2012-10-11 15:44:03
Φωτογραφία για Κύπρος: «Χαράτσι» €1 ως τέλος, για κάθε συνταγή στα ιδιωτικά φαρμακεία
Ένα ευρώ ανά συνταγή θα καταβάλλουν οι ασθενείς στα ιδιωτικά φαρμακεία από τις 14 Ιανουαρίου 2013 που θα φιλελευθεροποιηθούν οι τιμές όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και θα καθορίζονται πλέον από τους νόμους της αγοράς.

Την ίδια ώρα, μειώνεται το ποσοστό κέρδους των ιδιωτικών φαρμακείων και καθορίζεται ως χρόνος επικαιροποίησης των τιμών η διετία.

Η τελική πρόταση του υπουργού Υγείας, Σταύρου Μαλά, έφθασε σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των φαρμάκων την Τετάρτη, χωρίς να καθορίζει όμως τα ποσοστά μείωσης των σημερινών τιμών μετά την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου.

Βεβαίως και με δεδομένη τη «συμφωνία» μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακοποιών, φαρμακευτικών εταιρειών και εισαγωγέων φαρμάκων, οι μειώσεις δεν θα ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 7% για τα φάρμακα από €50 και κάτω ενώ τα φάρμακα από €10 και κάτω θα μείνουν ανεπηρέαστα από την επικαιροποίηση.


Με αυτά τα δεδομένα το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, δεν θα αλλάξει προς το παρόν αν και προτείνεται επανεξέταση του ανά τετραετία με αρχή το 2013 και αφού τεθεί σε ισχύ ο νέος τιμοκατάλογος.

Καινοτομία στην πρόταση του υπουργού Υγείας αποτελεί η ικανοποίηση του αιτήματος των φαρμακοποιών για εφαρμογή τέλους για την εκτέλεση συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτός ο θεσμός άλλωστε εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως αντισταθμιστικό μέτρο και ως κίνητρο για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Στην πράξη, το μέτρο αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης θα καταβάλλει στο ιδιωτικό φαρμακείο το ποσό του ενός ευρώ (€1) για κάθε συνταγή που εκτελεί. Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την επίσημη και λεπτομερή έρευνα των φαρμακοποιών, τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν εκτελούν τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 7 συνταγές την ημέρα.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει ήδη στη Βουλή πρόταση για καταβολή τέλους €0.50 ανά φάρμακο, ανά συνταγή που εκτελείται από τα κρατικά φαρμακεία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ