2012-10-11 22:32:42
Φωτογραφία για Δυσκολίες στην απορρόφηση ΕΣΠΑ
Ως μη ικανοποιητικά, και ως ενδεικτικά της ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά, είναι τα στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, αν και η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -με το ποσοστό απορρόφησης μέχρι τον Αύγουστο να αγγίζει το 45% όταν ο ευρωπαικός μέσος όρος είναι 41%- ωστόσο έναντι του στόχου των 1,2 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν μόλις 730 εκατ. ευρώ, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για την επίτευξη του στόχου των 3,73 δισ. για το 2012.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να αποδεσμευθούν και να διοχετευθούν:

Κονδύλια ύψους 1 δισ. μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ

300 εκατ. σε προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

82 εκατ. σε πρόγραμμα για την ανεργία μέσω τις αναθεώρησης 2 προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

500 εκατ. από εσωτερική ανακατανομή στα ΠΕΠ και


330 εκατ. θα πάνε στο εγγυοδοτικό ταμείο επί τη βάση της συμφωνίας με την ΕΤΕΠ.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Επενδύσεων Γιώργο Γιαννούση, ο νέος κύκλος προκηρύξεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει και την τοποθέτηση project manager για την επιτάχυνση υπολοίησης 40 μεγάλων έργων, όπως τα έργα για τη διαχείρηση αποβλήτων, τα σιδηροδρομικά έργα και το κτηματολόγιο, όπου σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις. Άλλα 13 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012 και 50 θα ολοκληρωθούν μέσα στη διετία.

Αντιμέτωπη με μείωση χρηματοδότησης της τάξης του 40% βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αν η χρηματοδότηση υπολογιστεί με στοιχεία της περιόδου 2007-2009. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση ενδέχεται να μειωθεί από τα 20 δισ. στα 12 δισ.

www.analyze-news.com

ΠΗΓΗ: mega
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ