2012-11-05 10:51:02
Φωτογραφία για Ληξιπρόθεσμα χρέη 9 δισ. του κράτους προς ιδιώτες
Η αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα προκαλεί «ασφυξία» στην οικονομία και επιδεινώνει το πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί με διακοπή λειτουργίας χιλιάδες επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 8,29 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου, έναντι 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφή την κρισιμότητα της ταχείας εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι η ασυνέπεια του Δημοσίου εγκυμονεί κινδύνους για το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας και παρακολουθεί με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις για την ψήφιση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την έναρξη αποπληρωμής των οφειλών προς τους ιδιώτες.

Στο ποσό των 8,29 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 738 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει στον ιδιωτικό τομέα, είτε μέσω ληξιπρόθεσμων χρεών που εμφανίζουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες είτε μέσω φόρων που παρακρατεί, το ποσό των 9,032 δισ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης έχει οδηγήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα και να διαμορφώνονται για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε 8,284 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,5 δισ. ευρώ οφείλονται από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, τα 1,78 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 756 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των ΟΤΑ, 934 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη υπουργείων και 329 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων νομικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προγραμματίζει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό το 2013. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί η επόμενη δόση από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εφέτος σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,25 δισ. ευρώ και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 9,7 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ και έλλειμμα 18,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ