2012-10-30 11:05:03
Φωτογραφία για Απαρχή εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ
Απαρχή πολιτικών εξελίξεων τόσο για το χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και για τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που καλείται να αποκρυσταλλώσει τη στάση του Κινήματος εν όψει των ψηφοφοριών για τις αποκρατικοποιήσεις και το πακέτο δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που προεξοφλεί βάσει χθεσινού non paper ότι τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης με το σκεπτικό ότι τούτη την κρίσιμη ώρα δεν θα παίξει με τις τύχες της χώρας, προσδοκά σε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη «συμμαχία των προθύμων» στους κόλπους της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδος, μέλη της οποίας, ωστόσο, προβληματίζονται έντονα – και δεν τον κρύβουν – τόσο για πτυχές του δημοσιονομικού πακέτου όσο και για τους όρους διαφάνειας, που θα διέπουν το καθεστώς των αποκρατικοποιήσεων.

Αξιοσημείωτη αναφορά στο ίδιο non paper ότι το ΠΑΣΟΚ αποσυνδέει τη στάση του από αυτήν, που θα υιοθετήσει η ΔΗΜΑΡ με τη δηκτική επισήμανση ότι το κόμμα του κυρίου Κουβέλη «βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων»
. Κομματικές πηγές επεξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ δε δηλώνει αδιάφορο για το τι θα πράξει ο τρίτος κατά κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο, καθιστούν σαφές ότι πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να μη ναρκοθετήσει την προοπτική 4ετίας της κυβέρνησης συνεργασίας.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι το ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου και το ΔΗΜΑΡ θα καταβάλλει έως και το παρά ένα, δηλ έως και το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, προσπάθειες να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις, παρ ότι στελέχη της Ιπποκράτους αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια εξωραισμού του επαχθούς πακέτου είναι σχεδόν μηδαμινά.

Απέναντι της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βρει βουλευτές, που έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο, όπως οι κύριοι Παραστατίδης, Κασσής, Γκεγκέρογλου, Σκανδαλίδης και Ανδρουλάκης, αλλά και ομάδα βουλευτών, αποτελούμενη από τους κυρίους Μπολαρη, Αηδόνη, Μωραίτη, Δριβελέγκα και την κυρία Τζάγκρη, που αξιώνουν την κύρωση κάθε αποκρατικοποίησης από τη Βουλή ως ελάχιστη προυπόθεση διαφάνειας και αξιοπιστίας. Επιπλέον, η σημερινή συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από την εν εξελίξει ανασυγκρότηση του Κινήματος και ως εκ τούτου την καθαυτή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό και πως αυτή συνάδει με την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ «σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πράσινη ηγεσία εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί εντός της ΚΟ μία πλειοψηφική τάση υπέρ της θετικής ψήφου στις επικείμενες ψηφοφορίες, τέτοια που να δεσμεύει και τους «αντιφρονούντες» με τη διευκόλυνση της επιβολής κομματικής πειθαρχίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πιθανές διαρροές. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες υπολογίζουν τους «ύποπτους» βουλευτές σε 5, με την ελπίδα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αυτός ο αριθμός να μειωθεί δραστικά καθώς θα πλησιάζουμε τη D – day της ψηφοφορίας. Απόντες από τη συνεδρίαση αναμένονται ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στο Βερολίνο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατά πάγια τακτική του δε μετέχει στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ