2012-11-05 13:18:17
Φωτογραφία για TO MONAΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΠ. ΑΝΔΡΕΑ  Αφημένο στη λησμονιά του χρόνου
 Ο δρόμος που οδηγεί προς το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αφημένος στη μοίρα του από το 1974. Καταμεσής του δρόμου πρόβατα από κοπάδια σταματούν το αυτοκίνητο για να περάσουν -  εικόνες που σπάνια βλέπεις αλλού - βόσκουν δεξιά και αριστερά στα χωράφια που είναι ξερά. Οι βροχές δεν ήρθαν ακόμη εδώ για να δροσίσουν τη γη.

Στη διαδρομή, ανάμικτα τα συναισθήματα. Γη δική σου, τόποι δικοί σου και να βλέπεις τις κόκκινες τουρκικές σημαίες παντού, να σου σουβλίζουν την ψυχή.

Φθάνοντας προς το Μοναστήρι, γαϊδούρια ημερωμένα πλησιάζουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο και τα σταματούν. Δείχνουν μαθημένα, να δέχονται φαγητό από τους περιηγητές.

Η πορεία προς το Μοναστήρι είναι όλο λακκούβες στο δρόμο. Ο χρόνος αρχίζει να δείχνει τη φθορά του στο όλο τοπίο. Τα σπιτάκια που άλλοτε φιλοξενούσαν τους πιστούς που έρχονταν από μακριά για να προσκυνήσουν, ερημωμένα.

Τα γαϊδούρια φαίνεται να είναι η τουριστική ατραξιόν του Μοναστηριού, αφού αρκετά βρίσκονται στο προαύλιο και δέχονται τη φιλία των τουριστών που έχουν έρθει να δουν το Μοναστήρι.

Τα χαϊδεύουν, τους δίνουν να φάνε, βγάζουν φωτογραφίες μαζί τους Το κύμα σπάζει στους βράχους αγριεμένα, εκεί που είναι το αγίασμα του Μοναστηριού. Η θάλασσα φαίνεται να είναι θυμωμένη, πληγωμένη και βγάζει τη λύσσα της στα κύματα που σπάνε στους βράχους πλάι στο Μοναστήρι.

38 τώρα χρόνια, το κύμα σπάει σε αυτούς τους βράχους με ένα μοιρολόι θαρρείς και ένα καημό. Οι τουρκικές σημαίες κυματίζουν στο προαύλιο του Μοναστηριού, ξένες στο γαλάζιο το κύμα και την ιερότητα του χώρου. Αυτό το Μοναστήρι αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας και πίστη μας, φρουρός ακοίμητος της ελευθερίας μας.

Ξένοι προς το περιβάλλον και οι Τούρκοι πραματευτές που πουλάνε την πραμάτεια τους - εικόνες του Αγίου, σταυρούς κι ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν γνωρίζουν τη σημασία τους.

Καθώς πας να πάρεις αγίασμα, ένας Τούρκος τρέχει για να σου πωλήσει ένα παγούρι πλαστικό για να το βάλεις μέσα, ζητώντας σου και δύο ευρώ…

Η εικόνα του Μοναστηριού, όπως είναι σήμερα, σου πληγώνει την ψυχή. Οι ξύλινες κατασκευές που είναι κτισμένες πάνω από το ναό - πόρτες, παράθυρα, παραστατοί - σάπιες. Σκουριασμένες είναι και οι μεταλλικές κατασκευές, που κρατούν την όλη κατασκευή στην ζωή…Τα ασβεστώματα από τους τοίχους ριγμένα. Ακόμη και τα πέτρινα σκαλοπάτια έχουν φθαρεί.

Τα μεσαιωνικά κτίσματα με τις καμάρες έχουν επίσης φθαρεί κι αυτά από το χρόνο, που φαίνεται να κτύπησε αδυσώπητα στην προκειμένη περίπτωση.

Αγέρωχο ξεπροβάλει το καμπαναριό, που απ’ εδώ μια μέρα θα ακουστεί ο ήχος της λευτεριάς σε όλο το νησί.

Μεταλλικές κατασκευές αναστήλωσης έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα κτίσματα του Μοναστηριού, κρατώντας το βάρος του για να μην πέσει.

Καθώς διασχίζεις την κεντρική καμάρα, βρίσκεις τη μεγάλη ξύλινη πόρτα, είσοδο του ναού. Την σπρώχνεις λίγο και μπαίνεις μέσα. Στην καρδιά κυριαρχούν αισθήματα δέους και συγκίνησης. Πάνω από ένα πατάρι, είναι αρκετά νομίσματα. Δίπλα είναι η μεγάλη εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα και στην γωνιά τα αναμμένα κεριά.

Κάπου στη γωνιά, κάθεται ένας ηλικιωμένος ιερέας, είναι ο Πάτερ Ζαχαρίας, ο οποίος φροντίζει και λειτουργεί το ναό.

"Καλωσορίσατε", μας λέει με χαμόγελο. "Τα λεφτά πάνω στο πατάρι είναι για την εκκλησία, εκείνα που μπαίνουν στο πατάρι τα παίρνουν οι Τούρκοι".

Οι τοίχοι και η οροφή του ναού δείχνουν τη φθορά τους. Ο Πάτερ Ζαχαρίας μας οδηγεί στο ιερό του ναού όπου το κτίσμα του έχει πληγεί από την υγρασία της θάλασσας.

Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά η εκκλησία θα φτιαχτεί και θα της δοθεί η ανάλογη σημασία που αξίζει.

Το βλέμμα πέφτει πάνω στα τάματα των πιστών που είναι κρεμασμένα πάνω σε ένα μεταξωτό ύφασμα στην εικόνα του Αγίου.

Ακόμη και οι Τουρκοκύπριοι έρχονται στη χάρη του και του φέρνουν τα τάματα τους με σεβασμό και εκτίμηση, αναφέρει ο Πάτερ Ζαχαρίας προσθέτοντας ότι ο κόσμος που έρχεται να προσκυνήσει είναι πολύς.

Μιλώντας με τους τουρίστες, μας λένε ότι άκουσαν για το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα κι ήρθαν να το επισκεφθούν. Είναι από διάφορες εθνικότητες και όλοι ανάβουν με σεβασμό το κερί τους καθώς μπαίνουν στην εκκλησία.

Στην περιοχή βρίσκονται και περίπολοι των Ηνωμένων Εθνών.

Φεύγοντας από το χώρο, κυριαρχεί στο μυαλό πώς αφέθηκε το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα να είναι σήμερα σε τέτοια κατάσταση.

Ο Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου δηλώνει ότι "η απόφαση της τεχνικής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μελών είναι η προώθηση του έργου της αναστήλωσης βάσει του σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών".

Σημείωσε ότι "δόθηκαν τα αναγκαία σχέδια-προτάσεις στο United Nations Development Programme (UNDP) για την ανάληψη των έργων βάσει των διαδικασιών του και τώρα αναμένεται η απάντηση".

Βρισκόμαστε, μας είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, στο στάδιο της αναμονής για την πρόταση του UNDP για την υιοθέτηση των διαδικασιών.

Όπως ανέφερε, η δαπάνη είναι γύρω στο 1 εκ. 100 χιλ. ευρώ και ο χρόνος για το πρώτο στάδιο που είναι ο πυρήνας του μνημείου - η εκκλησία - είναι δύο χρόνια.

Σημείωσε ότι το UNDP είναι πρόθυμο να αναλάβει τα έργα και για τα άλλα στάδια αναστήλωσης του Μοναστηριού χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση του πρώτου σχεδίου.

Η κατάσταση του πυρήνα της εκκλησίας, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, δεν είναι τόσο τραγική όσο καταγράφεται πως είναι έτοιμο να καταρρεύσει, ωστόσο χρειάζεται να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, οι εργασίες θα γίνουν βάσει του Πανεπιστημίου Πατρών που περιλαμβάνει το σύνολο του μνημείου.

"Ο πυρήνας του μνημείου είναι ο ναός και κατά κύριο λόγο εκείνο που χρειάζεται άμεση στήριξη είναι το μεσαιωνικό τμήμα που βρίσκεται κοντά στο αγίασμα του Μοναστηριού", πρόσθεσε.

Τα άλλα στάδια, συνέχισε, αφορούν τα υπόλοιπα κτίσματα που υπάρχουν παραπλεύρως. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα παραπλεύρως του μνημείου, στο οποίο έχουν γίνει έργα υποστήριξης του ώστε να μην καταρρεύσει.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι «τα χρήματα υποτίθεται ότι θα καταβληθούν από τη Μονή. Εμείς τους είπαμε και στην τελευταία συνάντηση που έγινε και στη Βουλή ότι αν έχουν πρόβλημα οικονομικό να μας το πουν για να ρυθμίσουμε ανάλογα και τις καταστάσεις».

Γιατί λέχθηκε, συνέχισε, ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην Εκκλησία.

«Εμείς δεν θέλουμε να καθυστερήσει το έργο. Αν μας πουν ότι δεν έχουν χρήματα τότε να εντάξουμε και τον Απόστολο Ανδρέα μέσα στα άλλα προγράμματα που έχουμε με μια αρχική χρηματοδότηση αλλά επίσης και από πλευράς ΕΕ. Ακόμα να βγούμε να ζητήσουμε και ευρύτερη υποστήριξη από το λαό. Να μας πουν ή όχι αν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά προς το παρόν αναμένεται ότι τη δαπάνη να την καλύψει η Μονή», κατέληξε.

Η Εκκλησία της Κύπρου δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα. Την ίδια στάση κράτησαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

http://www.politis-news.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ούτε βλέμμα στο φακό!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ούτε βλέμμα στο φακό!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ