2012-08-24 15:30:08
Φωτογραφία για Στα ύψη οι βάσεις σε σχολές που δίνουν δουλειά
Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές ανεβάζει τον πήχη έως και 1.000 μόρια Αυξάνονται τα τμήματα των ΑΕΙ με κατώφλι εισαγωγής τα 18.000

Εκτόξευση των βάσεων σε δεκάδες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία έχουν προοπτικές για επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων τους, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που θα «απαιτήσουν» πάνω από 18.000 μόρια, εξέλιξη που θα αφήσει εκτός πρωτοκλασάτων σχολών χιλιάδες αριστούχους. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τμημάτων όπου η βάση θα ξεπεράσει τα 18.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 60 από 45 που ήταν την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερες ημέρες τη Δευτέρα και την Τρίτη.


Οι επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά αυξάνουν δραματικά τον ανταγωνισμό για τα τμήματα του κέντρου

Κατά τα λοιπά, «βουτιά» καταγράφεται στις βάσεις των φυσικομαθηματικών σχολών αλλά και σε πολυτεχνικά τμήματα, ακόμη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στα περυσινά επίπεδα -με μικρές αυξομειώσεις- κινούνται οι περιζήτητες Ιατρικές και Οικονομικές σχολές.

Στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας, το «Εθνος» δημοσιεύει τα όρια των βάσεων για Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Παιδαγωγικές και άλλες πρωτοκλασάτες σχολές.

Το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές πιέζει τις βάσεις προς τα πάνω. Για ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, φαίνεται ότι ανεβαίνει ο πήχης ακόμη και έως 1.000 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Κερδίζουν έδαφος

Την ίδια στιγμή, αρκετοί υποψήφιοι φαίνεται να κάνουν στροφή και προς ομάδες σχολών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μπει στο περιθώριο, όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ναυτικών Δοκίμων και Ανώτατες Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών. Βλέποντας το επαγγελματικό αδιέξοδο χιλιάδων αποφοίτων, ακόμη και υψηλόβαθμων σχολών, αποφασίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε επαγγέλματα της θάλασσας αλλά και σε όσα σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έστω και εποχιακά, προσφέρει θέσεις εργασίας.

Επίσης, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των υποψηφίων τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους από πανεπιστημιακές σχολές. Πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται κυρίως στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας, Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας κ.ά.).

Προβλέψεις

Ο πήχης ανά πεδίο

Αναφορικά με την κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι:

1ο Ε.Π: Καταγράφεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών. Προς τα πάνω κινούνται Νομικά, Φιλολογικά και Παιδαγωγικά τμήματα, με την άνοδο να είναι λίγο μεγαλύτερη στα κεντρικά ιδρύματα. Στις πρωτοκλασάτες σχολές, η άνοδος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 με 350 μόρια.

2ο Ε.Π: «Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής του 2ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή στις φυσικομαθηματικές σχολές, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Εως και 800 μόρια... κατρακυλούν οι βάσεις.

3ο Ε.Π: Οριακές αυξομειώσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά προβλέπονται για τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπου δεσπόζουν οι Ιατρικές. Είναι πιθανό η Ιατρική Αθήνας να σκαρφαλώσει λίγο πάνω από τα 19.200 μόρια.

4ο Ε.Π: Πτώση στα δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα έως 500 μόρια δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις. Για τις σχολές του ΕΜΠ, η πτώση θα είναι μικρότερη και θα φτάσει έως τα 250 μόρια.

5ο Ε.Π: Η κίνηση των βάσεων στα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου δεν θα είναι ενιαία. Οριακή άνοδος ενδεχομένως σημειωθεί στις περιζήτητες κεντρικές σχολές, ενώ μικρή πτώση θα καταγραφεί στην περιφέρεια. Αντίθετα, άνοδος προβλέπεται σε ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ τα οποία έχουν καλές προοπτικές.

ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ

Ψηλά στις προτιμήσεις Νομική και Παιδαγωγικό

Κοντά στο όριο των 19.000 μορίων αναμένεται να πλησιάσει η βάση εισαγωγής για τη Νομική Αθήνας, ένα από τα δημοφιλέστερα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ η αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 18.700.

Αναφορικά με τις Παιδαγωγικές Σχολές, παρά το γεγονός ότι οι διορισμοί γίνονται πλέον με το «σταγονόμετρο», χιλιάδες υποψήφιοι συνεχίζουν να τις επιλέγουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους. Και φέτος οι βάσεις θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη.

Για το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 17.820-18.020, ενώ για το τμήμα της Αθήνας από 17.900-18.100. Μικρή άνοδος, της τάξεως των 200 μορίων, προβλέπεται και για τις Παιδαγωγικές Σχολές Νηπιαγωγών.

Αντίθετα, καθοδική τροχιά διαγράφουν οι βάσεις εισαγωγής στα Πολυτεχνικά Τμήματα τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 16.000 μόρια. Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ θα κυμανθεί μεταξύ 18.200-18.400, ενώ για την αντίστοιχη του Αριστοτελείου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 17.700-17.900 μόρια.

Σε κάποια τμήματα της περιφέρειας οι βάσεις που διαμορφώνονται είναι προσιτές ακόμη και για υποψηφίους με μέτριες βαθμολογίες. Ετσι, κοντά στα 15.600 μόρια (15.982 πέρυσι) θα φτάσει η βάση στο τμήμα Χημικών Μηχανικών Πάτρας, ενώ για το Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου που εδρεύει στη Βέροια η βάση αναμένεται να πέσει κάτω από τα 13.000.

Οσο για τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπου δεσπόζουν οι Ιατρικές, εκτιμάται πως θα κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα. Για τις σχολές κεντρικών πανεπιστημίων είναι πιθανό να καταγραφεί οριακή άνοδος, της τάξεως των 50 με 100 μορίων, ενώ ίσως υπάρξει ανεπαίσθητη πτώση σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα.

Τα τμήματα που φαίνεται να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση είναι αυτά της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών. Ενδεικτικά για το Μαθηματικό Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 15.200-15.400.

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στα κεντρικά τμήματα

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για το εργασιακό τους μέλλον καταγράφεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.

Η οικονομική κρίση και η αδυναμία των περισσοτέρων οικογενειών να σηκώσει το οικονομικό βάρος για τα έξοδα ενός ακόμη σπιτιού οδηγεί τους υποψηφίους στην επιλογή να εισαχθούν κοντά στον τόπο διαμονής τους, ακόμη και αν το τμήμα είναι υποδεέστερο από αυτό στο οποίο ήθελαν πραγματικά να σπουδάσουν.

Συγκεκριμένα, πολλοί υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει βαθμολογίες μεταξύ 18.000-19.000 μορίων δεν επέλεξαν στο μηχανογραφικό περιφερειακές σχολές της αρεσκείας τους, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Αυτό το φαινόμενο όμως, που διογκώθηκε φέτος, αυξάνει δραματικά τον ανταγωνισμό στα κεντρικά τμήματα τόσο στα υψηλόβαθμα όσο και σε αυτά που βρίσκονται στην αμέσως κατώτερη βαθμολογική κλίμακα (16.000-18.000).

Και αυτό διότι χιλιάδες υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν τις «πύλες» στα τμήματα πρώτης επιλογής θα αρκεστούν με υποδεέστερα τμήματα, βγάζοντας εκτός «μάχης» άλλους συνυποψηφίους.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ