2012-10-17 16:43:21
Φωτογραφία για Ο Υπ.Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης για παράνομη μετανάστευση στη νησιωτική χώρα
Η μάχη της λαθρομετανάστευσης τώρα έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο με αποτέλεσμα οι περιπολίες του λιμενικού σώματος να έχουν αυξηθεί καθώς ο Εβρος έχει κλείσει για τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές. Το Αιγαίο είναι τώρα η λεωφόρος των λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο του λιμενικού για τον εντοπισμό τους. Εκατοντάδες περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα στην πληροφόρηση ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα παράλια της Τουρκίας και ειδικότερα από τη Συρία που περιμένει με πρώτη ευκαιρία να περάσει στην Ελλάδα και τα ελληνική νησιά, κι αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης καλεσμένος στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» είπε: «Είναι αλήθεια ότι στα τουρκικά παράλια έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων, παράνομων μεταναστών και διακινητών. Και αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις που δεχόμαστε σε συγκεκριμένες περιοχές των ανατολικών μας συνόρων θα ενισχυθούν».


Ο κ. Μουσουρούλης σχολίασε το έργο του λιμενικού σώματος στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης λέγοντας:«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη, το έμψυχο υλικό του λιμενικού σώματος που νύχτα, μέρα δίνει την μάχη». Ο υπουργός παρατήρησε ότι «η αντίδραση της πολιτείας είναι πολύ-επίπεδη. Σ΄ότι αφορά την προετοιμασία εκτός θαλάσσης σημασία έχει να ακυρωθούν οι μαγνήτες που φέρουν αυτές τις πιέσεις. Τέτοιοι μαγνήτες είναι ακόμα και το παρεμπόριο. Η χώρα είναι ευάλωτη στο θέμα αυτό και ελκυστική γι' αυτούς τους ανθρώπους. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι να αναδιατάξουμε τα μέσα, πλωτά, εναέρια, αλλά και τον εξοπλισμό που μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αποτροπή, όπως θερμικές κάμερες και παράλληλα να ενισχύσουμε τη διακλαδική συνεργασία. Αυτό απαιτεί αντιμετώπιση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης, μιας στρατηγικής αποτροπής».

Αναφερόμενος ο υπουργός σε σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής συμφώνησε ότι κάθε επιχείρηση αποτροπής (λαθρομετανάστευσης), μπορεί να εξελιχθεί σε επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι χθες είπε ο υπουργός, είχαμε συνολικά 72 περιστατικά, σε σχέση με το πρώτο 7μηνο του 2012 που ήταν μόλις 12. Το κίνητρο είναι οικονομικό γι' αυτές τις επιχειρήσεις και πολύ υψηλό. Το «κεφάλι» πληρώνεται ακριβά είπε ο κ. Μουσουρούλης. Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες και με την υποστήριξη νέων ξένων εμπειρογνώμων, ώστε αυτό το κύκλωμα των εγκληματιών διακινητών να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες από την Συρία κι αν υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεννόηση, να δεχθούμε στα νησιά μας πρόσφυγες από εκεί, ο υπουργός απάντησε: «Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει ένας πολύ υψηλού επιπέδου επιχειρησιακός σχεδιασμός, από το υπ. Δημόσιας Τάξης. Οι συζητήσεις γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας του πως θα διαχειριστούμε αυτό το θέμα, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει» είπε ο κ. Μουσουρούλης. «Το θέμα της Συρίας είναι ανθρωπιστικό και τα κράτη προετοιμάζονται για να το αντιμετωπίσουν».΄

Όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής στα νησιά

Για τα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ο υπουργός είπε ότι τα δύο κέντρα που ήδη υπάρχουν σε Χίο και Σάμο, είναι κέντρα προσωρινής κράτησης και θα επαναλειτουργήσουν προσεχώς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συνεργασία και σε ποιο βαθμό συνεργάζεται η Ελλάδα με την Τουρκία, ο κ. Μουσουρούλης είπε: «Είχαμε επαφές με την τουρκική πλευρά, ο αρχηγός του λιμενικού σώματος πρόσφατα στη σύνοδο στη Μασσαλία της Γαλλίας όπου υπήρξε συνεννόηση. Υπάρχει κοινή αντίληψη για το ζήτημα αυτό και μπορούμε να περάσουμε σε μια περίοδο αγαστής συνεργασίας για τη διαχείριση αυτών των πιέσεων στο Αιγαίο». Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε και στις επαφές και με τον Τούρκο πρέσβη. Είπε χαρακτηριστικά:«Υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος. Είναι σε καλό δρόμο αυτό το θέμα».

Πηγή: NET, ert.gr ..                                                                                                         
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ