2012-11-27 09:00:00
Φωτογραφία για Τέχνη και ανατροπή στις παρισινές κατακόμβες,
Ενας από τους χώρους που έχουν ανακαινίσει τα μέλη της ημιπαράνομης κολλεκτίβας UX στον υπόγειο λαβύρινθο της γαλλικής πρωτεύουσας

Μια σχεδόν παράνομη κολεκτίβα αλλάζει τα δεδομένα στο υπόγειο Παρίσι,

Παρίσι, Γαλλία 

Το μότο τους είναι πως «δεν ζητάμε ποτέ άδεια για να μπούμε κάπου. Ούτε όμως και χορηγίες». Λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς κάποιον «δερβέναγα» πάνω από το κεφάλι τους, ώστε να το έχουν ήσυχο από κάθε άποψη, λειτουργική ή οικονομική.

Η ομάδα UX (Urban eXperiment = Αστικό Πείραμα) σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1981 και μέσα σε 31 χρόνια έχει καταφέρει μεταξύ άλλων την χαρτογράφηση τμήματος των υπόγειων στοών στο Παρίσι, τη διάσωση ιστορικών κειμηλίων, όπως το ρολόι - κούκος στο Πάνθεον, που ήταν ανενεργό από το 1960, την ανακατασκευή ενός καταφυγίου 100 ετών και μιας κρύπτης του 12ου αιώνα.

Κυρίως όμως, τα περίπου 150 μέλη της κλειστής και σχεδόν παράνομης κολεκτίβας αξιοποιούν υπόγειους και παραμελημένους χώρους διοργανώνοντας προβολές κινηματογραφικών ταινιών και βραδιές ποίησης ή ανεβάζοντας θεατρικά έργα μέσα σε κατακόμβες. Η πιο διάσημη από τις δράσεις τους είναι η κατασκευή μιας αίθουσας προβολών φιλμ του ανεξάρτητου σινεμά κάτω από τον σταθμό του Τροκαντερό. Τέχνη και ανατροπή στις παρισινές κατακόμβες


Τη μέρα τα μέλη της ομάδας είναι άνθρωποι με κανονικά επαγγέλματα, όπως λογιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Το βράδυ όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι επαγγελματίες συναντώνται υπογείως, «με σκοπό να κάνουμε χρηστικούς όλους αυτούς τους χώρους», εξηγεί ο Λαζάρ Κούνστμαν, εις εκ των ιδρυτών της UX. Ο 43χρονος σκηνοθέτης -που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο- έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της κολεκτίβας, η οποία αυτοχρηματοδοτείται, αρνούμενη αυστηρά να δεχτεί επιχορηγήσεις από μη-μέλη. Άλλωστε, η επισκευή του ρολογιού στο Πάνθεον κόστισε 4.000 ευρώ, από τα οποία τα μισά έβαλε από τη τσέπη του ο άλλος ιδρυτής της ομάδας, ο ωρολογοποιός Ζαν-Μπατίστ Βιό, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα τα μοιράστηκαν οι υπόλοιποι.

«Όταν θέλεις να διοργανώσεις μια καλλιτεχνική εκδήλωση στη Γαλλία, δεν υπάρχει καμία βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες»,  λέει ο Κούνστμαν, καταλήγοντας πως «αυτή η παροιμιώδης γραφειοκρατία είναι και το κίνητρο που μας κινητοποιεί τόσα χρόνια να κατεβαίνουμε για τις εκδηλώσεις μας στις κατακόμβες».

    

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ