2012-11-23 12:19:03
Φωτογραφία για Πανικός για απολύσεις στον δημόσιο τομέα στην Κύπρο
Άρον–άρον έσπευσε χθες Πέμπτη στη Βουλή, αμέσως μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, αντιπροσωπεία υπαλλήλων του Τμήματος Δασών που ...ανήκει στο εποχικό έκτακτο προσωπικό και είχε διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αιτία, η διαπίστωση ότι δεν περιλήφθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 για συνέχιση της εργοδότησης ενός μεγάλου αριθμού εποχικών υπαλλήλων στο Τμήμα Δασών.

Η αντιπροσωπεία των υπαλλήλων εξέφρασε τις ανησυχίες της για εκατοντάδες απολύσεις εποχικού έκτακτου προσωπικού (εργάτες) στο Τμήμα Δασών, συνδέοντας το θέμα με τις απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση του κρατικού μισθολογίου μέσω της κατάργησης θέσεων στο δημόσιο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το εποχικό έκτακτο προσωπικό θεωρείται «εύκολη λεία» καθώς με την μη ανανέωση των συμβολαίων τους, το Κράτος δεν υπέχει καμία νομική ευθύνη έναντι των υπαλλήλων αυτών. Ούτε προειδοποιήσεις, ούτε αποζημιώσεις απαιτούνται και ούτε βεβαίως λόγος γίνεται για παράνομες απολύσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.


Η αντιπροσωπεία των εποχικών εργατών του Τμήματος Δασών έφυγε από τη Βουλή εισπράττοντας μόνο τη συμπάθεια των βουλευτών, καθώς κανένας δεν ήταν σε θέση να τους διαβεβαιώσει ότι θα ανανεωθεί το 2013 η σύμβαση εργοδότησής τους, καταλήγοντας όλοι στην εξής κοινότυπη επισήμανση: «Δεν υπάρχουν χρήματα».

Εξάλλου, υποδείχθηκε στους υπαλλήλους ότι η Βουλή, εκ του Συντάγματος, δεν νομιμοποιείται να αυξήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, τα χέρια των βουλευτών είναι δεμένα.

«Η πιθανή μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας μας θα δυσχεράνει περισσότερο την κατάσταση καθώς πέραν των 600 οικογενειών παγκύπρια θα επηρεαστούν δυσμενώς, με απαίτηση στήριξης από το ίδιο το Κράτος», αναφέρουν στο υπόμνημα που παρέδωσαν στους αρχηγούς και στους βουλευτές.

Με τους εποχικούς υπαλλήλους του Τμήματος Δασών να επισημαίνουν και τα εξής: «Οι εργαζόμενοι σε έκτακτη βάση είναι άτομα που εργάζονται σε συνεχή ανανέωση στο Τμήμα Δασών από τέσσερα μέχρι 15 χρόνια, όλοι μεροκαματιάρηδες με αυξημένες υποχρεώσεις σε σπουδές παιδιών και δάνεια. Έχει παρατηρηθεί ότι η αγορά υπηρεσιών στο Τμήμα μας αυξάνεται και αυτό επιβεβαιώνει περισσότερο τις ανησυχίες μας. Με την αγορά υπηρεσιών εργοδοτούνται κυρίως αλλοδαποί. Με αυτό τον τρόπο δεν αξιοποιείται το εργατικό προσωπικό του τόπου μας, βγάζοντάς το σε πλεονασμό, παρατηρώντας να εργάζονται αλλοδαποί εργάτες σε εργασίες που απασχολούμαστε εμείς για χρόνια». 

Δεν δικαιούνται ούτε ανεργιακό

Η χρονική διάρκεια των συμβάσεων εργοδότησης των εποχικών έκτακτων υπαλλήλων ήταν αρχικά 10 μήνες.

Μετά μειώθηκε στους οκτώ μήνες, στη συνέχεια στους επτά, ενώ τα τελευταία συμβόλαια που έγιναν είναι διάρκειας μόλις τριών μηνών. Συγκεκριμένα, εκπνέουν στις 31/12/2012 και η εξήγηση είναι προφανής.

Για να είναι σε θέση το Υπουργείο Οικονομικών να ψαλιδίσει, αν χρειαστεί, ακόμη περισσότερο το κρατικό μισθολόγιο. Στην περίπτωση απολύσεων, οι εργάτες με τρίμηνα συμβόλαια δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ανεργιακό επίδομα, καθώς απαιτείται περίοδος εργασίας τουλάχιστον έξι μηνών.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ