2012-09-26 02:33:03
Φωτογραφία για «Στόχος μας συνεχίζει να είναι η ειρήνη και η ευημερία των λαών μας»
Ο πρόεδρος του Πακιστάν υπερασπίστηκε τη χώρα του και τον ρόλο της για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής υπογραμμίζοντας ότι παρά τις κατηγορίες που δέχεται κατά καιρούς από τη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει δαπανήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους ενώ έχει βρεθεί αντιμέτωπη και με σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.

Όπως εξήγησε στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί και στρατιώτες του Πακιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια από περιστατικά βίας που σχετίζονται με τη δράση ενόπλων οργανώσεων στο έδαφος του ή με τις προσπάθειες περιορισμού της δράσης τους από τους συμμάχους του. Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σημείωσε ότι τα συμφέροντα του Πακιστάν παραμένουν κοινά με αυτά της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας συνεχίζει να είναι η ειρήνη και η ευημερία των λαών μας».


«Ό, τι είναι καλό για τον αφγανικό λαό είναι καλό και για τους πολίτες του Πακιστάν», ξεκαθάρισε ο Asif Ali Zardari.

Μετά τη μυστική επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. στο Αμποταμπάντ (2 Μαΐου 2011), που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα (Osama bin Laden), αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν για «διπλό» παιχνίδι το Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έγινε ακόμα πιο έντονη τους επόμενους μήνες για να κορυφωθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, όταν ελικόπτερα του ΝΑΤΟ προκάλεσαν τον θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών σε διασυνοριακό φυλάκιο με το Αφγανιστάν.

Ακολούθησε η προσωρινή απαγόρευση στις πτήσεις των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. (UAV) στις λεγόμενες «περιοχές των φυλών» και η απαγόρευση στη μεταφορά προμηθειών για τα νατοϊκά στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, διαμέσου του πακιστανικού εδάφους.

Σταδιακά, υπήρξε αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος, με τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη να βελτιώνονται από τον Μάρτιο του 2012, όταν και οι Η.Π.Α. έδωσαν υποσχέσεις για ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την ασιατική χώρα. Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος του Πακιστάν άναψε το «πράσινο» φως για την εκ νέου μεταφορά προμηθειών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας εξήγησε ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τις Η.Π.Α. αποκαθίστανται σταδιακά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ