2012-09-25 12:34:54
Φωτογραφία για Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο ομιλίας του Ομπάμα στη Γ. Σ. του ΟΗΕ την Τρίτη
Η συριακή κρίση, το «τεταμένο» κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αλλά και η αναζωπύρωση των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στο μουσουλμανικό κόσμο θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.

Κάνοντας μία μικρή «παράκαμψη» από την προεκλογική του εκστρατεία, ο αμερικανός πρόεδρος θα σταθεί ενώπιον των ξένων αντιπροσωπειών για να παρουσιάσει τη θέση της Ουάσιγνκτον στις κρίσεις ανά τον κόσμο που έχουν μείζονες διπλωματικές διαστάσεις -αλλά, ειδικά λόγω του αγώνα για τον Λευκό Οίκο, δεν αναμένεται να αγγίξει ιδιαίτερα ευαίσθητες (για το αμερικανό κοινό) χορδές.

Διαβάστε περισσότερα Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαιρετικά περιορισμένη παρουσία του στα Ηνωμένα Εθνη: Ο αμερικανός πρόεδρος θα μείνει συνολικά στη Νέα Υόρκη για μόλις ένα 24ωρο -στη διάρκεια του οποίου έχει ήδη εμφανιστεί, μετά της συζύγου, σε τηλεοπτική εκπομπή- και δεν θα συναντήσει, αντίθετα με το σύνηθες, κανέναν ξένο ηγέτη.


Το κρισιμότερο θέμα είναι οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ: Ο Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται να επαναλάβει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχει αρνηθεί, όπως επιθυμούσε το Ισραήλ, να θέσει «ξεκάθαρες και αυστηρές» κόκκινες γραμμές στο Ιράν.

Οι αναφορές που θα χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος στην προειδοποίησή του ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο θα περάσουν από «κόσκινο» για να ερμηνευτεί μέχρι πού είναι αποφασισμένες να φτάσουν οι ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν.

Με το βλέμμα στην παρουσία του αμερικανού προέδρου στον ΟΗΕ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ επέρριψε εκ νέου στον Ομπάμα υποβάθμιση της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ.

Η ομιλία θα γίνει ενώ η αντιαμερικανική οργή στο μουσουλμανικό κόσμο έχει αναζωπυρωθεί μετά την υπόθεση της περιβόητης ταινίας για τον Μωάμεθ, και ο Ομπάμα αναμένεται να κρατήσει, όπως αναμένεται, εκ νέου την ισορροπία της Ουάσινγκτον μεταξύ τόσο της καταδίκης στις βίαιες διαδηλώσεις όσο και στην επίθεση στα θρησκευτικά πιστεύω.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=476314
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ