2012-10-13 13:37:02
Φωτογραφία για New York Times: Η Cosco θέλει όλο το λιμάνι του Πειραιά
Με τη συμφωνία του 2010 η Cosco μίσθωσε το μισό λιμάνι του Πειραιά για 500 εκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας το από μία άτονη επιχείρηση σε ένα τμήμα έντονης... παραγωγικότητας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της για να βοηθήσει την αποπληρωμή του χρέους, μπορεί να θεωρήσει δελεαστικό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή ακόμη και πώλησης του υπολοίπου λιμανιού στην Κίνα.

Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η πρόταση μπορεί να ''σκοντάψει'' στην απροθυμία πολλών Ελλήνων να εργαστούν κάτω από το ιδιαίτερο καθεστώς των χαμηλών μισθών, που απορρέουν από το φορολογικό καθεστώς που υπάγεται η Κινεζική Cosco.

''Η επένδυση της Cosco δείχνει ότι υπό ιδιωτική διαχείριση, οι ελληνικές εταιρείες μπορεί να γίνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο" όπως δηλώνει ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group στην Ελλάδα.


Από την πλευρά του ο καπετάνιος της Cosco, Fu Cheng Qiu τονίζει πως ''η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί πολλά από τις περιπτώσεις σαν την Cosco''.

''Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει μία άνετη ζωή, με περισσότερες διακοπές και λιγότερη δουλειά''.

''Οι Κινέζοι θέλουν να βγάλουν χρήματα μέσω της εργασίας τους. Κατά την άποψή μου πολλοί Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει μία άνετη ζωή, με περισσότερες διακοπές και λιγότερη δουλειά'' επισημαίνει ο ίδιος. ''Ξόδεψαν πολλά χρήματα για να διασκεδάσουν με απότοκο τα χρέη του παρόντος'' συμπληρώνει.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση εισπράττει 647 εκατομμύρια δολάρια από τη διαχείριση του μισού λιμανιού του Πειραιά, αλλά έχει και περισσότερα έσοδα λόγω των φόρων, με την εμπορευματική κίνηση να έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Επισημαίνεται πως οι μισθοί των εργαζομένων στην πλευρά ελληνικής διαχείρισης αγγίζουν τις 181.000 δολάρια το χρόνο, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μισθοί στην πλευρά κινεζικής διαχείρισης είναι 23.300 δολάρια.

''Από τη στιγμή που έφτασε η Cosco αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να βρούμε καλύτερους τρόπους εργασίας'' δηλώνει ο Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. ''Οι εργαζόμενοι σκέφτονται δύο φορές να κάνουν απεργία και όσοι ήδη δουλεύουν έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους'' συμπληρώνει.

''Επιθυμούμε τη διαχείριση ολόκληρου του λιμανιού, αν πωληθεί''

Ο καπετάνιος Fu Cheng Qiu τονίζει πως η Cosco θα επιθυμούσε να ''ελέγξει'' όλο το λιμάνι του Πειραιά, αν τεθεί προς πώληση από την ελληνική κυβέρνηση και να εδραιώσει έτσι την κινεζική κυριαρχία σε μία από τις πιο στρατηγικές πύλες της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Οι New York Times δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την αντίδραση των συνδικάτων, τα οποία επικρίνουν την προσέγγιση της Cosco στις εργασιακές σχέσεις.

''Στην αρχή οι Έλληνες ανησύχησαν ότι οι Κινέζοι θα έρθουν και και θα τους πάρουν τη δουλειά. Αντιθέτως, αποδείξαμε πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη'' τονίζει ο καπετάνιος Fu Cheng Qiu.

''Δεδομένου ότι η Ελλάδα παλεύει για την αναμόρφωση της οικονομίας της, η Cosco αποτελεί μία ευκαιρία για τους εργαζομένους και την Ελλάδα'' συμπληρώνει ο ίδιος στους ΝΥΤ.

ksipnistere.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ