2012-12-03 20:15:03
Φωτογραφία για Βια στην οικογένεια. Ποιες οι μορφές της.
Μορφές Βίας

   Σωματική κακοποίησηΣεξουαλική παραβίαση – Αιμομιξία Ψυχολογική κακοποίησηΣύνδρομο του «αμέτοχου θεατή»

Σωματική κακοποίηση

 Σωματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους τραυματισμό και κάκωση - διαφορετικής σοβαρότητας και συχνά διαφορετικών ηλικιών – που δεν οφείλεται σε ατύχημα. Η κάκωση μπορεί να είναι μια ή πολλές, παρατηρούνται δε συχνότερα στο κεφάλι και στα άκρα του παιδιού - δηλαδή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Περιλαμβάνει

Μώλωπες Σημάδια από δυνατό σφίξιμοΔιάγραμμα μώλωπαΣημάδια από δάγκωμαΕγκαύματα σοβαρά ή ελαφράΤραύματα λόγω βύθισης σε καυτό νερόΕγκαύματα από τσιγάραΔηλητηρίαση Τραύματα οστών και κλειδώσεωνΕσωτερικά τραύματα Τραύματα από τράνταγμα

Σεξουαλική κακοποίηση

Σεξουαλική παραβίαση παιδιού είναι η χρησιμοποίηση παιδιού από ενήλικα για σεξουαλική ηδονή και ικανοποίηση. Ένα παιδί μπορεί να υποστεί σεξουαλική παραβίαση από άλλο παιδί ή έφηβο. Tόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια δυνατόν να υποστούν παραβίαση από πολύ νεαρή ηλικία.


H σεξουαλική παραβίαση παιδιών περιλαμβάνει:

Σεξουαλικά αγγίγματα-περιλαμβανομένης της διείσδυσηςAυνανισμό μεταξύ ενηλίκων και παιδιώνKολπική ή πρωκτική συνουσίαEπαφή στοματική/με τα γεννητικά όργανα ή σεξουαλική επαφήEπίδειξη γεννητικών οργάνωνXρησιμοποίηση παιδιών σε πορνογραφική κινηματογράφηση ή φωτογράφησηΈκθεση παιδιών σε πορνογραφικές ταινίες ή φωτογραφίεςEνθάρρυνση ή εξαναγκασμό παιδιών να εκπορνευτούνEνθάρρυνση ή εξαναγκασμό παιδιών να γίνουν μάρτυρες σεξουαλικών πράξεων Ψυχολογική κακοποίηση

Hψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει πράξεις, παραλείψεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν συστηματική απόρριψη, εκφοβισμό, απομόνωση, εκμετάλλευση, υποτίμηση, αποθάρρυνση, παραμέληση.

Αυτό το είδος βίας, είναι δύσκολο  να εντοπισθεί και  να διαγνωσθεί από τους επαγγελματίες, γιατί απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί καλή επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί.

Η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών Υγείας, Κοινωνικών Λειτουργών, Εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών, διευκολύνει τη διαμόρφωση ξεκάθαρης εικόνας για την κατάσταση του παιδιού υπό εξέταση. Περιλαμβάνει

(α) Έλλειψη επαίνου και ενθάρρυνσης.

(β) Έλλειψη άνεσης και αγάπης.

(γ) Έλλειψη σύνδεσης.

(δ) Έλλειψη κατάλληλου ερεθίσματος.

(ε) Έλλειψη συνεχούς φροντίδας.

(στ) Ξεχώρισμα ενός συγκεκριμένου παιδιού για τέτοια μεταχείριση. Μερικά παιδιά μπορούν να μετατραπούν σε «δούλους του σπιτιού» με το να υποχρεωθούν να κάνουν πολλές δουλειές στο σπίτι ακατάλληλες για την ηλικία και τη θέση τους.

(ζ) Η υπερπροστατευτική και κτητική συμπεριφορά ενός γονέα που δεν επιτρέπει στο παιδί να έχει φυσιολογική επαφή και δραστηριότητα με τους φίλους του.

(η) Ανάμειξη σε έντονη οικογενειακή διαμάχη. Η παρακολούθηση σκηνών βίας μεταξύ των φροντιστών συνήθως επηρεάζει δυσμενώς τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Σύνδρομο αμέτοχου θεατή

Ως «σύνδρομο του αμέτοχου θεατή» ορίζεται η έκθεση του παιδιού για μακρό χρονικό διάστημα σε διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας χωρίς το ίδιο να υφίσταται σωματικές κακώσεις. Η βία μεταξύ των συζύγων είναι η χαρακτηριστικότερη μορφή ενώ άλλες μορφές είναι η κακοποίηση- σωματική-σεξουαλική -άλλου αδελφού μέσα στην οικογένεια ή η βία εναντίον του παππού ή της γιαγιάς. Η λεκτική βία (βρισιές, απειλές) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του συνδρόμου του αμέτοχου θεατή. 

Από την Συντακτική Επιτροπή
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εάν και Οταν …..
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εάν και Οταν …..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ