2012-11-19 00:19:02
Φωτογραφία για Κινδυνεύει από πυρκαγιά ο ιστορικός Ι. Ναός του Πρωτάτου στο Άγιο Όρος
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αγιορείτες πατέρες που μίλησαν στο «Αγιορείτικο Βήμα» για τον ιστορικό Ναό που σήμερα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Στο Άγιο Όρος βρέθηκε χθες Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας , σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγιορειτικου Βήματος» από προσκυνητές.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε τις Καρυές, πρωτεύουσα της Αθωνικής πολιτείας, ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναού του Πρωτάτου και επιθεώρησε τις εργασίες (του 13ου αιώνα) καθαρισμού και συντήρησης του περίφημου ζωγράφου Πανσέληνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον Ναό του Πρωτάτου, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ΄΄Αξιον Εστί ΄΄ την οποία προσκύνησε και ο υφυπουργός. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο της 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων, κ. Ιωάννη Κανονίδη, και ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Επιστασία .Έπειτα, μετέβη στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στην Ιερά Μονή Φιλόθεου και στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος .


Άμεσος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Πρωτάτου –Oι ευθύνες του Υπ. Πολιτισμού

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στο «Αγιορείτικο βήμα» πατέρες που κατοικούν στις Καρυές και στα πέριξ κελιά, στο παρελθόν είχε εκφραστεί με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας η δυσαρέσκεια τους γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον Ναό του Πρωτάτου, από το 2008, χρονολογία κατά την οποία τελείωσαν οι εργασίες καθαίρεσης της τσιμεντένιας στέγης και την αντικατάσταση της με ξυλοκατασκευή , ακόμα δεν έχει αποσύρει τις βαριές σκαλωσιές που βρίσκονται εντός του Ιερού Ναού του Πρωτάτου .

Με Αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του Ναού του Πρωτάτου αλλά κυρίως τον άμεσο κίνδυνο προκλήσεως πυρκαγιάς από το ξύλινο δάπεδο το οποίο τοποθετήθηκε πάνω από το μαρμάρινο δάπεδο.

agioritikovima.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ