2012-12-01 15:24:03
Φωτογραφία για Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για την επιχειρούμενη μετεγκατάσταση της 383 Μοίρας Αεροπυρόσβεσης (Video)
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή ΔΗΜ.ΑΡ. Β’ Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επιχειρούμενη μετεγκατάσταση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.

Διατυπώνοντας την ερώτησή της, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στο κόστος της μετεγκατάστασης το οποίο περιλαμβάνει γύρω στις 800 χιλιάδες ευρώ για έξοδα μετάθεσης προσωπικού, μετακίνησης υλικού και απαραίτητων υποδομών καθώς και περίπου 1,5 ως 2,1  εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον για συντηρήσεις των Canadair εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας, από ιδιώτες, αφού στην Ελευσίνα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Αν πάλι κατασκευαστεί η απαιτούμενη υποδομή στην Ελευσίνα, το κόστος για νέο Υπόστεγο, συνεργεία, βελτίωση της πίστας στάθμευσης κλπ. θα ανέλθει στα 13 εκ ευρώ περίπου εφάπαξ.

            Επίσης, η κ. Μάρκου μίλησε για την καταλυτική παρουσία της 383 Μοίρας τα τελευταία χρόνια στην άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών, όπως στο Δάσος του Σειχ Σου στη Θεσσαλονίκη, στην φωτιά του Αγίου Όρους το 2012 και στην μεγάλη φωτιά στον Έβρο το 2011.


Η κ. Μάρκου ζήτησε να μάθει τους λόγους της μετεγκατάστασης, δεδομένου ότι αυτή δεν φαίνεται να είναι οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο ενώ το 50% των πυργκαγιών κάθε χρόνο εκδηλώνονται στον Βόρειο Τομέα της Ελλάδας. «Θέλω να ξέρω αν σχεδιάζετε να μας αφήσετε απροστάτευτους εμάς, τον φυσικό μας πλούτο, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις περιουσίες των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης , καθώς επίσης αν θα σπαταλήσετε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, σήμερα μάλιστα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της βαθιάς ύφεσης.»

Στη δευτερολογία της η κ. Μάρκου μίλησε για την ύπαρξη εισαγγελικής έρευνας για το θέμα, με βάση καταγγελίες ότι η μετεγκατάσταση γίνεται για να ωφεληθούν συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες, εταιρείες που έχουν φτιάξει απόστρατοι της ΕΑΒ, οι οποίες θα αναλάβουν τη συντήρηση των αεροσκαφών.

Όσον αφορά το κόστος, προσκόμισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από τη μετεγκατάσταση, σε μία προοπτική μέχρι το 2017, της τάξης περίπου των 7 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Κι αυτό γιατί οι συνολικές δαπάνες της επόμενης πενταετίας προσεγγίζουν με έναν πρόχειρο υπολογισμό τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ στην περίπτωση της μετεγκατάστασης ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια.

Επίσης, κατέθεσε προς τον Υπουργό στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μισές περίπου πυρκαγιές το χρόνο συμβαίνουν στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και επιστολές των Δημάρχων Ωραιοκάστρου, Νεαπόλεως Συκεών και Θέρμης και των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με τις οποίες ζητούν από το Υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφαση μετεγκατάστασης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καράμπελας, απαντώντας στην ερώτηση, μίλησε γενικόλογα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μείωσης του κόστους, στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων, χωρίς βέβαια να αναφέρει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «η απόφαση μετεγκατάστασης, η οποία δεν έχει ληφθεί ακόμα, δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις μας για επίτευξη οικονομίας».

Επίσης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις αλλά θα συντηρηθούν απλά οι υφιστάμενες, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει με ποιόν τρόπο θα στεγαστούν όλα τα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί για τον μισό αριθμό.

Η κ. Μάρκου, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα κάθε εβδομάδα αν χρειαστεί μέχρι να πάρει σαφή απάντηση.
kranos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ