2012-10-30 11:09:03
Φωτογραφία για Το στήθος ανατρέφει το παιδί - Οι πρωταγωνίστριες μιλούν για την Εβδομάδα Θηλασμού
Αν κάθε κανόνας έχει μια εξαίρεση, τότε στην περίπτωση του θηλασμού και δη του δημόσιου πετύχαμε δυο εξαιρέσεις μαζί.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που παραγκώνισε το θηλασμό από τη δεκαετία του '60 και μετά.

Αυτό έγινε για πολλούς λόγους εξαιτίας και της έλλειψης πολιτικής απέναντι στο θηλασμό, λανθασμένης νοοτροπίας, καθώς ο θηλασμός συνδέθηκε με τη φτώχεια ενώ το «ξένο» γάλα - που προωθήθηκε τα μάλα - συνδέθηκε με τον πλούτο αλλά με πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

Και παρά το γεγονός ότι η γνώση μπήκε στη ζωή μας, στο θέμα του θηλασμού συνέβησαν πολλά περίεργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πριν 15 χρόνια στην Ελλάδα, ελάχιστες ήταν οι μαμάδες που θήλαζαν τα παιδιά τους, είτε επειδή κανείς δεν τις είχε ενημερώσει σωστά, είτε επειδή ήταν εργαζόμενες και δεν είχαν την δυνατότητα, είτε επειδή ήταν καπνίστριες, είτε επειδή ... δεν ήθελαν να «χαλάσουν» το στήθος τους κ.α

Ακόμα και όσες τολμούσαν, το κατόρθωναν με μεγάλη δυσκολία καθώς δεν υπήρχε και καμία κρατική στήριξη, με σχετικές άδειες ή τήρηση ωραρίων, ενώ τότε δεν υπήρχαν και τα απαραίτητα για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.

Έτσι σταδιακά η πιο τρυφερή εικόνα, με τη μαμά να θηλάζει το μωρό της, δεν υπήρχε πουθενά, έγινε τόσο ξένη, που οι ελάχιστες μαμάδες που θήλαζαν το έκαναν στα "κρυφά" καθώς δεν τολμούσαν να το πράξουν δημόσια!

Τώρα ευτυχώς πολλές νέες μαμάδες από όλες τα μέρη της χώρας κάνουν τη δική τους επανάσταση υπερασπιζόμενες (αν είναι δυνατόν!) το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, τον αποκλειστικό θηλασμό του μωρού τους και μάλιστα το δημόσιο.

Πολλές τέτοιες μανούλες, πάνω από όλα ενημερωμένες χαράζουν τη δική τους πορεία, λένε ένα βροντερό "ναι" στο θηλασμό, δεν έχουν ταμπού, δε βάζουν ωράρια και χρονοδιαγράμματα και δε στερούν το σώμα τους από το παιδί τους.

Οι πρωταγωνίστριες

Εξίσου σημαντικό (ακόμα και με το θηλασμό) είναι ότι δημιούργησαν δίκτυα ενημέρωσης και στήριξης - όσον αφορά στην πόλη του Ηρακλείου, την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, και το κέντρο πληροφόρησης θηλασμού Κρήτης.

Τα συνθήματά τους θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι δυο. Το πρώτο «ότι όλες οι μαμάδες μπορούν να θηλάσουν» και το δεύτερο «το παιδί θηλάζει όσο θέλει η μαμά και το ίδιο».

Με αφορμή την εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που εορτάζεται από τις 1-7 Νοεμβρίου το MadeinCreta μίλησε με μαμάδες που "σπάνε" όλα τα ταμπού και που έβαλαν ως στόχο ζωής, να ενημερώσουν όλες τις γυναίκες για αυτό το θέμα.

Πρόκειται (ευτυχώς) για μια αλυσίδα που συνεχώς προσθέτει νέους κρίκους ….

Ρωτούν η μια την άλλη, ενημερώνονται, κι αλληλοϋποστηρίζονται. Η μανούλα που θέλει να θηλάσει δεν είναι πια μόνη, ενώ βρίσκει και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως, «δεν έχω γάλα τι να κάνω», «ρεύεται το μωρό μετά το θηλασμό»; ή «τι κάνω όταν βγάλει δόντια»;

Μαρία Κατσούγκρη: «H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ηρακλείου ανήκει και αυτή στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, που δημιουργήθηκαν με στόχο τη «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Στην ομάδα μας υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μανούλες, και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική και οι απόψεις προσωπικές. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Ως εκ τούτου είναι στην κρίση της κάθε μητέρας, το αν θα δεχτεί τις συμβουλές των άλλων μαμάδων ως σωστές».

Η Βίκυ Βαζουλά Παπαδάκη είναι μια από τις μαμάδες που έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του κέντρου πληροφόρησης Θηλασμού Κρήτης. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και έχει θηλάσει και τα τέσσερα. Το δεύτερο της παιδί το θήλαζε μέχρι 4 ετών και δύο μηνών, και σταμάτησε, επειδή ήθελε η κόρη της. Το πρώτο μόνο έξι μήνες επειδή δεν ήξερε τον τρόπο να καθοδηγήσει το μωρό όταν αυτό έβγαζε δόντια, ούτε τότε (πριν δέκα χρόνια!) βρέθηκε κανείς να την ενημερώσει. Αυτός ήταν και ο λόγος της εκστρατείας ενημέρωσης που ξεκίνησε η ίδια. 

«Το πρώτο το θήλασα μόνο έξι μήνες και νιώθω τύψεις για αυτό. Μετά ξεκίνησα να ψάχνω να ενημερωθώ διότι καταλάβαινα ότι αυτό που έκανα δεν ήταν «σωστό».

Ήρθα σε επαφή με το κέντρο θηλασμού και δημιουργήσαμε το κέντρο πληροφόρησης θηλασμού Κρήτης.

Τώρα ξέρω ότι όταν το μωρό βγάζει δόντια ο θηλασμός το ανακουφίζει διότι του μουδιάζει τα δόντια. Η μαμά για να μην πονάει και τραυματιστεί στη θηλή, με τον τόνο της φωνής της, μπορεί να δείξει στο μωρό πώς να θηλάσει. Και αυτό καταλαβαίνει.

Το δεύτερο παιδί το οποίο είχε και αλλεργία στο αγελαδινό γάλα το θήλαζα μέχρι 4 ετών. Μόνη της ήρθε και μου είπε να σταματήσουμε. Το τρίτο θήλασε ένα χρόνο, λόγω νέας εγκυμοσύνης. Το μωρό είναι 3, 5 μηνών και φυσικά θηλάζω ακόμα. Πριν δέκα χρόνια, στο πρώτο μου παιδί, ήξερα μόνο μια γυναίκα που θήλαζε, στην κόρη μου ήξερα πέντε και τώρα ξέρω πέντε που δεν θηλάζουν».

Μαρία Μαραγκάκη : «Νομίζω ότι η κόρη μου γεννήθηκε για να θηλάζει και εγώ για να τη θηλάζω, ήρθαν όλα τόσο φυσιολογικά… Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα που νιώθεις. Μόνο οι γυναίκες που έχουν θηλάσει καταλαβαίνουν το δέσιμο και την αξία του θηλασμού.

Στην αρχή έλεγα ότι θα θηλάσω μόνο έξι μήνες , σήμερα είναι δέκα μηνών και συνεχίζουμε κανονικά. Δεν μπαίνει όριο θα συνεχίσω μέχρι όσο θέλουμε και οι δύο. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι τρίωρη και με εξυπηρετεί το ωράριο, αλλά και 8ωρη να ήμουν, δε θα σταματούσα, θα αντλούσα και θα αποθήκευα γάλα».

Φωτεινή Δανιήλ: «Στηρίζω την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το Ηράκλειο. Είναι σημαντικό να μπορείς να αποφανθείς σε κάποιον που γνωρίζει για το θηλασμό για να σε βοηθήσει. Με τρομάζει το γεγονός ότι οι Ελληνίδες δεν θηλάζουν πιστεύω ότι δεν βοηθούν όλοι οι ιατροί, μου μοιάζει με ενορχηστρωμένο έγκλημα.

Στην Ελλάδα έχουμε και το θέμα με την "ευκολία της μαμάς". Δεν είναι εύκολη υπόθεση να θηλάζεις ένα μωρό ακόμα και 16 ώρες την ημέρα».

Μαρία Κατσικονούρη: «Είμαστε τρεις αδερφές και η μαμά μου μας θήλασε και τις τρεις. Από τα δικά της ερεθίσματα είχα ως δεδομένο ότι θα θηλάσω. Στην αρχή όμως δεν είχα την ενημέρωση που ήθελα, ούτε στο δημόσιο μαιευτήριο που γέννησα, και άρχισα να ψάχνω και να ρωτάω για το θηλασμό. Έδωσα και ένα κουτί σκόνη στις πρώτες σαράντα ημέρες και το μετανιώνω. Έδωσα συμπλήρωμα από την άγνοιά μου και από το φόβο μου μήπως το μωρό πεινάει το βράδυ. Μέσα μου όμως είπα ότι θα τα καταφέρω και τα κατάφερα. Δεν χρησιμοποιήσαμε ξανά μπουκάλι».

Ζαχαρένια Φωσκολάκη: «Το πρώτο μου παιδί το θήλασα σχεδόν μέχρι τριών ετών, μετά ήρθε και η άλλη εγκυμοσύνη. Ήθελα τόσο πολύ να θηλάσω που έφτασα σε σημείο να αλλάξω παιδίατρο και να φταίει αυτό. Δε συμφωνούσαν οι αντιλήψεις μας, δεν υποστήριζε την προσπάθεια…»

Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τις 1 έως τις 7 Νοεμβρίου. Για τρίτη χρονιά, μητέρες και μη, στέλνουν το μήνυμα του μητρικού θηλασμού, μιας πράξης αγάπης που ταυτόχρονα "θωρακίζει" το μωρό.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν 4 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον θηλασμό αρχής γενομένης από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, με μια εκδήλωση - γιορτή για το θηλασμό!

Στο χώρο της Λότζια, μητέρες θα λάβουν μέρος στον πανελλαδικό ταυτόχρονο θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία. Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και οι μητέρες ... θα γνωριστούν από κοντά!

Στη γιορτή συμμετέχουν οι περισσότερες ομάδες του Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Ελλάδας! Όλες οι ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο λειτουργούν εθελοντικά με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!

Δυστυχώς η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κρατά μεγάλη απόσταση, στο να προάγει ένα μέγιστο κοινωνικό αγαθό, τον Μητρικό Θηλασμό. Στόχος της εβδομάδας θηλασμού λοιπόν είναι να περάσει σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα ότι μπορούν να θηλάσουν.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ