2012-12-12 09:09:42
Φωτογραφία για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ''ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ''
Σε γενικό "Black-out" φαίνεται οτι έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα τα δικαστήρια της χώρας λόγω των συνεχόμενων απεργιών των δικαστών και εισαγγελέων τους τελευταίους τρεις -σχεδόν- μήνες. 

Το φαινόμενο της -ούτως ή άλλως- βραδείας απονομής της Δικαιοσύνης έχει ενταθεί από τη μη άσκηση των καθηκόντων από δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι από τις 17 Σεπτεμβρίου βρίσκονται επί της ουσίας σε συνεχή απεργία.

Οι υποθέσεις στοιβάζονται στα πινάκια και αναβάλλονται σωρηδόν, ενώ το θέμα έχει θορυβήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος - δεδομένων και των πρόσφατων περιστατικών αποφυλακίσεων κατηγορουμένων λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης- προχωρεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Στόχος, για άλλη μία φορά, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης Οι απεργίες 

Εν τω μεταξύ ...μισό βήμα πίσω φαίνεται να κάνουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς οι οποίοι παρά το γεγονός οτι αποφάσισαν παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, εντούτοις μειώσαν τον χρόνο της αποχής με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από τις εδρες στις 12 το μεσημέρι και όχι στις 10 το πρωί όπως έπρατταν μέχρι τώρα.


Σημειώνεται ότι σε απεργία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2012, έχουν κατέλθει 33 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο, για την αύξηση των παραβολών, κ.λπ.

Συγκεκριμένα σε απεργία βρίσκονται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών, Καβάλας, Καρδίτσας, Αιγίου, Βόλου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Φλώρινας, Τρίπολης, Κω, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Λαμίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας, Μυτιλήνης, Αγρινίου, Σάμου, Χαλκιδικής, Θηβών, Τρικάλων, Ξάνθης, Κιλκίς, Κορίνθου, Ζακύνθου, Νάξου, Κυπρισσίας και Γυθείου.

Οι διοικητικοί δικαστές από την πλευρά τους ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους. Από χθες, εκδικάζουν "τις εγγεγραμμένες υποθέσεις στο πινάκιο κατα προτεραιότητα (επείγουσες, αναβεβλημένες κ.λπ.) σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 50%". Επίσης με απόφαση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών ξεκινά και η δημοσίευση των δικαστικών υποθέσεων, καθώς και η συμμετοχή των δικαστών σε διοικητικής φύσεως εργασίες οι οποίες είχαν "παγώσει" λόγω των κινητοποιήσεων.

Στις 19 Ιανουαρίου η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος εχει ορίσει νέα συνέλευση για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν φαίνεται να κάμπτονται από τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ρουπακιώτης, μεταφέροντας τα σχέδια της κυβέρνησης, δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει τα αναδρομικά του 2011 σε μετρητά εντός του Ιανουαρίου και όχι τον Μάρτιο, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Επιπλέον δεσμεύθηκε να ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια όσων έχουν υποστεί μισθολογική μείωση πάνω από 30% καθώς και να εξετάσει στο μέλλον το αίτημα των δικαστών να ενταχθεί στο βασικό τους μισθό το επίδομα αποζημίωσης.

Οι θέσεις των ανώτατων λειτουργών της Θέμιδος 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρενα Ασημακοπούλου όσο και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Τέντες, διαφώνησαν, όπως προέκυψε κατά την γενική συνέλευση των εισαγγελέων, ως προς την μορφή των κινητοποιήσεων.

Η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι "οι δικαστές πληρώνονται από τους φόρους των πολιτών", ενώ ο κ. Τέντες επεσήμανε ότι "οι λειτουργοί της Θέμιδος μπορούν να παραιτηθούν από την θέση τους όχι όμως από το καθήκον τους".
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ