2012-11-13 01:42:24
Φωτογραφία για Η δίκη για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή
Με την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης Ντορόν Μπάλντινγκερ, εμπειρογνώμονα από το Ισραήλ, συνεχίστηκε ενώπιον του... Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος "Δία" και της τηλεόρασης "Σίγμα" Άντη Χατζηκωστή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Τάσου Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου, παρουσίασε έκθεση, την οποία ετοίμασε ο κ. Μπάλντινγκερ, αναφορικά με τα ηλεκτρονικά δεδομένα και τα βίντεο που λήφθηκαν σε σχέση με την υπόθεση από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης του γραφείου ταξί "Φιλάνδια" και της οικίας του ξένου διπλωμάτη Άντριου Μπρίαρ.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση επικεντρώθηκε στην έκθεση του Ισραηλινού εμπειρογνώμονα και έγινε ανάλυση των συμπερασμάτων του, ενώ προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες, που λήφθηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του ταξί "Φιλάνδια".


Η υπεράσπιση ζήτησε όπως το συγκεκριμένο βίντεο κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο και παρά την ένσταση της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Ελένας Κλεόπα, το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την κατάθεση του βίντεο για την εμπειρογνωμοσύνη του μάρτυρα.

Σε ερώτηση του κ. Γεωργίου, κατά πόσο η μοτοσικλέτα που πέρασε μπροστά από το ταξί «Φιλάνδια» λίγα λεπτά μετά τη διάπραξη της δολοφονίας, είχε ένα ή δύο επιβαίνοντες, ο μάρτυρας απάντησε ότι μετά από ανάλυση που προέβη στο βίντεο και στις φωτογραφίες κατέληξε στο ότι στη μοτοσικλέτα επιβαίνει ένα πρόσωπο.

Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η μοτοσικλέτα που διακρίνεται στο βίντεο είναι μικρότερη σε μέγεθος από αυτήν, η οποία αποτελεί τεκμήριο στο δικαστήριο, ενώ η στάση του σώματος του οδηγού της μοτοσικλέτας δεν συνάδει με τη στάση, που θα έπρεπε να έχει ένας οδηγός που επιβαίνει σε μοτοσικλέτα του τύπου της συγκεκριμένης, που βρίσκεται εντός της αιθούσης του δικαστηρίου.

Ακολούθως, η υπεράσπιση ζήτησε από το μάρτυρα να προβεί σε επεξηγήσεις των εφτά ευρημάτων που κατέληξε και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του.

Ο κ. Μπάλντινγκερ ανέφερε στο δικαστήριο ότι στο πρώτο σημείο αναφέρεται στο κράνος του επιβάτη της μοτοσικλέτας που διακρίνεται στο βίντεο και αναφέρει πως είναι χρώματος άσπρου, στο δεύτερο σημείο αναφέρει πως ο επιβάτης φορεί σκούρα ρούχα και σκούρο σακάκι, στο τρίτο σημείο κάνει λόγο για ένα επιβαίνοντα στη μοτοσικλέτα, η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος από αυτή που βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου και στο τέταρτο σημείο αναφέρει πως η μοτοσικλέτα του βίντεο φέρει ένα και μοναδικό κάθισμα και όχι δύο, όπως αυτή που κρατείται ως τεκμήριο.

Επίσης, ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας είπε ότι στο πέμπτο σημείο αναφέρει ότι το πίσω κόκκινο φως είναι πολύ κοντά στην πλάτη του επιβαίνοντα, στο έκτο σημείο αναφέρει πως φαίνονται καθαρά τα χέρια του οδηγού και στο έβδομο σημείο λέει ότι φαίνονται καθαρά τα πόδια του οδηγού.

Κατά τη διαδικασία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φωτογραφία, στην οποία είναι ο μάρτυρας καθισμένος σε μοτοσικλέτα ίδιου τύπου με αυτή που κρατείται ως τεκμήριο και η οποία δείχνει ότι τα πόδια του είναι κυρτά προς τα πίσω. Στο βίντεο που ανέλυσε από το κλειστό κύκλωμα του "Φιλάνδια", ανέφερε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας που διακρίνεται σε αυτό έχει τα πόδια λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών, πράγμα με το οποίο διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα είναι μικρότερη σε μέγεθος από αυτή που κρατείται ως τεκμήριο.

Επιπλέον, ο μάρτυρας είπε πως οι φωτογραφίες που λήφθηκαν από το βίντεο του κλειστού κυκλώματος της οικίας του Άντριου Μπρίαρ δείχνουν μια μοτοσικλέτα με δύο επιβαίνοντες.

Κληθείς από την υπεράσπιση να κάνει τη σύγκριση των δύο φωτογραφιών, ο κ. Μπάλντινγκερ είπε πως η μοτοσικλέτα έξω από το "Φιλάνδια" φέρει ένα επιβάτη, ενώ αυτή έξω από την οικία Μπρίαρ δύο επιβάτες.

Συνεπώς, είπε, η μοτοσικλέτα που περνά μέσα στο βίντεο έξω από το ταξί "Φιλάνδια" είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περνά έξω από την οικία του ξένου διπλωμάτη.

Σε ερώτηση του δικηγόρου του Κρασοπούλη προς τον μάρτυρα εάν διερωτάται γιατί η αστυνομία δεν πήρε τα βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα των πρεσβειών που βρίσκονται γύρω από την οικία του θύματος, ο κ. Μπάλτινγκερ είπε: "Αν είχαμε το υλικό από εκεί σίγουρα θα ήταν καλύτερης ποιότητας, γιατί στις πρεσβείες και σε μέρη όπως αυτά, η ποιότητα της εικόνας των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα".

Κατά την απογευματινή ακροαματική διαδικασία, η υπεράσπιση ζήτησε από το μάρτυρα να εξηγήσει σχετικά με την έκθεση που παρουσίασε, με ποιο τρόπο προέβη στη σύγκριση του ελαστικού της μοτοσικλέτας, που βρίσκεται ως τεκμήριο εντός της αίθουσας του Κακουργιοδικείου, με τα αποτυπώματα του ελαστικού που απεικονίζονται στις φωτογραφίες του ΤΑΕ, από τη σκηνή του εγκλήματος.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πήρε ένα μεταλλικό ταψί, το οποίο γέμισε με άμμο, και στη συνέχεια τοποθέτησε το μπροστινό τροχό της μοτοσικλέτας που βρίσκεται στο δικαστήριο, φωτογραφίζοντας τα αποτυπώματα του ελαστικού.

Ακολούθως, πήρε τις φωτογραφίες που έλαβε η αστυνομία από το χώρο διάπραξης του εγκλήματος, όπου φαίνονται ίχνη ελαστικού και τα σύγκρινε.

Είναι δύο διαφορετικά ελαστικά, ανέφερε ο μάρτυρας, τονίζοντας ότι αυτό προκύπτει και από τις σχετικές μετρήσεις, στις οποίες προέβη.

Νωρίτερα, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποδέχτηκε αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Ανδρέα Γρηγορίου, Μιχάλη Πική, για δωρεάν νομική αρωγή του πελάτη του στην υπόθεση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι μελέτησε την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, η οποία τον άφησε ικανοποιημένο ότι η οικονομική κατάσταση του κατηγορούμενου είναι τέτοια, που δεν του επιτρέπει να εξασφαλίσει νομική αρωγή.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, κρίνει το αίτημα για δωρεάν νομική αρωγή ως δικαιολογημένο.

Το Κακουργιοδικείο επαναδιόρισε ως συνήγορο υπεράσπισης του Γρηγορίου τον Μιχάλη Πική.

Αίτημα για νομική αρωγή κατέθεσε, επίσης, ο συνήγορος του 4ου κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09:00.
ikypros 
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ