2012-10-28 19:03:04
Φωτογραφία για Ζαγοροχώρια, η αυθεντική ορεινή ομορφιά
Με τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου να δεσπόζει επιβλητική μπροστά τους, τα περίφημα  ζαγοροχώρια της Ηπείρου έχουν όλες τις προδιαγραφές για να μαγέψουν τον επισκέπτη σαν τις μυθικές σειρήνες του Ομήρου. Η ονομασία προήλθε από τη σλαβική διάλεκτο και σημαίνει «πίσω από τα βουνά». Το σύμπλεγμα αυτών των 46 χωριών αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο πρωτόγονης ομορφιάς. Εδώ, γεννήθηκε ο πιο βαρύς και σεβνταλίδικος χορός που υπάρχει στην ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, ο πωγωνίσιος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και αυτός ο δωρικής τεχνοτροπίας χορός αντικατοπτρίζει την βαθιά εσωτερικότητα αυτού του τόπου. Μοναδικές διαδρομές και απάτητες γωνιές του χαρίζουν μια πρωτόγνωρη γοητεία που θα σας κρατήσει σίγουρα σε εγρήγορση.

Φτάνοντας στον προορισμό

Αν η αφετηρία σας είναι η Αθήνα, θα μεταβείτε στα Γιάννενα και από εκεί σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων ξεκινούν τα πρώτα χωριά της περιοχής. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες. Από τη συμπρωτεύουσα η απόσταση είναι λίγο μικρότερη. Τα Ζαγοροχώρια χωρίζονται στο κεντρικό, το δυτικό και το ανατολικό τμήμα. Καθένα από αυτά έχει τη δική του γεωγραφική ταυτότητα.


Πέρασμα στην ομορφιά

Το φαράγγι του Βίκου με βάθος που υπερβαίνει τα 900 μέτρα είναι μια εντυπωσιακή χαράδρα την οποία μπορείτε να κατεβείτε μέσω μονοπατιών τόσο από τη Βίτσα, όσο και από το Μονοδένδρι. Τα νερά του ποταμού Βίκου που βρίσκεται εκεί ενώνονται στο τέλος της χαράδρας με τον Βοϊδομάτη. Αν είναι καλοκαίρι, τούτος ο ποταμός με το πόσιμο νερό είναι μια ευκαιρία για να κολυμπήσετε.

Η θερμοκρασία του είναι σταθερά όλο το χρόνο στους 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά είναι βέβαιο, ότι μια παγωμένη βουτιά κάτω από τα μεγάλα πλατάνια θα σας αναζωογωνήσει. Φυσικά, το ποτάμι προσφέρεται για rafting και άλλα αθλήματα παρόμοιου τύπου. Μπορείτε να απολαύσετε από κοντά αυτό το παρθένο δημιούργημα της φύσης γεμάτο από πλούσια βλάστηση που αποτελεί ένα ισχυρό αντίδοτο στην ανθρώπινη τάση αλλοτρίωσής της. Όσο θα εξερευνείτε μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να δείτε τους νοικοκύρηδες αυτού του «φυσικού σπιτιού», όπως αρκούδες, αγριόγιδα, ζαρκάδια, αετούς και πλήθος από άλλα σπάνια είδη ζώων και πτηνών.

Ακριβώς στα σύνορα με τον Εθνικό Δρυμό βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη η Βίτσα. Είναι ένα από τα μεγάλα χωριά σε μεγάλο υψόμετρο με την εξαιρετική αρχιτεκτονική με πρώτο υλικό την πέτρα. Δείτε από κοντά την πλακόστρωτη διατηρητέα Σκάλα που ενώνει αυτό το χωριό με το Κουκούλι, σημάδι που μαρτυράει την πρότερη ύπαρξη οργάνωσης των κατοίκων. Τέτοιες σκάλες υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία. Το Μονοδένδρι λίγο πιο πέρα συναγωνίζεται τη Βίτσα στα όμορφα σοκάκια και τα πέτρινα καλντερίμια που γυρίζουν τον επισκέπτη σε εποχές αλλοτινές. Περιδιαβαίνοντας στα δρομάκια, ανάψτε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, κάντε μια βόλτα πίσω ακριβώς, στη γραφική πλατεία, για να καταλήξετε να επισκεφτείτε και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο με σημαντικές περιοδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Αυθεντικότητα της παράδοσης

Στο δυτικό τμήμα του Ζαγορίου βρίσκονται το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για πολύ γνωστά χωριά φημισμένα κι αυτά για τα εκπληκτικά αρχιτεκτονικά τερτίπια των Ηπειρωτών με την άσπρη πέτρα. Με την Τύμφη να τα σκεπάζει, στη διαδρομή σας μέχρι εδώ ανάμεσα σε φιδογυριστούς δρόμους με απότομες στροφές θα θαυμάσετε ένα τοπίο με τοξωτά πέτρινα γεφύρια, πυκνά δάση που εναλλάσσονται με πηγές και λίμνες με νούφαρα που γλυκαίνουν τη ματιά. Το μέρος αυτό αποτελεί την αφετηρία για πολλές ορειβατικές και περιπατητικές δραστηριότητες με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα χωρίς όμως την παραμικρή αλλοίωσή του. Πιείτε έναν μοσχομυριστό ελληνικό καφέ στα υπέροχα παλιά καφενεδάκια, ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας και απολαύστε αυτή την υπέροχη αδράνεια του μυαλού.

Σαν ζωγραφιά είναι οι Κήποι που χτίστηκαν σε λόφο και μπροστά αγναντεύουν μια καταπράσινη πλαγιά. Κάντε μια βόλτα στο χωριό και μη παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Μουσείο του Αγάπιου Τόλη, για να δείτε το λαογραφικό υλικό που αφορά στην καθημερινή ζωή των ντόπιων και φυλάσσεται εδώ ως αποτέλεσμα  της χρόνιας συλλογής του.

Νόστιμες λιχουδιές και διαμονή

Οι πίτες σε όλα τα ζαγοροχώρια έχουν οπωσδήποτε την τιμητική τους. Αν έρθετε χειμώνα, επιβάλλεται μια κρεατόσουπα ζεστή και μπόλικο τσίπουρο για να ζεσταθείτε. Υπάρχουν πολύ καλές ταβερνές με προσεγμένο φαγητό και μια αύρα οικογενειακής θαλπωρής που θα σας γυρίσει πίσω, όταν ήσασταν παιδιά και τρυπώνατε στη κουζίνα της γιαγιάς για να αρπάξετε ένα μεζέ.  Ιδανικές επιλογές είναι η «Χαράδρα του Βίκου» στο Μονοδένδρι και ο «Βοϊδομάτης» στον Άγιο Μηνά, με το ποτάμι ακριβώς δίπλα να σας ηρεμεί σε μια γευστική απόδραση πραγματικά μοναδική. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε μήλα στο φούρνο με ζάχαρη, καρύδια και κανέλλα. Αυτός ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει!

Για τη διανυκτερευσή σας οι επιλογές είναι πολλές. Σε ένα γραφικό περιβάλλον υπερτερούν οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολλές παροχές και διαβάθμιση στις τιμές, καθώς και σημαντικές προσφορές. Ο Μαχαλάς στους Κήπους είναι ένα συγκρότημα αποτελούμενο από πολλά ξεχωριστά σπιτάκια σαν ένα μικρό χωριό με μια μεγάλη αυλή. Το «Αρχοντικό Αρίστης» κοντά στο Πάπιγκο είναι ένα ανακαινισμένο παλιό σπίτι που λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας.

Ησυχαστήριο

Στα Ζαγοροχώρια θα αισθανθείτε την καθαρότητα και την απλότητα σε ένα μέρος με το δικό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Ξεχωρίζει, γιατί η προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας πλευράς του από τους ντόπιους, όπως έρχεται από παλιά, είναι καθολική και άρα απολύτως επιτυχημένη. Από εκεί πηγάζει και η αρχοντιά του, η οποία αναμετράται καθημερινά με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοπής ταξιδιωτών στην δυναμική αναζήτηση δυνατότητας διαφόρων δραστηριοτήτων κοντά στη φύση. Επιτυγχάνεται ο συγκερασμός και των δυο σε απόλυτη σύνταξη μεταξύ τους, μετατρέποντας όλη την περιοχή σε έναν δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Τα χωριά αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι της οροσειράς της Πίνδου μοιάζουν σαν τον αμάραντο που φυτρώνει στις πέτρες και τα λιθάρια. Είναι σε άγονο έδαφος αλλά δεν μαραίνονται ποτέ στο αναπόφευκτο διάβα του χρόνου. Αναλλοίωτα, στέκουν ακίνητα και μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε Δανάη Λιάκου

http://www.flowmagazine.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ