2012-09-15 19:47:08
Φωτογραφία για Ψέματα στο διαδίκτυο
 Γράφει ο Τάκης Καραγιάννης

Η Samsung πρέπει να γεμίσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Apple με ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Έτσι αποφάσισε δικαστήριο των ΗΠΑ, έτσι θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Ακόμη και γι αυτό το θέμα υπήρξε διαχωρισμός, σε «applικούς» και «samsungικούς». Οι πρώτοι ένιωσαν δικαιωμένοι γιατί προστατεύτηκε η εταιρεία της οποίας τα προϊόντα, πιθανώς, χρησιμοποιούν και οι δεύτεροι εξοργίστηκαν με το μέγεθος του προστίμου. Κάποιοι προχώρησαν την σκέψη περισσότερο: «Εγώ εάν ήμουν επικεφαλής στη Samsung θα τους πλήρωνα σε δίευρα». Έτσι κι έγινε, τουλάχιστον στο...... διαδίκτυο.

Το πρωί της  περασμένης Τρίτης κυκλοφόρησε ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία από τη Ν. Κορέα κατέβαλε την αποζημίωση στον αμερικάνικο Κολοσσό σε κέρματα. Των 5 cents. Για να γίνει η μεταφορά χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30 φορτηγά. Υπήρχε και αναλυτικό παρασκήνιο
. Ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τους ανταγωνιστές του, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις από την πλευρά της ασιατικής επιχείρησης. Μην σας κουράζω, δείτε εδώ ένα από τα πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν. Τα περισσότερα ανυπόγραφα, προφανώς. Πάμε τώρα στις υπογραφές. Ο Charles Arthur της Guardian μέτρησε το βάρος των κερμάτων, υπολόγισε τα φορτηγά που θα απαιτούνταν, ερεύνησε τα νομικά κολλήματα σε μία τέτοια περίπτωση κι έγραψε αυτό το κομμάτι, αποκαθιστώντας την τάξη, ενώ αποκαλύπτει και την αρχική πηγή παραπληροφόρησης.

Η ιστορία έχει και συνέχεια. Αποφάσισα να μετρήσω τη δύναμη ενός διαδικτυακού ψέματος. Κοινοποίησα το πρώτο κείμενο στο Facebook και λίγη ώρα μετά άρχισαν τα πρώτα likes. Άμεσα, κάποιος «ανέβασε» τη διάψευση, παρόλα αυτά τα likes συνέχισαν στο αρχικό –ψευδές- δημοσίευμα. Μετά πήρε σειρά το Twitter, όπου κι εκεί η είδηση αναπαράχθηκε ταχύτατα. Που καταλήγουμε;

Το ψέμα στο ίντερνετ δεν είναι νέο φαινόμενο, υπάρχει από την στιγμή δημιουργίας των ιστοσελίδων ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικτυακής ζωής, όπως άλλωστε και στον πραγματικό κόσμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό, αφού τα χρήματα δεν είναι δικά μας και –προφανώς- δεν θα χρειαστεί να μετρήσουμε σακιά με κέρματα. Είναι από τα αθώα ψέματα, αυτά που εάν έλεγε κάποιος στους φίλους του θα έφερνε γέλιο, το πολύ ειρωνεία. Η κατάσταση γίνεται σοβαρή, όμως, όταν το βάρος της είδησης αυξάνει. Όπως για παράδειγμα το κείμενο με την επίθεση που φέρονται να δέχθηκαν Έλληνες στη Γερμανία, την στιγμή που πουλούσαν εφημερίδες. Η είδηση δεν υπάρχει σε κανένα, σχεδόν, Μέσο στο εξωτερικό, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πηγή, ενώ στις ελληνικές ιστοσελίδες και blogs αναπαράγεται ανυπόγραφα. Το ίδιο κείμενο, αντιγραφή-επικόλληση-save στη φόρμα και το δημοσίευμα «ανεβαίνει» στο ίντερνετ και «κατεβαίνει» αμάσητο. Και προφανώς τα likes στο Facebook πολλά.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ