2012-11-07 17:37:01
Φωτογραφία για Ανετη η νίκη του Ομπάμα
Ανετη νίκη πέτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο να υπόσχεται να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς ύστερα από μία πολύ σκληρή προεκλογική μάχη που πόλωσε τον αμερικανικό λαό.

Ο Ομπάμα εξασφάλισε από νωρίς 303 εκλέκτορες έναντι 206 του Ρόμνεϊ, κερδίζοντας πολλές πολιτείες-κλειδιά, παρά την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Τα αμερικανικά ΜΜΕ τον ανακήρυξαν νικητή μετά την επικράτησή του στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο, που τον ώθησε να ξεπεράσει το «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνταν για την εκλογή. Μόνο η Φλόριντα, που έχει 29 εκλέκτορες, δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αποτέλεσμα. Στη λαϊκή ψήφο πάντως, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, με τον Ομπάμα να κερδίζει περίπου το 50% και το Ρόμνεϊ το 49%, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που στοίχισε 2 δις. δολάρια. Παράλληλα, οι Ρεμπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στον Ομπάμα, και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας
. «Μας ψηφίσατε για να εστιάσουμε στις δικές σας δουλειές» «Ξέρουμε ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα έρχονται», είπε ο Ομπάμα στην ομιλία για τη νίκη του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Σικάγο. Επιχειρώντας να προσδώσει έναν συμφιλιωτικό τόνο στην ομιλία του, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Ρόμνεϊ σχετικά με το «πού μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να πάμε αυτή τη χώρα μπροστά» Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τους μετανάστες και την μείωση της εξάρτησης της Αμερικής από το εισαγόμενο πετρέλαιο. «Μας ψηφίσατε για να εστιάσουμε στις δικές σας δουλειές, όχι στις δικές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν ήμουν ποτέ πιο αισιόδοξος για το μέλλον μας και για την Αμερική». Ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ παραδέχτηκε νωρίτερα την ήττα του, ευχόμενος καλή τύχη στον Ομπάμα. «Αυτή είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική και προσεύχομαι ότι ο πρόεδρος θα καταφέρει να ηγηθεί του έθνους μας», είπε ο Ρόμνεϊ. Εκτός από τις εκλογές για την προεδρία, οι αμερικανοί πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, 11 κυβερνήτες πολιτειών και διάφορα ζητήματα σε επίπεδο πολιτειών. Έτσι οι ψηφοφόροι στο Μέιν, το Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον ενέκριναν τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλόφιλων στα τοπικά δημοψηφίσματα, το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον ενέκριναν τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για σκοπούς αναψυχής και οι πολίτες της Καλιφόρνιας απέρριψαν την πρόταση για κατάργηση της θανατικής ποινής.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ