2012-11-15 11:26:24
Φωτογραφία για Εξόριστος κι απόκληρος απλά περιπλανιέται…
Ένας παράξενος ταξιδιώτης γυροφέρνει τη γειτονιά μας (με την ευρεία έννοια) το τελευταίο διάστημα… Πρόκειται για έναν κοσμικό απόκληρο, που εξόριστος από άγνωστη αιτία από το δικό του ηλιακό σύστημα, περιπλανιέται ορφανός γοητεύοντας την επιστημονική κοινότητα με τα μυστήριά του.

Ο CFBDSIR2149, εκτός από μια ατυχής επιλογή ονόματος, αποτελεί κι ένα αστρικό σώμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βρίσκεται περίπου 100 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη γη και όπως τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που τον ανακάλυψε, «εάν αυτό το μικρό αντικείμενο είναι τελικά πλανήτης που έχει εκδιωχθεί από το δικό του ηλιακό σύστημα, στο μυαλό μας έρχεται η εντυπωσιακή σκέψη και εικόνα της ύπαρξης ορφανών κόσμων που παρασύρονται στο κενό του διαστήματος» Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη για το αν ο CFBDSIR2149 συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός πλανήτη. Ακόμη κι αν αποδειχθεί πως αυτό το αντικείμενο που αποτελείται κατά βάση από αέρια και είναι 4-7 μεγαλύτερο από τον Δία, είναι τελικά πλανήτης, δεν θα αποτελεί κάτι που οι αστρονόμοι συναντούν για πρώτη φορά.

Μάλιστα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως τέτοιοι πλανήτες είναι μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο σύμπαν και κάνουν λόγο για δισεκατομμύρια τέτοιους. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το μέγεθός του αλλά και το γεγονός πως βρίσκεται πολύ κοντά (σε αστρονομικούς όρους) στη Γη.
sport-fm.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ