2012-12-01 15:25:03
Φωτογραφία για Ποιος είναι ο χουντικός Νίκος Ντερτιλής και γιατί αρνήθηκε να πάει στην κηδεία του γιου του
Δεν θα παραστεί στην κηδεία του γιου του Βασίλη ο αρχι-χουντικός Νικόλαος Ντερτιλής ο οποίος παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού εδώ και 38 χρόνια.

Ο γιος του Βασίλης Ντερτιλής άφησε την τελευταία του πνοή στο Λιντς της Αυστρίας το περασμένο Σάββατο μετά από εγκεφαλικό ανεύρυσμα σε ηλικία 62 ετών και η κηδεία του θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του γιού του Νικόλαου Ντερτιλή, τελευταίου κρατούμενου εκ των πρωταιτίων της χούντας, ενημέρωσε αμέσως τον αναπληρωτή διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού ότι εάν ο πρώην στρατηγός ζητήσει άδεια για να μεταβεί στην κηδεία του παιδιού του που θα γίνει αύριο, Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012, να του δοθεί και μάλιστα η μεταγωγή του να γίνει χωρίς χειροπέδες, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός των φυλακών προβλέπει το αντίθετο. Απλά του ανέφερε ότι θα έχει μία διακριτική συνοδεία.


Ο Ν. Ντερτιλής ενημερώθηκε επί των προθέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης και υπέβαλε στη διεύθυνση των φυλακών δήλωση στην οποία αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να μεταβεί στην κηδεία του υιού του.

Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και είχε συμμετάσχει σε αρκετές «μυστικές επιχειρήσεις» του στρατού, με πιο γνωστή την «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας», την απεμπλοκή δηλαδή των Ελλήνων ομογενών από το Σοχούμι του εποχή του εμφυλίου πολέμου στη Γεωργία.

Το παρελθόν του Νίκου Ντερτιλή

Ο Νίκος Ντερτιλής καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία φοιτητή έξω από το Πολυτεχνείο στην εξέγερση του 1973. Δεν συζήτησε ποτέ το ενδεχόμενο να ζητήσει χάρη ή να επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να αποφυλακιστεί, όπως έκαναν άλλοι από τους πραξικοπηματίες. «Δεν θα νομιμοποιήσω εγώ αυτό το καθεστώς» λέει σ΄όποιον του έχει θέσει κατά καιρούς το ζήτημα.

Ποιος τον οδήγησε στη φυλακή; Ο οδηγός του τζιπ του, ο οποίος κατέθεσε ότι ήταν παρών τη στιγμή που ο Ντερτιλής πυροβόλησε το φοιτητή. Για να διαπιστώσει το δικαστήριο αν πράγματι ήταν οδηγός του, τον ρώτησε να τους πει κάποιες συνήθειές του που λογικά θα ήξερε ο οδηγός ενός στρατιωτικού. Εκείνος είπε ότι τον έστελνε να του αγοράζει τσιγάρα Dunhill και να πηγαίνει για επιδιόρθωση τον αναπτήρα του μάρκας Ronson σε συγκεκριμένο κατάστημα στη Πανεπιστημίου.

Και τελικά ανέλαβε ο Στέλιος Λογοθέτης, στέλεχος τότε του ΚΚΕ και αργότερα δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά να να βρει μία απόδειξη επιδιόρθωσης αναπτήρα στο όνομα Ντερτιλής. Έτσι η μαρτυρία του οδηγού «έδεσε» και ο Ντερτιλής καταδικάστηκε.

Ο Ντεριλής θεωρείται από τους πρωταίτιους του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967 αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο καταλαμβάνοντας πολλές κρίσιμες υπηρεσίες.

«Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έχει πει. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής και το τάγμα του βγήκαν για να «ελέγξουν 28 στόχους... Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση... ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει και η Δικτατορία επιβλήθηκε στην Ελλάδα για επτά πέτρινα χρόνια.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ