2012-09-26 02:55:03
Φωτογραφία για «Μνήμη» από χαλαζία ανέπτυξαν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ScenceReport, η Hitachi βρήκε ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης, καθώς κατάφερε να καταχωρήσει μία πληροφορία σε φύλλα χαλαζία (quartz), τα οποία είναι ανθεκτικά σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες χωρίς να καμία επίδραση στη δομή τους.

Η πληροφορία αποθηκεύεται σε δυαδική μορφή με τη δημιουργία οπών σε λεπτά υμένια χαλαζία, ενώ η ανάγνωση γίνεται με τη χρήση ενός συνηθισμένου μικροσκοπίου και το κατάλληλο λογισμικό.

Το πρωτότυπο της Hitachi αποτελείται από τέσσερα στρώματα, έχει διαστάσεις 20 x 20 x 2mm και αντέχει σε φλόγες θερμοκρασίας 1000°C για τουλάχιστον δύο ώρες, χωρίς να αλλοιώνεται η δομή και η αποθηκευμένη πληροφορία (40MB/τετραγωνική ίντσα), δεν επηρεάζεται από την ακτινοβολία και τα ραδιοκύματα, ενώ παραμένει αδρανές σε πολλά χημικά διαλύματα.

Σημειώνεται ότι το υλικό αυτό μπορεί να αντέξει και από φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι και πυρκαγιές, όποτε μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος διάσωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ώστε να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.
lifo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ