2024-03-12 14:31:10
Φωτογραφία για Ο ΟΣΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την συντήρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων Πιερίας
Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 2840/26-01-2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κοτίδη Βασιλείου αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Το κτίριο του Σ.Σ. Ν. Πόρων κατασκευάστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τη δεκαετία του 1990. Τα προβλήματα υγρομόνωσης του κτιρίου έχουν εντοπιστεί από το αμρόδιο Τμήμα Συντήρησης Γραμμής Λάρισας έχουν καταγραφεί οι απαραίτητες εργασίες για την επισκευή και είναι σε εξέλιξη σχετική Σύμβαση (ΑΣ 2390/23- 12-2023) με την οποία θα επισκευαστεί η στέγη του κτιρίου και οι υδρορροές και θα κατασκευαστούν νέες εξωτερικές υδρορροές. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η φθορά της εσωτερικής τοιχοποιίας και ο εσωτερικός χώρος θα αποκατασταθεϊ.

2. Οι οπές στην υπάρχουσα περΐφραξη του Σταθμού προκύπτουν από παραβατικές συμπεριφορές πολιτών που δεν κάνουν χρήση της υπάρχουσας πεζογέφυρας, η οποία έχει κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση και ασφάλειά τους. Παρόλο που ο ΟΣΕ προβαίνει άμεσα στην αποκατάσταση των οπών της περίφραξης, εντούτοις συχνά παρατηρείται εκ νέου βανδαλισμός σε αυτή για τη διάσχιση των σιδηροδρομικών γραμμών. Για το σκοπό αυτό, ο ΟΣΕ μελετά και πρόκειται άμεσα να προβεί στην τοποθέτηση περίφραξης μεταξύ των γραμμών του Σ.Σ. Ν. Πόρων για να παρεμποδίσει, περαιτέρω, την προσβασιμότητα ατόμων στον σιδηροδρομικό διάδρομο.


3. Οι ανελκυστήρες της πεζογέφυρας Νέων Πόρων Πιερίας συντηρούνται προγραμματισμένα από Ανάδοχο συντηρητή στα πλαίσια της υπ' αριθμόν 8403 σύμβασης του έργου «Πλήρης συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών των ανελκυστήρων, ανυψωτικού μηχανήματος και κυλιόμενων κλιμάκων των Σιδηροδρομικών Σταθμών, Στάσεων, Πεζογεφυρών και Σηράγγων των τμημάτων γραμμής Δομοκός - Πλατύ, Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα της Κεντρικής Ελλάδος και Πλατύ - Θεσσαλονίκη των κτιρίων του νομού Θεσσαλονίκης της Βορείου Ελλάδος» που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ (ΔΙΣΗΣΗΚ). Οι τυχόν βλάβες των ανελκυστήρων, κλιμάκων και λοιπών ανυψωτικών διατάξεων, που προκύπτουν από διάφορα αίτια κατά καιρούς αποκαθίστανται άμεσα μετά από την αναγγελία τους από εντεταλμένο προσωπικό του Αναδόχου της ως άνω Σύμβασης.

4. Επιπλέον ο ΟΣΕ θα τοποθετήσει άμεσα διαχωριστικά πλαίσια μεταξύ των τροχιών ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα οι επιβάτες να διασχίζουν τις γραμμές εντός του σταθμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος 

Παναγιώτης Γ. Τερεζάκης

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Συντήρηση Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων Πιερίας»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, και κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων, παρατηρήθηκε διάβρωση σε τοιχία και μεσοτοιχίες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων στην Πιερία. Το δε αίτιο αυτής είναι οι κακοτεχνίες, οι οποίες κατευθύνουν τα όμβρια ύδατα, αντί απορροής εκτός κτηρίου Σ.Σ., εντός αυτού. Η εικόνα των στάσιμων όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία της προβλήτας αλλά και εντός του Σ.Σ. Νέων Πόρων καταδεικνύουν εγκατάλειψη κι έλλειψη μέριμνας. Παρεμφερώς, παρατηρήθηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν (2022) ζητήματα ασφαλείας για τους διερχόμενους επιβάτες, τουρίστες και κατοίκους των Νέων Πόρων. Αυτά επικεντρώνονταν τόσο στη συρματόπλεξη της περίφραξης του Σ.Σ. (τρύπες) όσο και στη διέλευση των πεζών δια μέσω αυτών, αφού απέφευγαν την υπέργεια πεζογέφυρα, προκειμένου να συντομεύουν την πορεία τους. Το τελευταίο δε θέμα καθίσταται μείζον, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο και τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες οι αμαξοστοιχίες αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες. Τέλος, ο ανελκυστήρας της πεζογέφυρας χρήζει συνεχούς επίβλεψης λειτουργικότητας, καθώς και καθαριότητας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε όπως επιληφθείτε επί των ανωτέρων, προκειμένου η επίβλεψη και η συντήρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων Πιερίας να είναι διαρκής και ουσιαστική;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ