2012-11-16 09:42:05
Φωτογραφία για Δήμος Πύργου: Όργιο σπατάλης από παράνομες συνδέσεις - 1,2 εκ. ευρώ το ετήσιο κόστος του Δήμου για ηλεκτρική ενέργεια
Μέχρι και 200.000 ευρώ ετησίως θα εξοικονομήσει σε πρώτη φάση ο δήμος Πύργου από τον περιορισμό των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια καθώς όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα -

μελέτη που πραγματοποίησε, όλα αυτά τα χρόνια η σπατάλη από εκατοντάδες παράνομες και αυθαίρετες συνδέσεις ηλεκτροφωτισμών σε επιχειρήσεις, στάβλους και σπίτια ζημίωναν το δήμο χιλιάδες ευρώ!

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πύργου η οποία έχει ξεκινήσει με εντολή της δημοτικής αρχής, αγώνα διακοπής των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων αλλά και περιορισμού των φωτιστικών σωμάτων στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα όπου αυτό κρίνεται υπερβολικό. Ταυτόχρονα, προχωρούν στη σταδιακή αντικατάσταση των απλών λαμπτήρων με λαμπτήρες led εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Αργυρόπουλος, στη διάρκεια χθεσινής τους συνέντευξης τύπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης όπου αναλύονται οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια στο δήμο αλλά και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για την εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών.


«Στην κρίση απαντάμε από τη μια μεριά με αγώνες και διεκδικήσεις και από την άλλη με νοικοκύρεμα του δήμου. Νομίζω ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει ο καθένας μας, επιβάλλεται η σωστή διαχείριση, η εξοικονόμηση δαπανών, το νοικοκύρεμα των δήμων, σε κάθε περίπτωση η επιβίωση τους με αυτά που διαθέτουν. Σε αυτά πλαίσια ξεκινήσαμε έρευνες – μελέτες πάνω στο που μπορούμε να περικόψουμε δαπάνες.

Δαπάνες περιττές για όλους. Έτσι λοιπόν η δραστηριότητα μας για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού δήμου Πύργου προκύπτει από την ανάγκη του περιορισμού των δαπανών του Δήμου και την όσο τον δυνατόν αποδοτικότερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του Δήμου πόσο μάλλον όταν αυτοί προέρχονται από Ιδία Έσοδα και δή από το υστέρημα των Δημοτών.

Επιπλέον σύμφωνα με το Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης που κατέθεσε ο Δήμος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την δανειοδότηση του από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων πρέπει η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα του Δήμου να μειωθεί μέχρι το 2015 κατά 35%» ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου τονίζοντας ότι η επιλογή για περιορισμό του αντιτίμου του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στο πλήθος των ετησίων δαπανών του Δήμου δεν είναι τυχαία.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για το Δήμο μετά το κόστος μισθοδοσίας με Υψηλό Αντίτιμο που πληρώνει ο Δήμος στην Δ.Ε.Η σε ετήσια βάση κατά μ.ο 1.200.000 € . Για το 2011 η δαπάνη ανήλθε σε 1.161.152,62 €. Εξάλλου με τον περιορισμό της συγκεκριμένης δαπάνης θα εξοικονομηθούν πόροι από τον συρρικνούμενο προϋπολογισμό του Δήμου που μπορούν να διατεθούν σε δράσεις που θα αξιολογηθούν σαν σημαντικότερες (καθαριότητα , επενδύσεις, έργα κτλ). Εκτιμάται ότι με απλές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας που περιγράφονται πιο κάτω ο Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει ένα ποσό που ξεκινά από 200.000 € το χρόνο».

Η μελέτη

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο για την εφαρμογή των πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου έγινε μια συγκριτική μελέτη της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου βάση των μηνιαίων καταστάσεων της ΔΕΗ.

«To δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πύργου αποτελείται από 1300 μετρητές διαφόρων κατηγοριών όπως: Φωτισμός Οδών και Πλατειών (ΦΟΠ), Δημοτικά Κτίρια, Αντλιοστάσια, Εγκαταστάσεις, Σχολεία κ.α. Η τελική προσέγγιση στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ανά μετρητή.

Για την πόλη του Πύργου που καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος σε σχέση με το σύνολο του Δήμου, έγινε λεπτομερειακή ανάλυση όλων των μετρητών. Για τις τοπικές κοινότητες, έγινε συγκεντρωτική ετήσια ανάλυση. Επιμερίστηκε η συνολική δαπάνη που κατέβαλε ο Δήμος το 2011 για το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στις τοπικές κοινότητες βάση του ποσοστού της κατανάλωσης. Βάση της πληθυσμιακής απογραφής του Δήμου το κόστος αυτό έχει αναχθεί και ανά κάτοικο.

Επιπλέον για να αποτυπωθεί πλήρως η ανταποδοτικότητα του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού γίνεται αντιπαραβολή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ανά δημοτική κοινότητα με το αντίστοιχο έσοδο που προέρχεται από τα Δημοτικά Τέλη. Το έλλειμμα ή πλεόνασμα ανταποδοτικότητας έχει αναχθεί και ανά κάτοικο».

Παράνομες και αυθαίρετες ηλεκτροδοτήσεις

Αναλύοντας όλα όσα αποκαλύφθηκαν από την έρευνα αυτή, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι το βασικό ζήτημα που διαπίστωσαν ήταν ότι υπήρχε ένα μεγάλο κόστος για ρεύμα το οποίο δεν δικαιολογούνταν. «Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες περιοχές παρουσίαζαν ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη. Με την πρώτη έρευνα που κάναμε πέσαμε αμέσως σε ζητήματα και έτσι αποκαλύφθηκε η ηλεκτροδότηση ιδιωτικών καναλιών από την κεραία στο Φραγκαπήδημα, μια ιστορία που στοίχιζε στο δήμο 15.000 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια επεκταθήκαμε και διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια από το δήμο που δεν πρέπει να καταβάλλει ο δήμος. Υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, παράνομοι ηλεκτροφωτισμοί, σε επιχειρήσεις- στάβλους, υπάρχουν αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις συμπολιτών μας όπου στην κολώνα της ΔΕΗ όπου βρίσκεται έξω από ιδιοκτησίες τους έχουν τοποθετήσει προβολείς οι οποίοι όπως ξέρετε στοιχίζουν όσο 50 κοινοί λαμπτήρες, έχουν τοποθετηθεί διπλοί προβολείς, έχουν γίνει γενικότερα παρεμβάσεις που στοιχίζουν στο δήμο ενώ δεν πρέπει. Έτσι λοιπόν, με βάση τη μελέτη δώσαμε εντολή στην υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού να ξεκινήσει αμέσως και προτού πάρουμε τα τελικά αποτελέσματα στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών σε σχέση με ηλεκτρική ενέργεια».

Πρώτη κίνηση ήταν, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Πύργου, να διακόψουν την ηλεκτροδότηση της κεραίας στο Φραγκαπήδημα. «Ταλαιπωρήθηκαν λίγο οι συμπολίτες μας που έμειναν για μερικές ημέρες χωρίς τηλεόραση αλλά ωστόσο νομίζω πάνω απ΄όλα μετράει η σωστή διαχείριση. Στη συνέχεια είναι οι παράνομες συνδέσεις. Έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες οι οποίες καθημερινά εντοπίζουν παράνομες συνδέσεις να επεμβαίνουν. Δηλαδή αφαιρούν οποιαδήποτε σύνδεση υπάρχει είτε είναι προβολές είτε σε διπλό φωτισμό ή ακόμη και περιπτώσεις με τριπλό φωτισμό.

Επίσης έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν σημεία στον Πύργο και έξω από αυτόν όπου ο φωτισμός είναι αδικαιολόγητα υψηλός όπως π.χ. στην πλατεία Δεξαμενής. Έτσι δώσαμε εντολή να μειώσουμε φωτιστικά σημεία για εξοικονόμηση ενέργειας , όχι όμως σε βάρος του φωτισμού των περιοχών αυτών. Ακόμα περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στα δημοτικά καταστήματα και τέλος την αλλαγή όλων των λαμπτήρων με οικονομικούς λαμπτήρες led ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε το μισό της δαπάνης που δαπανούμε σήμερα».

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις υπερβολικών επεκτάσεων ηλεκτροφωτισμού τονίζοντας ότι δεν τιμούν κανέναν, ούτε τη δημοτική αρχή- παλιά και τωρινή- ούτε και τους συμπολίτες. «Σε μια περίοδο τέτοιας κρίσης και τέτοιου περιορισμού των χρηματοδοτήσεων των δήμων δεν είναι δυνατόν να έχουμε λιοστάσια χωρίς καμία εγκατάσταση που να φωτίζονται από 5, 6 ακόμα και 9 φωτιστικά σώματα. Ζητώ συνεργασία με τους συμπολίτες, και πρέπει να πω ότι δεν στερούμαι φωτισμό από κανέναν αλλά δεν δικαιούται κανένας να ζητά διπλό και τριπλό φωτισμό για το σπίτι του. Είναι αδιανόητο».

Στόχος η μείωση 35% της κατανάλωσης

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Αργυρόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο το εγχείρημα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηγώντας ότι το εύρος του δήμου είναι πολύ μεγάλο και σε συνδυασμό με την ύπαρξη 1300 μετρητών για τους οποίους δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, άρα δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν από τις υπηρεσίες, θα απαιτηθεί χρόνος και καθημερινή μέριμνα και φροντίδα από τους ηλεκτρολόγους και τις τεχνικές υπηρεσίες για να το ολοκληρώσουν.

«Θα ήθελα να συγχαρώ το τμήμα των ηλεκτρολόγων οι οποίοι πραγματικά έχουν αντιληφθεί τη σημασία αυτού του εγχειρήματος και δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου όσο το δυνατόν συντομότερα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες καταγραφής όλων των μετρητών και παράλληλα να υλοποιήσουν όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη μείωση της ενέργειας και του κόστους για το δήμο».

Επιπλέον, ο κ. Αργυρόπουλος ζήτησε και αυτός με τη σειρά του την συνεργασία των πολιτών με τα συνεργεία των ηλεκτρολόγων του δήμου αλλά και των υπαλλήλων τονίζοντας ότι μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια στα δημοτικά καταστήματα χρησιμοποιώντας το φωτισμό αλλά και τα κλιματιστικά με μέτρο. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όπου η κρίση μαστίζει το κάθε νοικοκυριό, πρέπει να χρησιμοποιούμε το ρεύμα όπως το χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 35% την κατανάλωση μέχρι το 2015. Θέλω να πιστεύω ότι με την βοήθεια των συμπολιτών μας αλλά και των ηλεκτρολόγων αυτός ο στόχος θα υλοποιηθεί και θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την παρούσα δημοτική αρχή».

Πηγή: ilialive.gr - Εφ. Πρωινή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ