2012-11-25 18:04:02
Φωτογραφία για Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πατάνε (εμείς) τα βατράχια
Με αγωνία αναμένουν στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Αν και ουδείς επισήμως μιλάει ανοικτά, όλοι εκτιμούν ότι θα βρεθεί λύση. Και βέβαια αναφέρονται πρωτίστως στην εκταμίευση της δόσης και λιγότερο στον τρόπο που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αναμφίβολα η δόση είναι αναγκαία για να πάρει μία βαθιά ανάσα η ελληνική οικονομία, κι εκεί έχει ρίξει όλο το βάρος η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργικού επιτελείου.

O ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέχει και δεν διαπραγματεύεται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει αναφανδόν την πρόταση της Λαγκάρντ για «κούρεμα» του χρέους προς τα κράτη-δανειστές, αλλά και την ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επιμένει στη στρατηγική που είχε χαραχθεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή σε προσεκτικά και σταθερά βήματα για να ξεφύγει η χώρα από το τούνελ της κρίσης
. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους κατάφερε να πείσει τους εταίρους για την αναγκαιότητα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τώρα έχει ρίξει όλο το βάρος της προσπάθειας όχι μόνο στην εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στο να δοθούν από τους δανειστές και οι υπόλοιπες δόσεις του πακέτου που παρακρατούνται και ανέρχονται σε άλλα 13 δισεκατομμύρια. Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αυτά τα χρήματα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα δοθούν χρήματα στις οφειλές του κράτους προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε αναπτυξιακές δράσεις από τον πρώτο μήνα του 2013.

Έχοντας κάνει όλες αυτές τις κινήσεις η οικονομία θα έχει εισπνεύσει οξυγόνο και πλέον θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφού προηγουμένως έχει καταλαγιάσει η διαμάχη ΔΝΤ-Γερμανίας, η οποία κορυφώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αισιοδοξία

Πάντως στο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι, ότι μεθαύριο Δευτέρα θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Όμως η εντολή είναι για χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, όλοι θεωρούν ότι η φιλελληνική ομοβροντία θα επιδράσει και την ύστατη στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι είτε η Ευρώπη δίνει λύση και ανάσα προς την Ελλάδα, είτε η ρήξη είναι προ των πυλών. Κάτι που σημαίνει ότι όλο το οικοδόμημα της Ε.Ε. θα σείεται από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, που θα οδηγήσουν στην καταστροφή.

Αν και οι λεγόμενες τεχνικές δυσκολίες είναι σημαντικές, το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναμένει ότι τη Δευτέρα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισεκατομμυρίων εν αρχή και μέχρι τον Ιανουάριο θα μπουν στα κρατικά ταμεία και τα υπόλοιπα 13 περίπου δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε σκληρή γλώσσα στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποστέλλοντας μήνυμα για τη ρήξη που θα επακολουθήσει εάν οι εταίροι δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το χρέος

Μπορεί επισήμως η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα να μην έχει λάβει ξεκάθαρη θέση, αλλά η πλάστιγγα έχει γείρει προς την πρόταση του ΔΝΤ και αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συζητήθηκε εκτενώς και στο τετ-α-τετ του Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μιλάνε για 10 δισ. ευρώ που μας χωρίζουν από την απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λένε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020. Μάλιστα, σημειώνουν πως το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Όμως δεν είναι μόνο το χρέος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει και ο κοινοτικός προϋπολογισμός, όπου η Ελλάδα υπολόγιζε να λάβει περίπου 20 δισ., για το διάστημα 2014-2020, αλλά η πρόταση Ρομπάι τη στέλνει στα 11,2 δισ. Τώρα η κυβέρνηση παλεύει να ανεβάσει το ποσό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις στα 13-15 δισ. ευρώ. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν μπορούν να υπολογιστούν τα κονδύλια με βάση το σημερινό ΑΕΠ που είναι κάτω από 200 δισ. ευρώ, αλλά πρέπει να υπολογιστούν με βάση το προηγούμενο που ήταν 240 δισ. ευρώ. Επιπλέον, προβάλλει ότι εάν ενισχυθεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσει στα επόμενα χρόνια να ανακάμψει η οικονομία και να είναι σε θέση να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Σε επιφυλακή για τα σχέδια του Βερολίνου

Σε επιφυλακή βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στην Ιπποκράτους εκτιμούν πως παραμένει η απειλή για την Ελλάδα εκ μέρους τμήματος του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου που επιδιώκει την οριστική έξωση της χώρας μας από την Ε.Ε. «Στο Βερολίνο κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μείνουμε στο ευρώ», λένε χαρακτηριστικά ανώτερα κομματικά στελέχη.

Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανέλαβε να κάνει την πιο σκληρή δήλωση από τους κυβερνητικούς εταίρους υποστηρίζει πως είναι «μισή λύση» το να δοθούν κάποια χρήματα χωρίς να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση η οικονομία δεν θα αντέξει, καθώς η ύφεση και η αβεβαιότητα θα υπονομεύσουν τις επενδύσεις και την επαναφορά των καταθέσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν και οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Οι οικονομικές μπορεί να φθάσουν μέχρι και τη χρεοκοπία, εξ ου και τα συνεχή μηνύματα της κυβέρνησης στους εταίρους πως «η Ελλάδα δεν θα πέσει μόνη της».

Επίθεση Τσίπρα στον Σαμαρά από τη Βαρκελώνη

Και νέα σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού έκανε με δηλώσεις από τη Βαρκελώνη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στις εξελίξεις και τις διαφωνίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου ξεσηκώνονται και η κυρία Μέρκελ δεν βρίσκει σύμμαχο ούτε στο ίδιο το γερμανικό κοινοβούλιο, βρίσκει έναν απρόσμενο υποστηριχτή στην Ευρώπη, τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του, που με την στρατηγική της υποτέλειας έχει καταντήσει την Ελλάδα κλωτσοσκούφι ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε εκ νέου τις αντιφάσεις και την «εσωτερική» σύγκρουση της τρόικας για το θέμα του χρέους, αναφέροντας ότι «το ΔΝΤ αρνείται να πληρώσει το κόστος ενός προγράμματος που δεν βγαίνει και η Γερμανία αρνείται να πληρώσει το πολιτικό κόστος του κουρέματος».
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ