2012-09-30 14:54:06
Φωτογραφία για Τα παγκάρια των ναών στο «κόκκινο»!
Θα παγώσουν φέτος οι Εκκλησίες, αφού η οικονομική κρίση έχει μειώσει αισθητά τον οβολό των πιστών Στο «κόκκινο» μονίμως πλέον τα οικονομικά των ιερών ναών της Λάρισας. Κυριολεκτικά λόγω της μεγάλης πτώσης των όποιων εσόδων και μεταφορικά γιατί τα κέρματα που πέφτουν στα παγκάρια είναι κόκκινα (πεντάλεπτα), είτε χρυσαφί (δεκάλεπτα και εικοσάλεπτα).

Η κατάσταση αυτή τουλάχιστον επικρατεί, όπως προκύπτει από «δειγματοληπτική» κουβέντα με προϊσταμένους ιερείς 3- 4 μεγάλων ενοριών της Λάρισας και προφανώς βγάζει, σε γενικές γραμμές, την εικόνα που επικρατεί σε όλους τους ιερούς ναούς.

«Τρέμουμε με τη σκέψη και μόνο ότι έρχεται χειμώνας και θα πρέπει να θερμαίνουμε το ναό» έλεγε ιερέας στην «Ε», εξηγώντας ότι το μεγάλο έξοδο του χειμώνα για κάθε ιερό ναό είναι η θέρμανση. Όποιο κι αν είναι το μέσο θέρμανσης, πλέον το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Κι αν δεν υπήρχε η ελπίδα ότι «έχει ο Θεός», θα είχαν περιπέσει σε κατάθλιψη.


Δεν είναι τόσο η αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κι αυτό είναι θέμα, αλλά η δραστική μείωση των εσόδων από τα κεριά, στα περίφημα «παγκάρια» των εκκλησιών. Από κει βγαίνουν όλα τα έξοδα και πολλές φορές ενισχύεται και το φιλανθρωπικό έργο.

Από τον καιρό που η ζωή στη χώρα περνά από τη μέγγενη της «οικονομικής κρίσης», όλα ανατράπηκαν. Άλλος ιερέας εξηγούσε ότι στα παγκάρια, τα ποσά πάνω από ένα ευρώ εντάσσονται στην κατηγορία «σπάνια» και τα χαρτονομίσματα στα «πολύ σπάνια». Μάλιστα, ανέφερε με προβλήματα και με τις τράπεζες, που δεν μπορούν να πάρουν τόσα κέρματα των 5 λεπτών, των 10 ή των 20.

Πού τα αποδίδουν όλα αυτά; Μα φυσικά στην οικονομική κρίση, αλλά και στο γενικότερο κλίμα φοβίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών, που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, σε λειτουργίες, πανηγύρεις κ.λπ. είναι η κατηγορία των συνταξιούχων. Με κατ’ επανάληψη περικοπές των συντάξεων, ακόμα και το ευρώ για κερί θεωρείται μεγάλο ποσό και η σύγκριση γίνεται και με τις τιμές του (ελληνικού) καφέ στα καφενεία. Οπότε Για τη θέρμανση τα έξοδα ανέκαθεν ήταν πολλά, γιατί, για να λειτουργήσει ο ναός π.χ. την Κυριακή το πρωί, πρέπει να ανάψει η θέρμανση από τα ξημερώματα, γύρω στις 4, ώστε να υπάρχει υποφερτή θερμοκρασία, κατά την έναρξη του όρθρου στις 7.30.

Ένα άλλο έξοδο, που αντιμετωπίζουν οι ναοί, όταν έρχεται η σειρά τους, είναι τα συσσίτια του «Επιούσιου» και μαζί με την εθελοντική προσφορά των γυναικών της ενορίας προσφέρονται και χρήματα για τα τρόφιμα κλπ.

Σε όλα αυτά υπάρχουν και οι μεγάλες ανάγκες, που διευρύνονται αλματωδώς, για τη κάλυψη του φιλανθρωπικού έργου του κάθε ναού. Οι άποροι πληθαίνουν και κάθε ενορία έχει να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν οι δωρεές, οι οποίες κρατούν ψηλά την Εκκλησία, στις ανάγκες των καιρών, αλλά και εκεί υπάρχει αναλογικά υστερήσεις, σε σχέση με το παρελθόν.

Καταρρίφτηκαν, όμως εδώ και καιρό, οι μύθοι για τα πλούσια παγκάρια των ναών, που επικαλούνται μερικοί, ακόμα και σήμερα. Κι αν υπάρχουν, είναι μειονότητα, σε σχέση με την κρατούσα κατάσταση, που παγιώθηκε…

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Ρηγόπουλος)
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ