2012-11-08 10:35:02
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Άσχημα τα μαντάτα για την κυπριακή οικονομία
Σε βαθιά ύφεση αναμένεται να βρεθεί η κυπριακή οικονομία φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στην Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, αναμένεται να ενταθεί το 2012, όταν η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% εν μέσω των οικονομικών ανισορροπιών και της απώλειας της εμπιστοσύνης από πλευράς των οικονομικών παραγόντων. «Οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, η ταχεία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς και ο υψηλός βαθμός της οικονομικής αβεβαιότητας έχουν σε μεγάλο βαθμό επηρεάσει την κατανάλωση», αναφέρει η έκθεση. Διαβάστε όλα τα στοιχεία της έκθεσης και σχολιάστε.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η μειωμένη εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων επιδείνωσε την επενδυτική δραστηριότητα, ενώ οι αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και η συνεχής μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επηρεάσει την Κύπρο κατά κύριο λόγο στον χρηματοπιστωτικό τομέα
. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2013, λόγω της περαιτέρω πτώσης που θα παρατηρείται στην εγχώρια κατανάλωση, καθώς και στις επενδύσεις από πλευράς κυβέρνησης ή ιδιωτών. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,7% το 2014 με την εγχώρια ζήτηση να συρρικνώνεται περαιτέρω και τις καθαρές εξαγωγές να στηρίζουν την ανάπτυξη μόνον σε οριακό σημείο. Παραδοσιακά, η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η εγχώρια ζήτηση, προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του μειωμένου εισοδήματος των νοικοκυριών, που αποτελούν επίπτωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επιδείνωσης των προοπτικών στην αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν λόγω των δυσκολιών στην πρόσβαση σε πιστώσεις και του υψηλού επιπέδου των εταιρικών χρεών. Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τις εργασίες ανακατασκευής στη μονάδα ηλεκτροδότησης και την ιδιωτική επένδυση για μια νέα μονάδα αποθήκευσης πετρελαίου, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται σημαντικά το 2012 και το 2013. Προσθέτει ότι ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν σημαντικά λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης. Οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν μικρή μείωση το 2012, ενώ η προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Κύπρου θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση των εξαγωγών τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών το 2013 και το 2014.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, αναφέρεται ότι τόσο ο τουρισμός όσο και οι υπηρεσίες επιχειρήσεων συνέχισαν να αποδίδουν καλά το 2012 και ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της προβλεπόμενης αύξησης στις αφίξεις από τη Ρωσία και από άλλους νέους προορισμούς ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθήθηκε για προώθηση του τουρισμού αλλά και λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Επισημαίνεται ακόμη ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, τονίζεται ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2012 και τα επόμενα έτη, αντανακλώντας έτσι την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. «Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε τομείς όπως οι κατασκευές και το εμπόριο. Το ποσοστό ανεργίας θα σημειώνει ανοδική τάση, και θα αυξηθεί από 7,9% το 2011 σε 12,1% το 2012, και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω το 2013 φθάνοντας κοντά στο 14% το 2014», υπογραμμίζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να έχουν αρνητική τάση. Ειδικότερα, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014 θα επηρεάσει τους μισθούς στην οικονομία στο σύνολό της. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% το 2012 λόγω του περιορισμού στην εγχώρια ζήτηση αλλά και της εξασθένισης των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκαν το 2011 και αυτό παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2%. Για τα επόμενα χρόνια, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,5% το 2013 και στο 1,3% το 2014. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων στην Κύπρο. Στην έκθεσή της η Κομισιόν υπενθυμίζει το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια και επισημαίνει ότι αν δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής (αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο), ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα δημόσια οικονομικά, και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα θέσουν υπό δοκιμασία τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι εάν δεν εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και εάν δεν εφαρμοστούν πολιτικές για μια βιώσιμη πορεία αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά τις προβλέψεις και να έχει αρνητική επίπτωση στη ρευστότητα, το χρέος, την αγορά εργασίας και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, η Επιτροπή σημειώνει ότι οποιαδήποτε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Κύπρο καθώς και οποιεσδήποτε περαιτέρω ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012. Ωστόσο, τονίζει ότι εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα το έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 5,7% του ΑΕΠ το 2013 και στο 6% το 2014. Σημειώνεται ακόμη ότι η συμμετοχή της κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση μιας εμπορικής τράπεζας αναμένεται να αυξήσει αισθητά το χρέος της γενικής κυβέρνησης από 71,1% το 2011 σε περίπου 90% του ΑΕΠ το 2012. Ενόψει της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ε εξέλιξη του χρέους σε ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 96.7% το 2013 και το 102.7% το 2014. Καταλήγοντας, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται παρά τη σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης που επιδιώκεται το 2012.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ