2012-11-22 07:28:47
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Φορολογικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά και πολλές… εξηγήσεις για να διασταυρώσουν υψηλές και αταίριαστες με τα εισοδήματα αναλήψεις και κυρίως καταθέσεις, θα ζητήσουν οι τράπεζες από δεκάδες χιλιάδες πελάτες τους, στο πλαίσιο οδηγίας της Τραπέζης της  Ελλάδος για δραστικότερο έλεγχο προς εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Οι πρώτες επιστολές κλήσεων προς… απόδειξη της νομιμότητας, θα αρχίσουν να στέλνονται αυτήν την εβδομάδα σε 100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με δοσοληψίες, που κατά κανόνα, υπερβαίνουν τα €100.000.

 

Στην οδηγία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθορίζονται οι ομάδες προέλευσης των βασικών υπόπτων που είναι: ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες καταθέσεις €200.000 ευρώ και πάνω, επιχειρήσεις μικρού τζίρου με δοσοληψίες που υπερβαίνουν τα €300.000, όσοι κατέθεσαν σε μια συναλλαγή ποσό μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, αν και για αυτό υπάρχει ήδη διαδικασία απόδειξης του πόθεν έσχες, πελάτες που έβγαλαν σε τράπεζα του εξωτερικού και ξανάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα υψηλά ποσά, αλλά και εμπλεκόμενοι σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε τίμημα ασυνήθιστα χαμηλό ή υψηλό για τα δεδομένα της αγοράς.


Κάθε ταμίας και διευθυντής υποκαταστήματος, που βάσει της οδηγίας του Γιώργου Προβόπουλου οφείλουν να συνδυάζουν κάθε συναλλαγή και με όσα μαθαίνουν από τις επαφές τους για το ποιόν κάθε πελάτη τους, πρέπει σε λαμβάνουν υπ’ όψιν: την πηγή εισοδήματος κάθε συναλλασσόμενου και το είδος της απασχόλησης  του, ώστε να συγκρίνουν αν είναι φυσιολογικός ο αριθμός και κυρίως το ύψος των δοσοληψιών του με την τράπεζα.

 Ύποπτη θεωρείται κάθε ενέργεια που δεν ταιριάζει με το οικονομικό προφίλ του πελάτη, όπως η κατάθεση υψηλών ποσών, η αίτηση για δάνειο αγοράς λόγου χάρη σκάφους ή ακριβού ακινήτου, γαλαντόμες δωρεές ή η συνέπεια στην καταβολή δόσεων πολλών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα, ποσά που δεν ταιριάζουν με τα εισοδήματα που εμφανίζει. Βασικοί ύποπτοι είναι όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με έρευνες του ΣΔΟΕ ή εφοριών και για τους οποίους έχουν ζητηθεί στοιχεία κίνησης λογαριασμών από τις αρχές.

 

Κάθε παραλήπτης επιστολής θα πηγαίνει για να δικαιολογήσει τις δοσοληψίες του, σε προκαθορισμένο υποκατάστημα, πιθανότατα άλλο από αυτό με το οποίο συναλλάσσεται, ενώ όλα τα ευρήματα του «ξεσκονίσματος» θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη Ανεξάρτητη Αρχή για την νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ