2012-11-25 11:19:02
Φωτογραφία για Στάση πληρωμών προς τον ΟΑΕΕ από τους ΜμΕ
Ζοφερή διαγράφεται η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για την επόμενη χρονιά λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αδυναμίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές... Η διοίκηση του ΟΑΕΕ καλείται να αντεπεξέλθει στην καταβολή συντάξεων και στις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού, όταν, με τα σημερινά δεδομένα, το έλλειμμα κεφαλαίου για το 2013 ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα διατεθεί στον ΟΑΕΕ για το 2013 ανέρχεται μόλις σε 800 εκατ. ευρώ, όταν για το 2012 το ταμείο χρειάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του 1,35 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ρευστότητας του Οργανισμού γιγαντώνεται από τη δικαιολογημένη αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο να ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το 45%-50% των ασφαλισμένων αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές με τον αριθμό των τακτικών επιχειρηματιών να περιορίζεται στις 460.000. Μάλιστα πολλοί οφειλέτες δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω των οφειλών.


Απέλπιδα προσπάθεια

Στη σκιά της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η οικονομία, ο τζίρος των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ναδίρ, τα γκισέ των τραπεζών είναι εδώ και αρκετούς μήνες κλειστά, ενώ οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις (μισθοί, εισφορές, δάνεια κ.ά.) τρέχουν να σταθερούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ, υπό τη διοικήτριά του Γεωργία Κωτίδου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στη συγκέντρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ο Οργανισμός απέστειλε 93.000 επιστολές σε «νέους» οφειλέτες, δηλαδή τα χρέη τους ξεκινούσαν από 1/1/2010, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει ότι εάν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους θα προχωρήσει σε κάθε ένδικο μέσο με την επιβολή προστίμων και γνωστοποίηση στην εφορία. Από την ενέργεια αυτή το ταμείο κατάφερε να εισπράξει περίπου 10,5 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο να υπάρξει αύξηση 0,38% του αριθμού που κατέβαλαν εισφορές. Συγκεκριμένα 8.000 οφειλέτες έσπευσαν να εξοφλήσουν 7,2 εκατ. ευρώ, 5.700 οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους και το α΄ δίμηνο εισπράχθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 2.500 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΑΕΕ αυτή τη στιγμή υπάρχει ενεργή ρύθμιση οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους έως το τέλος του έτους.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση

- Υποβολή της αίτησης έως τις 31/12/2012, που οδηγεί σε έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη. Για τις περιπτώσεις που η αίτηση υποβληθεί μετά την 1/1/2013 δεν υπάρχει έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

- Κεφαλαιοποίηση των μέχρι 30/6/2012 οφειλών.

- Καταβολή των απαιτητών εισφορών από 1/7/2012 έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

- Καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.

- Καταβολή τρεχουσών εισφορών.

- Το δικαίωμα της ένταξης στο διακανονισμό ασκείται άπαξ.

- Λήξη και συνεπώς εξόφληση του διακανονισμού ορίζεται η 31/12/2013.

Κραυγή απόγνωσης από τη ΓΣΕΒΕΕ

Την αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις τρέχουσες, η δόση των οποίων να μην ξεπερνά το 20% των διμηνιαίων καταβολών, ζητά η ΓΣΕΒΕΕ για την επιβίωση τόσο των επιχειρήσεων όσο και του ΟΑΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος τονίζει ότι για την κρίσιμη περίοδο 2012-2013 είναι επιβεβλημένο να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες καταβάλλοντας μία τουλάχιστον εισφορά ανά εξάμηνο να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.

«Καθημερινά επιχειρηματίες προστίθενται στη λίστα των ανέργων, διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο δεν καταβάλλει στους ελεύθερους επαγγελματίες επίδομα ανεργίας παρά το γεγονός ότι παρακρατείται εισφορά από τους εν ενεργεία ελεύθερους επαγγελματίες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης.

Παρόλο που λογιστικά στον κουμπαρά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν συγκεντρωθεί περίπου 90 εκατ. ευρώ από τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν επίδομα ανεργίας περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αδυνατεί να ενεργοποιήσει το νόμο 3986 του 2011.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό έχει συγκεντρωθεί από την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα από τους περίπου 400.000 ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και θα μπορούσε να διατεθεί άμεσα σε 16.000 άνεργους δικαιούχους που έβαλαν λουκέτο και βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των τρεχουσών αναγκών τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το μάθημα του Πικαλέβο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το μάθημα του Πικαλέβο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ