσμο με τις αξίες της. Διότι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν βαθιά ριζωμένες μέσα τους την αλληλοβοήθεια και τη συνεισφορά. Εχει, όμως και το άλλο πρόσωπο. Των τρελών, των παρανοϊκών, των ρατσιστών, των ακροδεξιών, που κάνουν την εμφάνισή τους με περιστατικά, όπως αυτό στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Στο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να κατατάξει κανείς και την αμερικανική στρατιωτική ελίτ, που χρησιμοποιεί συχνά την ισχύ της στο εξωτερικό με τρόπο που προκαλεί πόνο.

Θα ήταν ευχής έργον εάν ο σημερινός πρόεδρος ασχολείτο με τα εσωτερικά προβλήματα της Αμερικής, τα οποία είναι μύρια. Εχει καταστραφεί ο ιστός της οικογένειας, έχει χωριστεί η χώρα στα δύο, στους πολύ φτωχούς και στους πολύ πλούσιους, και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι σχεδόν οι ένοχοι μαζικών δολοφονιών, έχουν ομολογήσει στους ανακριτές ότι τα οικογενειακά προβλήματα τους μετέτρεψαν σε δολοφόνους. Ας αφήσει, λοιπόν, τα διεθνή προβλήματα κατά μέρος, η Αμερική. Δεν μπορεί να κάνει άλλο τον παγκόσμιο χωροφύλακα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ κόστισαν στους φορολογουμένους 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του προς τους συγγενείς των θυμάτων και θα χρησιμοποιήσει όποια και αν είναι αυτή η δύναμη που διαθέτει η κυβέρνησή του για να μιλήσει στους συμπολίτες του, στους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, στους ψυχιάτρους, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, και να εργαστεί για να αποτραπούν και άλλες τραγωδίες, σαν αυτή του Σάντι Χουκ  http://www.imerisia.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ