2012-10-22 16:09:03
Φωτογραφία για Η ανεργία των νέων σε συνέδριο της κυπριακής Προεδρίας ΕΕ
Απαντήσεις στην καλπάζουσα νεανική ανεργία προσπαθούν να βρουν οι σύνεδροι σε διήμερο συνέδριο της κυπριακής Προεδρίας, το οποίο άρχισε τις εργασίες του σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γουόλις Γκουέλεν εκτός από το ψηλό αριθμό νεαρών ανέργων στην ΕΕ, της τάξης των 5,5 εκ., άλλα ανησυχητικά στοιχεία είναι το ότι το 28% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ παράλληλα, πολλοί εξ αυτών που έχουν εργασία εργοδοτούνται σε προσωρινή βάση ή εργάζονται σε μερική απασχόληση.

"Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους νέους δυσανάλογα σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά θέτοντας ταυτόχρονα εν αμφιβόλω ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αφού χάνοντας τους νέους η Ευρώπη χάνει τον δυναμισμό και την προοπτική της", ανέφερε η Υπουργός.

.Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιούνιου με την οποία υιοθέτησε το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, "επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για λήψη δραστικών, αποτελεσματικών και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, ενώ παράλληλα είναι και ο οδοδείκτης για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα".

Η κ
. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας ότι "στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου προωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη συζήτηση για τις πολιτικές απασχόλησης των νέων, εντάσσοντας το σχετικό πεδίο ως κεντρικό άξονα του Συνεδρίου Προεδρίας που πραγματοποιούμε σήμερα".

Η κυπριακή Προεδρία, σημείωσε, "δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έμφαση μιας εξισορροπημένης προσέγγισης που θα εστιάζεται όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής σε μια προσπάθεια πορείας προς μια καλύτερη Ευρώπη".

Σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό "το διακύβευμα δεν είναι μόνο να βγει από την κρίση, αλλά και το πως θα βγει από την κρίση, με ποιες πολιτικές και με ποια αποτελέσματα".

"Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε, χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικών που θα αφήνει χώρο για την ανάπτυξη καθώς και επένδυση στην κοινωνική προστασία και στην κοινωνική συνοχή", είπε.

"Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος είναι αδιέξοδος αφού εκτροχιάζει την Ένωση και τα κράτη μέλη από την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020", υπογράμμισε.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες της κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά στα θέματα του Υπουργείου της μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αξιοποίησή τους προς όφελος των νέων.

Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, είπε, στις αρχές του τρέχοντα μήνα έχουμε προωθήσει έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Συμπεράσματα με κύριο άξονα τη στόχευση σε μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας και σε καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους της Ευρώπης.

"Το Συμβούλιο Υπουργών αναγνώρισε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική δέσμευση για να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 με τη βέλτιστη χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων", πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε επίσης στην δράση που έχει αναλάβει η Κύπρος σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους όπως την εισαγωγή κινήτρων για πρόσληψη νέων, σχεδίων που βελτιώνουν τις δεξιότητες νέων ανθρώπων, καθώς και το νέο σύστημα μαθητείας και τα μεταλυκιακά ινστιτούτα.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η κυπριακή Προεδρία θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου προς την κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερη στόχευσης των δράσεων της και ως Προεδρία, αλλά και στο εθνικό επίπεδο.

"Η ανεργία μετατρέπεται σε μια οικονομική και κοινωνική τραγωδία", δήλωσε η επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εργασίας και Κινητικότητας, της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας της Κομισιόν Γουόλις Γκουέλεν στην προκαταρκτική της παρέμβαση.

Υπάρχουν 5,5 εκ. άνεργοι νέοι στην ΕΕ σήμερα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η μακροχρόνια ανεργία στους νέους είναι ολοένα και πιο ανησυχητική αφού το 28% των άνεργων νέων κατηγοριοποιούνται ως μακροπρόθεσμα άνεργοι.. Το κόστος, σημείωσε, για την Ευρώπη είναι τεράστιο, της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι στατιστικές δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στην εκπαίδευση επειδή ακριβώς δεν βρίσκουν δουλειά, καθώς και ότι υπάρχουν πολλοί νέοι, οι οποίοι δεν προσπαθούν καν να βρουν δουλειά γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορούν.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το 46% των ατόμων που απασχολούνται σε προσωρινή ή μερική απασχόληση. Το 36% αυτών αφορά μερική απασχόληση, είπε. Είναι ευθύνη μας να κάνουμε κάτι γι αυτή την κατάσταση, υπογράμμισε η κ. Γκουέλεν, η οποία παρέθεσε τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Κομισιόν, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, αναγνωρίστηκαν 7,3 δισ. ευρώ που μπορούν να ανακατανεμηθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα 8 κράτη μέλη που παρουσιάζουν τα ψηλότερα επίπεδα νεανικής ανεργίας.

Από τα κονδύλια αυτά θα επωφεληθούν 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 460.000 νέοι άνθρωποι, ανέφερε, προσθέτοντας ότι, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

Παράλληλα, η κ. Γκουέλεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν νέοι μέθοδοι εργασίας και να υπάρξει συμμαχία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε πως οι πολιτικές εργασίας θα θέσουν σε κίνηση μια νέα δυναμική στον τομέα της απασχόλησης, είπε τέλος.

Από την πλευρά του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Απασχόλησης (EMCO) Μικ Γούλι, ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά θεμάτων που πρέπει να μελετηθούν ως προς το τι πρέπει να γίνει.

Πρέπει, είπε, να αυξηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να υπάρξει πιο ειδική αντιμετώπιση του προβλήματος και να υπάρξει προσαρμογή της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν δεν πρέπει να είναι μόνο διορθωτικά της παρούσας κατάστασης, αλλά και προληπτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γούλι ακόμη και όταν υπάρχει χαμηλή ανάπτυξη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Πολλές εξ αυτών, πρόσθεσε όμως, δεν είναι θέσεις στις οποίες θα επιθυμούσαν οι νέοι να παραμείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Επιχειρηματολόγησε ωστόσο ότι ίσως πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο των προσωρινών λύσεων αν αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας θα αποκτήσει περισσότερη δυναμική.

Οι νέοι, είπε, μπορούν να επιβιώσουν και να αποδεχθούν κάτι τέτοιο αν γνωρίζουν ότι θα ανταμειφθούν στο μέλλον.

Στο Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από κοινού από την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και του Δικτύου των Υπευθύνων των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ